Η γαλλική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Αριστερά και έγινε παραδεκτή από το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κάτι που σηματοδοτεί εξελίξεις στη Γαλλία.

Το βήμα αυτό είναι το πρώτο από μία σειρά διαδικασιών που χρειάζονται για να περάσει η πρόταση μομφής, κάτι αρκετά δύσκολο καθώς απαιτούνται τα δύο τρίτα της Γαλλικής Συνέλευσης και Γερουσίας.

Το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το βήμα αυτό με 12 ψήφους έναντι 10.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν κάνει λόγο για μια πρώτη νίκη και καλεί σε κινητοποιήσεις στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το κείμενο που ζητούσε την κατάθεση πρόταση μομφής κατά του Μακρόν είχε τις υπογραφές όλων των βουλευτών της Αριστεράς και κάποιους βουλευτές των οικολόγων και του κομμουνιστικού κόμματος.

Τι είπε ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ του Μακρόν «Μαζί για τη Γαλλία»

Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της ΚΟ του Μακρόν «Μαζί για τη Γαλλία» δήλωσε στη συνεδρίαση του προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης ότι «αυτή η πρόταση και αυτή η συζήτηση ήταν μια κήρυξη πολέμου στους θεσμούς μας», χαρακτηρίζοντας τους συντάκτες της ως «παράγοντες μόνιμης αποσταθεροποίησης», όπως μεταδίδει η Le Monde.

Η Λεπέν κατήγγειλε την κίνηση της Αριστερά ως κίνηση που θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια των Γάλλων για «να προσπαθήσει να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τους πολλούς συμβιβασμούς με τον Μακρόν» προαναγγέλλοντας έτσι εμμέσως ότι δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να διορίσει στη θέση του πρωθυπουργού τον Μισέλ Μπαρνιέ που προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων – που τερμάτισε τέταρτο στις βουλευτικές εκλογές – προκάλεσε την οργή της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου που ήταν ο νικητής των εκλογών.

Κάνοντας λόγο για πραξικόπημα το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας, η Ανυπότακτη Γαλλία, κάλεσε σε κινητοποιήσεις ενάντια στον Μακρόν και προχώρησε σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Τι θα κάνει η Λεπέν

Το κόμμα της Λεπέν από την άλλη φάνηκε ικανοποιημένο από την επιλογή του Μπαρνιέ στη θέση του πρωθυπουργού, καθώς οι απόψεις του συγκλίνουν με αυτές της Ακροδεξιάς στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Όπως αναφέραμε η έγκριση από το προεδρείο της πρότασης μομφής είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας.

Τη σειρά τώρα έχει η Επιτροπή Νομικών για να αποφασίσει επί της πρότασης. Εάν επικυρώσει την πρόταση, όπως αναφέρει η Le Monde, η Εθνοσυνέλευση μπορεί να την εγκρίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων εντός δεκαπενθημέρου.

Το όριο αυτό όμως δεν μπορεί να το επιτύχει μόνο του ούτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ούτε η Ακροδεξιά του Εθνικού Συναγερμού, που ήδη φαίνεται από τις δηλώσεις της Λεπέν ότι δεν θα υπερψηφίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα