Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της Avramar. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές εκπνέει την προσεχή Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης μερικών ημερών.

Οι υποψήφιοι επενδυτές για την Avramar

Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας από τρία επενδυτικά σχήματα: το ισπανικό fund Atitlan, τον αραβικό όμιλο Aqua Bridge και το Fund ελληνικών συμφερόντων Diorasis.

Τα χρήματα στην Avramar μπήκαν, ζητείται τώρα νέος επενδυτής

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετές ημέρες οι επιτόπιοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αλλά και η λήψη διευκρινίσεων για τα οικονομικά στοιχεία με την συνδρομή της Deloitte, τονίζοντας πως πλέον «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των επενδυτών».

Οριακή η κατάσταση με την ρευστότητα

Σπεύδουν πάντως να υπογραμμίσουν πως η κατάσταση στην εταιρεία είναι οριακή, αφού τα αποθέματα ρευστότητας βρίσκονται στο… κόκκινο παρά την τονωτική ένεση των 20 εκατ. ευρώ που δόθηκε ως ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις πιστώτριες τράπεζες.

Πέρα από τις δαπάνες για ιχθυοτροφές που απαιτούνται σε μόνιμη βάση, υπολογίζεται πως χρειάζονται κεφάλαια ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Οι πωλήσεις της εταιρείας πάντως προχωρούν κανονικά χωρίς να υπάρχει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη από τις τιμές ή κάποια απροσδόκητη κάμψη της ζήτησης.

Κλειδί το «κούρεμα» υποχρεώσεων της Avramar

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως «αγκάθι» αλλά και ταυτόχρονα το «κλειδί» στην προσπάθεια διάσωσης είναι οι υπέρογκες υποχρεώσεις που κουβαλάει η εταιρεία, οι οποίες υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ, εξ ου και θεωρείται δεδομένο πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να κάνουν σοβαρό «κούρεμα».

Η εταιρεία παρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εκτιμάται πως έχει σημαντικές προοπτικές και μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο.

Η δυναμική της ελληνικής παραγωγής ψαριών άλλωστε είναι πολύ ισχυρή αφού, το 2023 παρήχθησαν συνολικά 120 χιλ. τόνοι αξίας περί τα 700 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 580 εκατ. ευρώ αφορούν σε εξαγωγές.

Πρόκειται άλλωστε για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας με εδραιωμένη παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και σημαντικό δίκτυο διανομής.

Αρκεί όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς ο αγοραστής να έχει στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό και περί τα 45-50 εκατ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια που να το υποστηρίξουν.

Η δυναμική της ελληνικής παραγωγής ψαριών άλλωστε είναι πολύ ισχυρή αφού, το 2023 παρήχθησαν συνολικά 120 χιλ. τόνοι αξίας περί τα 700 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 580 εκατ. ευρώ αφορούν σε εξαγωγές.

Ξυπνούν μνήμες… Μαρινόπουλου

Η εξεύρεση σωσιβίου για την Avramar, που αυτή την ώρα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με το ύψος των υποχρεώσεών της να φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στην ιχθυοκαλλιέργεια δεν αφορούν στο προϊόν αλλά στα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια

Κι αυτό γιατί η κατάρρευση της ενδέχεται να προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς σε ολόκληρο τον κλάδο, όπως ακριβώς κάποιοι φοβούνταν πως θα συμβεί στο κλάδο των σούπερ μάρκετ με την περίπτωση του Μαρινόπουλου, ο οποίος τελικά πέρασε στον έλεγχο του Σκλαβενίτη.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στην ιχθυοκαλλιέργεια δεν αφορούν στο προϊόν αλλά στα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς αποδείχθηκαν λανθασμένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις