
Η γαλλική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Αριστερά και έγινε παραδεκτή από το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κάτι που σηματοδοτεί εξελίξεις στη Γαλλία.
Το βήμα αυτό είναι το πρώτο από μία σειρά διαδικασιών που χρειάζονται για να περάσει η πρόταση μομφής, κάτι αρκετά δύσκολο καθώς απαιτούνται τα δύο τρίτα της Γαλλικής Συνέλευσης και Γερουσίας.
Το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το βήμα αυτό με 12 ψήφους έναντι 10.
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν κάνει λόγο για μια πρώτη νίκη και καλεί σε κινητοποιήσεις στις 21 Σεπτεμβρίου.
🔴🔥 Victoire !
La commission des lois débattra de #MacronDestitution !
Déjà + de 300 000 signatures populaires de la pétition : https://t.co/7zbcMfDWVx
Rendez-vous dans la rue le 21 septembre ! On lâche rien. pic.twitter.com/bb83bIb5S8
— La France Insoumise #NFP à l’Assemblée (@FiAssemblee) September 17, 2024
Το κείμενο που ζητούσε την κατάθεση πρόταση μομφής κατά του Μακρόν είχε τις υπογραφές όλων των βουλευτών της Αριστεράς και κάποιους βουλευτές των οικολόγων και του κομμουνιστικού κόμματος.
Τι είπε ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ του Μακρόν «Μαζί για τη Γαλλία»
Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της ΚΟ του Μακρόν «Μαζί για τη Γαλλία» δήλωσε στη συνεδρίαση του προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης ότι «αυτή η πρόταση και αυτή η συζήτηση ήταν μια κήρυξη πολέμου στους θεσμούς μας», χαρακτηρίζοντας τους συντάκτες της ως «παράγοντες μόνιμης αποσταθεροποίησης», όπως μεταδίδει η Le Monde.
Η Λεπέν κατήγγειλε την κίνηση της Αριστερά ως κίνηση που θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια των Γάλλων για «να προσπαθήσει να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τους πολλούς συμβιβασμούς με τον Μακρόν» προαναγγέλλοντας έτσι εμμέσως ότι δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής.
Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να διορίσει στη θέση του πρωθυπουργού τον Μισέλ Μπαρνιέ που προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων – που τερμάτισε τέταρτο στις βουλευτικές εκλογές – προκάλεσε την οργή της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου που ήταν ο νικητής των εκλογών.
Κάνοντας λόγο για πραξικόπημα το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας, η Ανυπότακτη Γαλλία, κάλεσε σε κινητοποιήσεις ενάντια στον Μακρόν και προχώρησε σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.
Τι θα κάνει η Λεπέν
Το κόμμα της Λεπέν από την άλλη φάνηκε ικανοποιημένο από την επιλογή του Μπαρνιέ στη θέση του πρωθυπουργού, καθώς οι απόψεις του συγκλίνουν με αυτές της Ακροδεξιάς στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
Όπως αναφέραμε η έγκριση από το προεδρείο της πρότασης μομφής είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας.
Τη σειρά τώρα έχει η Επιτροπή Νομικών για να αποφασίσει επί της πρότασης. Εάν επικυρώσει την πρόταση, όπως αναφέρει η Le Monde, η Εθνοσυνέλευση μπορεί να την εγκρίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων εντός δεκαπενθημέρου.
Το όριο αυτό όμως δεν μπορεί να το επιτύχει μόνο του ούτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ούτε η Ακροδεξιά του Εθνικού Συναγερμού, που ήδη φαίνεται από τις δηλώσεις της Λεπέν ότι δεν θα υπερψηφίσει.


Latest News

Ανησυχία στην ΕΕ από την γκάφα των υπουργών του Τραμπ - Τι σημαίνει η «top secret» διαρροή
Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε αναπάντεχα προσκεκλημένος σε απόρρητη διαδικτυακή συζήτηση - Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες

Το μήνυμα Μαρινάκη για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε όλους τους Έλληνες για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Δίνει ο Ερντογάν το... «δαχτυλίδι» στον Ιμάμογλου;
Οι εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει η υπόθεση Ιμάμογλου και οι επιπτώσεις της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ισχυρή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας: Το μήνυμα Ρούμπιο
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα - Δημιουργούμε ευκαιρίες για συνεργασία» - Το μήνυμα Τραμπ
Στο μήνυμα Τραμπ γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς

Παρέλαση με αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Αφρικανική σκόνη, συννεφιά και τοπικές βροχές έχει ο καιρός σήμερα 25 Μαρτίου – Για πιθανώς έντονες βροχές το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, προειδοποιεί η ΕΜΥ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην Αθήνα η στρατιωτική θα γίνει ως είθισται την Τρίτη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου

Γκάφα ολκής από υπουργούς του Τραμπ - Αποκάλυπταν απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφο μέσω μηνυμάτων
Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε αναπάντεχα προσκεκλημένος σε απόρρητη διαδικτυακή συζήτηση κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ, δίχως να το… γνωρίζουν και οι ίδιοι.

Οι πολιτικοί και ο θαυμαστός κόσμος των κοινωνικών δικτύων
Η άνοδος και η πτώση των πολιτικών στον αδηφάγο κόσμο των social media – Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την εικόνα του και, κυρίως, από το παρελθόν του

Οι εξελίξεις με Ιμάμογλου βάζουν «στον πάγο» το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
Η προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου αλλάζει τα δεδομένα - Οι ηγέτες της Ευρώπης τηρούν εκκωφαντική σιωπή