Ανεβάζει τα στοιχήματά της Wall Street για μία επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, με το 64% των traders να προβλέπει περικοπή του κόστους δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι επενδυτές στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενίσχυσαν σταθερά τις προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, αντί για την πιο παραδοσιακή μεταβολή των 25 μονάδων βάσης.

Οι αυξημένες προσδοκίες έρχονται στον απόηχο των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ που έδειξαν την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας και τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Πάουελ: Το στοίχημα της ήπιας προσγείωσης και η υστεροφημία του [γραφήματα]

Τα στοιχήματα της Wall Street

Οι Financial Times και η Wall Street Journal ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η Fed βρισκόταν αντιμέτωπη με μια στενή συζήτηση για το αν θα μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο ή μισή μονάδα.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι traders στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης τιμολογούσαν με πιθανότητα μόλις 18% μία μείωση κατά μισή μονάδα.

«Αυτό θα είναι πολύ κοντινό, αλλά πιστεύω ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε ο Andy Brenner, επικεφαλής διεθνούς σταθερού εισοδήματος στη NatAlliance. Σημείωσε επίσης, ότι τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη αναμένεται να είναι αδύναμα και αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της υπόθεσης για μεγαλύτερη περικοπή.

Οι οικονομολόγοι της JPMorgan την περασμένη εβδομάδα επανέλαβαν επίσης την έκκλησή τους για περικοπή επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι traders στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης τιμολογούσαν με πιθανότητα μόλις 18% μία μείωση κατά μισή μονάδα.

Ωστόσο, ορισμένοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την πιθανότητα μιας δραματικής κίνησης από τη Fed, η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί από την αγορά ως ένα μήνυμα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Από την Παρασκευή, η αγορά κλίνει προς τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, αν και η άποψή μας είναι ότι η Fed θα μειώσει κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε ο Subadra Rajappa, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στη Société Générale. «Η Fed τείνει να προσφέρει ό,τι τιμολογείται πλήρως από την αγορά, επομένως, δεδομένου αυτού του ιστορικού, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι πιο πιθανή μια μείωση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή