Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον περιορισμό των εξαγωγών τεχνολογίας προς την κινεζική βιομηχανία τσιπ, παρά την ανησυχία στο Τόκιο για την απειλή του Πεκίνου να προβεί σε αντίποινα κατά των ιαπωνικών εταιρειών, σημειώνουν οι Financial Times.

Ο Λευκός Οίκος θέλει να παρουσιάσει νέους ελέγχους εξαγωγών πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός μέτρου που θα υποχρεώνει τις μη αμερικανικές εταιρείες να λαμβάνουν άδειες για να πωλούν προϊόντα στην Κίνα που θα βοηθήσουν τον τεχνολογικό της τομέα.

Μαίνεται ο πόλεμος των μικροτσίπ για τον έλεγχο των πιο προηγμένων συσκευών [γράφημα]

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν περάσει μήνες σε εντατικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους στην Ιαπωνία (και την Ολλανδία) για τη θέσπιση συμπληρωματικών καθεστώτων ελέγχου των εξαγωγών που θα σημαίνει ότι οι ιαπωνικές και ολλανδικές εταιρείες δεν θα στοχοποιούνται από τον αμερικανικό «κανόνα για τα ξένα άμεσα προϊόντα» (FDPR).

Οι ιαπωνικές ανησυχίες για τους περιορισμούς στα τσιπ

Άνθρωποι στην Ουάσιγκτον και το Τόκιο που γνωρίζουν τις συνομιλίες δήλωσαν στους FT ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία βρίσκονται πλέον κοντά σε τελικές αποφάσεις, αν και ένας Ιάπωνας αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει «αρκετά εύθραυστη» λόγω των φόβων για κινεζικά αντίποινα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η Κίνα θα μπορούσε να μπλοκάρει τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών -ιδιαίτερα του γαλλίου και του γραφίτη- εάν το Τόκιο υιοθετήσει τους εξαγωγικούς ελέγχους που προωθούν οι ΗΠΑ.

Το Πεκίνο έχει διατυπώσει απειλές προς το Τόκιο και τις ιαπωνικές εταιρείες, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση, σύμφωνα με τους FT.

Η Ουάσινγκτον θέλει να καταστήσει πιο δύσκολο για την Κίνα να αποκτήσει κρίσιμα εξαρτήματα κατασκευής τσιπ, περιορισμοί που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ASML στην Ολλανδία και την Tokyo Electron στην Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να περιορίσουν την εξυπηρέτηση, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων λογισμικού και τη συντήρηση του υλικού, σε μια κίνηση που θα έπληττε σημαντικά την Κίνα. Οι έλεγχοι θα έχουν παρόμοιο αντίκτυπο με αυτούς που ήδη εφαρμόζονται στις αμερικανικές εταιρείες και τους πολίτες των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί στην ευθυγράμμιση των κανόνων ελέγχου των εξαγωγών των τριών χωρών, ώστε οι ιαπωνικές και ολλανδικές εταιρείες να μην υπόκεινται στον FDPR, τον οποίο ένα άτομο στην Ολλανδία περιγράφει ως «διπλωματική βόμβα».

Το «αγκάθι» της US Steel

Ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν σημειώσει πρόοδο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν επίγνωση ότι το Τόκιο είναι ενοχλημένο από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην Ιαπωνία, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel, ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Η Ιαπωνία ανησυχεί επίσης ότι τα κινεζικά αντίποινα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασικά ορυκτά, αναγκάζοντας ορισμένους Ιάπωνες εμπορικούς πελάτες να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές προϊόντων που περιέχουν τα ορυκτά αυτά.

Οι τιμές των βασικών ορυκτών είναι ήδη υψηλές και αρκετές ιαπωνικές εταιρείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στο υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ότι περαιτέρω αυξήσεις των τιμών θα καταστήσουν τα ιαπωνικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα