Στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων που ο πλανήτης γνωρίζει πολέμους, πανδημία, οικονομικές κρίσεις, διεύρυνση της φτώχειας για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες, όξυνση των ανισοτήτων, μια ελάχιστη μειοψηφία ανθρώπων γίνεται ολοένα πιο πλούσια.
Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία που επικαλούνται κατά καιρούς σχετικές έρευνες, μία από τις οποίες, πρόσφατα, η τελευταία έκθεση της New World Wealth και του συμβούλου μετανάστευσης επενδύσεων Henley & Partners, αποκαλύπτει ότι στην Κίνα οι σούπερ πλούσιοι υπερδιπλασιάστηκαν σε αυτό το ίδιο διάστημα. υπερπλούσιων.
Φτώχεια στην ΕΕ: Σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να έχουν στο τραπέζι τους ένα πλήρες γεύμα
Ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 54% παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία σε 29.350, ιδιαίτερα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση. Διευκρίνιση: οι εκατομμυριούχοι είναι άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας με επενδυτική περιουσία 100 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω.
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Juerg Steffen, διευθύνων σύμβουλος της Henley & Partners, «η Αμερική και η Κίνα έχουν βιώσει κάτι που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως έκρηξη εκατομμυριούχων, ξεπερνώντας σημαντικά τις ευρωπαϊκές ομολόγους τους».
Εκρηξη υπερπλούσιων στην Κίνα
Η αύξηση στην Κίνα ήταν η πιο έντονη, με τον πληθυσμό των εκατομμυριούχων να αυξάνεται κατά 108% τα τελευταία 10 χρόνια – ξεπερνώντας ακόμη και τις θεαματικές επιδόσεις των ΗΠΑ, των οποίων οι υπερπλούσιοι εκτοξεύτηκαν κατά 81% την ίδια περίοδο.
Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν την έκρηξη εκατομμυριούχων στην Κίνα στη μεγάλη ανάπτυξη τεχνολογικών και βιομηχανικών κολοσσών. Αυτήν τη στιγμή ζουν στη χώρα επισήμως 2.350 εκατομμυριούχοι.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση -ή μήπως όχι…-είναι ότι τα τελευταία αυτά χρόνια που ξεφυτρώνουν καινούργιοι εκατομμυριούχοι, η οικονομία της Κίνας δεν έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Κάθε άλλο: βυθίζεται κάτω από έναν τομέα ακινήτων με αλλεπάλληλα προβλήματα, την ανεργία που φουντώνει ειδικά μεταξύ των νέων, και την αδύναμη εγχώρια κατανάλωση, ενδεικτική της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης εκατομμυριούχων της Κίνας συνέβη μεταξύ 2013 και 2020, δήλωσε στο CNBC ο Andrew Amoils, αναλυτής πλούτου στη New World Wealth. Από το 2020, ο αριθμός των υπερπλούσιων έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%, πρόσθεσε.
Ωστόσο, η Henley & Partners υποστήριξε ότι πόλεις όπως το Hangzhou και το Shenzhen εξακολουθούν να επιδεικνύουν δυνατότητες ως αναδυόμενοι τεχνολογικοί κόμβοι και περιλαμβάνονται μεταξύ των πόλεων που είναι «έτοιμες για εξαιρετική ανάπτυξη άνω του 150%» στον πληθυσμό εκατομμυριούχων τους μέχρι το 2040.
Η οικονομική επέκταση σε αυτές τις δύο πόλεις έχει ξεπεράσει αυτή της ανάπτυξης 5% της χώρας. Το ΑΕΠ της Hangzhou αυξήθηκε 6,9% σε ετήσια βάση για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ομοίως, η Shenzhen αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση κατά την ίδια περίοδο, ενισχυμένη από την ανάπτυξη της βιομηχανίας της.
Από τώρα έως το 2040, η Amoils εξακολουθεί να αναμένει ισχυρή αύξηση του πληθυσμού εκατοστομμυριούχων στην Κίνα μεταξύ 80% και 100%.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσουν τον παγκόσμιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης εκατομμυριούχων, και να φτάσουν στο 75% έως το 2040.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και πόλεις της Ασίας που τείνουν να δουν αύξηση του ριθμού των σούπερ πλουσίων κατά 150%. Αυτές είναι η Ταϊπέι, το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι και η Μπανγκαλόρ της Ινδίας.
Πιο παραδοσιακοί κόμβοι συγκέντρωσης πλούτου όπως η Ζυρίχη, το Σικάγο, η Μόσχα και η Μαδρίτη αναμένεται να δουν μικρότερη αύξηση υπερπλούσιων κάτω του 50%.
Οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίος κόμβος πλούτου, με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο να αναμένεται να δουν περαιτέρω ανάπτυξη άνω του 50% στους εξαιρετικά πλούσιους πληθυσμούς τους.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη κυριαρχία της Αμερικής θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το ποιος θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, εκτιμούν οι αναλυτές. Ενδεικτικά ο David Young, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης στο think tank The Conference Board, σχολιασε στο CNBC ότι «οι υπάρχουσες τάσεις ανάπτυξης εκατομμυριούχων και μετανάστευσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου αναμένουμε δραστικές διαφορές στις δημοσιονομικές, νομισματικές, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές».
