Οι υπερπλούσιοι αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλο τον κόσμο, με την Κίνα να πρωτοστατεί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της New World Wealth και της συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων Henley & Partners.

Βρετανία: Γιατί φεύγουν άρον-άρον οι υπερπλούσιοι – Πού πηγαίνουν

Ο αριθμός των υπερπλούσιων αυξήθηκε κατά 54% παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία σε 29.350 άτομα, ιδιαίτερα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση. Οι υπερπλούσιοι είναι άτομα των οποίων η καθαρή επενδυτική περιουσία ξεπερνά το όριο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν βιώσει κάτι που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως μια έκρηξη εκατομμυριούχων, ξεπερνώντας σημαντικά τις ευρωπαϊκές ομολόγους τους», δήλωσε ο Juerg Steffen, διευθύνων σύμβουλος της Henley & Partners.

ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να ξεπεράσουν τον παγκόσμιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης εκατομμυριούχων περίπου 75% έως το 2040.

«Η άνοδος της Κίνας ήταν η πιο δραματική, με τον πληθυσμό των εκατομμυριούχων της να αυξάνεται κατά 108% τα τελευταία 10 χρόνια – ξεπερνώντας ακόμη και τις θεαματικές επιδόσεις των ΗΠΑ, όπου η κατηγορία των υπερπλούσιων διογκώθηκαν κατά 81% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Υπερπλούσιοι σε τεχνολογία και βιομηχανία

Η ανάπτυξη της Κίνας οδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εμφάνιση υπερπλούσιων στους κλάδους της τεχνολογίας και της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον Steffen. Αυτή τη στιγμή στην Κίνα υπάρχουν 2.350 εκατομμυριούχοι με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολ.

Όμως, η οικονομία της χώρας έχει πατήσει φρένο τα τελευταία χρόνια, ταλαιπωρείται σημαντικά από τον τομέα των ακινήτων, η ανεργία έχει κολλήσει και δεν υποχωρεί ενώ η εγχώρια κατανάλωση παραμένει αδύναμη. Το μεγαλύτερο μέρος της εκτίναξης του αριθμού των εκατομμυριούχων στην Κίνα συνέβη μεταξύ 2013 και 2020, είπε στο CNBC ο Andrew Amoils, αναλυτής πλούτου στη New World Wealth. Από το 2020, ο αριθμός των υπερπλούσιων έχει αυξηθεί μόνο κατά περίπου 10%, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Henley & Partners υποστήριξε ότι οι υπερπλούσιοι «ανθίζουν» σε πόλεις όπως η Hangzhou και η Shenzhen, που εξακολουθούν να επιδεικνύουν δυνατότητες ως αναδυόμενοι τεχνολογικοί κόμβοι και περιλαμβάνονταν μεταξύ των πόλεων που είναι «έτοιμες για εξαιρετική ανάπτυξη άνω του 150%» στον πληθυσμό των πολυ-εκατομμυριούχων τους μέχρι το 2040.

Η οικονομική ανάπτυξη σε αυτές τις δύο πόλεις έχει ξεπεράσει σε ποσοστό το 5% της χώρας. Το ΑΕΠ της Hangzhou αυξήθηκε 6,9% σε ετήσια βάση για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ομοίως, η Shenzhen αύξησε το ΑΕΠ της κατά 5,9% σε ετήσια βάση, την ίδια περίοδο, ενισχυμένη από τον βιομηχανικό της τομέα.

Από τώρα έως το 2040, ο Amoils εξακολουθεί να αναμένει ισχυρή αύξηση του πληθυσμού των εκατομμυριούχων στην Κίνα μεταξύ 80% και 100%.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσουν τον παγκόσμιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης εκατομμυριούχων περίπου 75% έως το 2040.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι ορισμένες πόλεις της Ασίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε θέση για αύξηση 150% στον εξαιρετικά πλούσιο πληθυσμό τους, όπως η Ταϊπέι, το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι και η Μπανγκαλόρ της Ινδίας.

Αντίθετα, πιο εδραιωμένοι κόμβοι όπως η Ζυρίχη, το Σικάγο, η Μόσχα και η Μαδρίτη αναμένεται να δουν υποτονική αύξηση των υπερπλουσίων τους, κάτω του 50% έως το 2040.

Φρένο στην Ευρώπη, στην κορυφή οι ΗΠΑ

Επιπλέον, ο Steffen απέδωσε τις υποτονικές επιδόσεις της Ευρώπης στην αργή επέκταση βασικών αγορών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίος κόμβος πλούτου, με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες αναμένεται να δουν περαιτέρω ανάπτυξη άνω του 50% στον εξαιρετικά πλούσιο πληθυσμό τους.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη κυριαρχία των ΗΠΑ στους υπερπλούσιους θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το ποιος θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

«Οι υπάρχουσες τάσεις ανάπτυξης εκατομμυριούχων και  τηςμετανάστευσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου αναμένουμε δραστικές διαφορές στις δημοσιονομικές, νομισματικές, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές», δήλωσε ο David Young, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης στο think tank The Conference Board.

Υπήρξε μια έκρηξη στους εύπορους Αμερικανούς που εξετάζουν εναλλακτικές επιλογές διαμονής και υπηκοότητας, έδειξε η έρευνα των Henley and Partners.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή