![Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Απαραίτητες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για την ενοποίηση της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/thumbnail_Manousakis.jpg)
Στην ανάγκη ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, μέσα από τις διεθνείς διασυνδέσεις, προκειμένου να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια και χαμηλότερες τιμές, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία του στο 7ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών – ITC 2024.
«Η ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την γενικότερη ενοποίηση της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μανουσάκης, επισημαίνοντας πως εκείνο που χρειάζεται να γίνει το επόμενο διάστημα, είναι να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γύρω από ένα «ευρωπαϊκό τραπέζι» και να προσεγγίσουν το ζήτημα από κοινού και όχι από την οπτική γωνία του κάθε κράτους ξεχωριστά.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/thumbnail_Manousakis_Sdoukou.jpg)
ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: «Πράσινο φως» από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο
Μανουσάκης: Τι δείχνει η έκθεση Ντράγκι
Αναφερόμενος στην πρόσφατη Έκθεση του πρώην Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε πως αυτό που απαιτείται είναι ένα υπερεθνικό και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει την Ε.Ε. ως ενιαίο ηλεκτρικό χώρο.
«Η θέση του ΑΔΜΗΕ αλλά και του ENTSO-E είναι ότι απαιτούνται οριζόντιοι και κάθετοι άξονες διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός σχεδιασμός, με δίκαιο διαμοιρασμό οφέλους και κόστους μεταξύ των κρατών».
O κ. Μανουσάκης χαρακτήρισε τον ΑΔΜΗΕ ως τον «εκτελεστικό βραχίονα» της χώρας σε ό,τι αφορά την εθνική ενεργειακή στρατηγική, καθώς σχεδιάζει και υλοποιεί σειρά διασυνοριακών διασυνδέσεων προς κάθε πλευρά των συνόρων.
Διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας
Ειδική αναφορά έκανε στη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, σημειώνοντας ότι εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του γειτονικού Διαχειριστή Terna προκειμένου μέσα στο 2025 να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη νέα γραμμή που θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, από 500 MW σήμερα στα 1.500 ΜW.
Σχετικά με το θέμα των τιμών, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ υποστήριξε ότι οι διασυνδέσεις είναι η απάντηση προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά ο ανταγωνισμός και τελικά οι φθηνότερες τιμές να επικρατήσουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Όσο αυτοί οι δρόμοι δεν υπάρχουν, στην αγορά δημιουργούνται στρεβλώσεις», επεσήμανε.
Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν για τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή, χρησιμοποίησε ως παραδείγματα τη δεύτερη διασύνδεση με την Βουλγαρία και τη σύζευξη της αγοράς με την Ιταλία, προσθέτοντας ότι έκτοτε «βλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών από και προς την Ελλάδα, που σημαίνει πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο