
Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Eurobank ανοίγει η αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της θυγατρικής της πλέον Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.
Μετά την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού επί του μετοχικού της κεφαλαίου νωρίτερα μέσα στη χρονιά, έφτασε η στιγμή που η Αθήνα θα τοποθετήσει νέα διοίκηση στον κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα.
DBRS: Αναβαθμίζει τις προοπτικές της Εθνικής και της Eurobank
Πρόκειται για μία εξαγορά ορόσημο για το συστημικό όμιλο, καθώς με τη λογιστική ενοποίηση του από το γ΄ τρίμηνο της εφετινής χρήσης, το ενεργητικό του θα διαμορφωθεί στη ζώνη των 100 δισ. ευρώ, διανοίγοντας νέους δρόμους για περαιτέρω διεύρυνση των πηγών κερδοφορίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 6μήνου της Eurobank, τα προσαρμοσμένα κέρδη από το εξωτερικό αντιπροσώπευαν το 38% των συνολικών μεγεθών του ομίλου. Στόχο της στρατηγικής που εφαρμόζει ο CEO της Φωκίων Καραβίας τα τελευταία χρόνια είναι το ποσοστό αυτό να διαμορφωθεί στην περιοχή του 50% τα επόμενα χρόνια.
Νέες αγορές για τη Eurobank
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα διατηρεί, μετά τον τελευταίο κύκλο μετασχηματισμού της, συστημική παρουσία σε τρεις αγορές: Την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Ταυτόχρονα, επιχειρεί τη διεύρυνση των εργασιών της στην Ασία. Στο πλαίσιο αυτό, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για το άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπείας σε Βομβάη και Ντουμπάι.
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο, ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η Eurobank.
Όπως είπε, «η Ελλάδα αποτελεί το φυσικό εφαλτήριο της Ευρώπης προς την Ανατολή και εκτός των λιμένων πρέπει να εστιάσει στους κρίσιμους κλάδους των logistics και των data centers».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να εγκατασταθούν οι επιχειρήσεις σε μια χώρα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες και να έχουν τοπικούς εταίρους, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, «η Eurobank ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία της βάσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τις ινδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη».
Ήδη έχει υπογράψει το πρώτο MOU για την εισαγωγή των πληρωμών UPI στην Ελλάδα ειδικά για Ινδούς χρήστες, ενώ η τράπεζα θα καταστεί η πρώτη ελληνική με παρουσία στην Ινδία.
Ο κ. Καραβίας συνέδεσε αυτήν την πρωτοβουλία με την ισχυρή θέση που έχει αποκτήσει η Eurobank στην κυπριακή αγορά.
Όπως εξήγησε, «η Κύπρος, αντιπροσώπευε το 3% των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ινδία πέρυσι, ενώ αποτελεί προνομιακό σημείο εισόδου στην ΕΕ ινδικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, είναι μία χώρα με πλούσιο οικοσύστημα επαγγελματικών υπηρεσιών και επαγγελματιών με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων».
Κατά τον CEO της Eurobank, «η τράπεζα διαθέτει τους πόρους και το όραμα να καταστεί ο κύριος εταίρος της ινδικής επιχειρηματικής κοινότητας στη νέα εποχή των οικονομικών σχέσεων της Ινδίας με την Ευρώπη».
Η Ελληνική Τράπεζα
Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός όμιλος ισχυροποιείται σημαντικά μετά την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς αποκτά ένα βραχίονα με υψηλά μερίδια αγοράς στη λιανική τραπεζική, ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει τη Eurobank Κύπρου, που δραστηριοποιείται στην επιχειρηματική πίστη.
Τα μεγέθη της κυπριακής θυγατρικής θα ενσωματωθούν στα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank από το γ΄ τρίμηνο του 2024, που θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.
Η θετική επίδραση αυτής της ενσωμάτωσης θα παρουσιαστεί αναλυτικά στις αρχές της επόμενης χρονιάς στο νέο επιχειριασιακό πλάνο της τριετίας 2025 – 2027.
Στόχο της Eurobank αποτελεί η απορρόφηση της Ελληνικής Τράπεζας. Για να ληφθεί ωστόσο μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να συναινέσει το σύνολο των μετόχων της τελευταίας, συνθήκη που σήμερα δεν ικανοποιείται, καθώς διαφωνεί με αυτήν την προοπτική η μειοψηφία.
Ανεξάρτητα όμως από αυτήν την εξέλιξη, ο έλεγχος του management έχει ήδη περάσει στον ελληνικό όμιλο. Στο πλαίσιο αυτό, στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, θα τοποθετηθεί νέα διοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, CEO θα διοριστεί ο μέχρι σήμερα CEO της Eurobank Κύπρου, Μιχάλης Λούης, ο οποίος θα πλαισιωθεί από τους Χάρη Χαμπάκη, σήμερα CEO της Eurobank Private Bank Luxembourg και Στέφανο Κασσιανίδη, σήμερα γενικό διευθυντή της Eurobank Κύπρου.
Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν και τη διοίκηση της τελευταίας, στην οποία CEO αναμένεται να τοποθετηθεί ο Ανδρέα Πέτσας, μέχρι σήμερα ανώτερος γενικός διευθυντής της.
Οι προοπτικές
Σύμφωνα με αναλυτές, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η συγχώνευση στην Κύπρο, η Ελληνική Τράπεζα θα ενισχύσει τα μεγέθη της, λόγω της συμμετοχής της στον όμιλο Eurobank. Συγκεκριμένα:
– Υπάρχουν περιθώρια αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους μέσω επιτάχυνσης της πιστωτικής επέκτασης
– Είναι δυνατή η σημαντική αύξηση του εισοδήματος από προμήθειες, με την ανάπτυξη των εργασιών στους τομείς του bancassurance και του wealth management, αξιοποιώντας το υφσιστάμενο πελατολόγιο της κυπριακής τράπεζας
– Κέρδη θα υπάρξουν από τη μείωση του κόστους, τόσο του λειτουργικού, όσο και των εξόδων για τόκους μέσω πιο φθηνών ομολογιακών εκδόσεων


Latest News

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Πειραιώς ως το 2028 - Τι αποκάλυψε ο Χρ. Μεγάλου
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την απόκτηση του 90% της μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

THEON: Αύξηση εσόδων 61%, νέες παραγγελίες ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2024
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατέγραψε η THEON το 2024 ενώ περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη προβλέπει για το 2025

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Τι αλλάζει με την ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές - Οδηγός ΕΑΕΕ
Όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Εδραιώνει τη θέση της ως εργοδότης επιλογής η HELLENiQ ENERGY
Προσέλκυση ταλέντων, σύνδεση με Έλληνες του εξωτερικού και συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια

Tρόφιμα πρώτης ανάγκης διένειμε σε 598 οικογένειες η PCT
Έμπρακτη στήριξη ευάλωτων οικογενειών την πασχαλινή περίοδο από την COSCO - PCT

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Ο ΗΡΩΝ εγκαινιάζει τη νέα υπηρεσία αντλιών θερμότητας EcoHeat Pump
Μέσω της νέας υπηρεσίας EcoHeat Pump προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενεργειακού συμβούλου για την προμήθεια, πιστοποιημένη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, ενεργειακά αποδοτικών αντλιών θερμότητας

Ο Βασίλης Αναστασόπουλος νέος πρόεδρος της Henkel για Ελλάδα - Κύπρο
Ο Βασίλης Αναστασόπουλος θα διατηρήσει τις αρμοδιότητές του στη Henkel ως Head of Sales HCB Cluster WE South για Ελλάδα και Κύπρο