Οι αριθμοί σε ΕΕ και Ελλάδα
Ο επικεφαλής της έκθεσης αποδίδει τα μικρότερα ποσοστά δημιουργίας νέων εκατομμυριούχων στην Ευρώπη στην επιβράδυνση της ανάπτυξης βασικών αγορών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον αντίποδα, όμως, οι μικρότερες όπως το Μονακό, η Μάλτα, το Μαυροβούνιο και η Πολωνία έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση στον πληθυσμό των εκατομμυριούχων τους, καταγράφοντας ποσοστό αύξησης 75% ή περισσότερο. Στη σκιά της αύξησης των εκατομμυριούχων στην Ευρώπη, αξίζει να σημειωθεί ότι το 25% των παιδιών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήτοι 20 εκατ. παιδιά, κινδυνεύει κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η Ελλάδα, με βάση τη Eurostat, κατατάχτηκε στην τέταρτη υψηλότερη θέση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με 28,1% των ατόμων κάτω των 18 ετών να είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, πίσω από τη Ρουμανία που έχει το υψηλότερο ποσοστό με 39,8%, την Ισπανία με 34,5% και τη Βουλγαρία με 33,9%. Στην 5η θέση βρίσκεται μια ακόμα χώρα του ευρωπαϊκού νότου, η Ιταλία με 27,1% και ακολουθεί μια από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της ΕΕ, η Γαλλία με 26,6%.
Η τελευταία έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής για τη σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση στην ΕΕ, τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των χωρών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού για το 2023 που βρίσκονται σε αυτό το φάσμα.
Τα επίσημα στοιχεία, είτε προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ, είτε από τη Eurostat, είτε από μη κρατικούς φορείς, όπως π.χ. το ΙΟΒΕ που ανήκει στον ΣΕΒ, συνηγορούν ότι στην Ελλάδα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Ενδεικτική είναι η ανάλυση του ΙΟΒΕ με τίτλο «προοδευτικότητα στη φορολογία δηλωθέντος εισοδήματος στην Ελλάδα, 2012-2021», στην οποία αποτυπώνεται ότι μόνο η διεύρυνση των ανισοτήτων, αλλά και ότι σε μια οικονομική «πίτα», η οποία μίκρυνε, οι φτωχότεροι λαμβάνουν ακόμη μικρότερο κομμάτι, σε αντίθεση με τους πλουσιότερους που αύξησαν τα εισοδήματά τους.
Μεταξύ άλλων διαπιστώνεται με βάση την ανάλυση του ινστιτούτου ότι παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας σε σχέση με το 2012, αφού το κατώτατο 20% έλαβε μόλις το 0,2% του συνολικού εισοδήματος (έναντι του 1.4% το 2012) ενώ το ανώτατο 20% έβγαλε το 58,7% του συνολικού εισοδήματος (έναντι του 52,6% το 2012) της Ελλάδας. Επί της ουσίας, το πλουσότερο τμήμα του πληθυσμού αύξησε τα εισοδήματά του εν μέσω κρίσης, σε αντίθεση με το πλέον φτωχότερο τμήμα.
Latest News
Το Κρεμλίνο κάνει... πάρτι με εταιρείες από την ΕΕ - 3 δισ. έσοδα από φόρους
Οι ξένες εταιρείες στη Ρωσία και ειδικά όσες προέρχονται από την ΕΕ συνεισφέρουν σημαντικά στο πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου
Στα 31 δισ. δολ. τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών - Το καλύτερο τρίμηνο της 3ετίας
Οι προσδοκίες από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το dealmaking ευνοούν τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Μειώθηκε το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην ευρωζώνη
Σύμφωνα με στοιχεία της eurostat, ανήλθε στο 15,3% - Μειώθηκαν οι επενδύσεις των νοικοκυριών
Πώς αμύνονται οι Βρετανοί στην ακρίβεια - Γιατί «σήκωσαν» μετρητά 1 δισ. λίρες σε ένα μήνα
Οι αναλήψεις μετρητών στα υποκαταστήματα του Post Office στη Βρετανία ξεπέρασαν το 1 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο
Οι πρώτες συμβουλές του Ντίμον στον Τραμπ - Σε ποια θέματα δίνει προτεραιότητα
Ο CEO της JP Morgan ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ - Αυτή είναι η απάντησή του
Γιατί το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρώπης πούλησε μερίδιό του στην Tesla
«Είχαμε πρόβλημα» με το πακέτο αμοιβών του Μασκ, δήλωσε εκπρόσωπος του Stichting Pensioenfonds ABP
Γιατί ο Τζεφ Μπέζος δεν ανησυχεί για τους δεσμούς Μασκ-Τραμπ στην διαστημική κούρσα
Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, παρακολουθεί την πρώτη εκτόξευση του New Glenn της Blue Origin
Ρεκόρ εξαγωγών και εκτόξευση εισαγωγών της Κίνας με φόντο τους δασμούς Τραμπ
Τα εμπορικά στοιχεία για την Κίνα τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν τις προσδοκίες με μεγάλη διαφορά,
Από τη Shein στο Vinted - Το πέρασμα από τη γρήγορη μόδα στα μεταχειρισμένα
Zalpha, Millennials και Gen X περνούν από τη μια εμμονή στην άλλη - Γιατί αφήνουν τη Shein και «πιάνουν» το Vinted
Τα μισά αεροσκάφη της Airbus παρέδωσε η Boeing το 2024
Αυξάνεται η δυσπιστία για το αν η αμερικανική Boeing θα επιτύχει να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής της, όπως είχε ανακοινώσει