Θετικό πρόσημο παρουσίασαν οι εξαγωγές για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά το 1ο εξάμηνο του 2024, τόσο σε αξία € όσο και σε ποσότητα kg, εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές που την ίδια χρονική περίοδο υπέστησαν μείωση κατά -7,75 % (σε αξία €). Η ελληνική ποτοποιία/αποσταγματοποιία επέδειξε, για ακόμη μία φορά, αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα ξεπερνώντας τα εμπόδια και αναδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, ο κλάδος της ποτοποιίας/αποσταγματοποιίας παρέμεινε το 1ο εξάμηνο του 2024 από τους πλέον εξωστρεφείς, κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα, εμφανίζοντας συνολική άνοδο στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών (εντός ΕΕ 27 & σε Τρίτες Χώρες) κατά +12,5% σε αξία € (+6,3 εκ. € σε απόλυτες τιμές) και +0,4% σε ποσότητα kg ( + 0,7 εκ. kg) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (αλκοολούχα ποτά).

Αλκοολούχα ποτά: Στις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Χώρες Εξαγωγών για τα αλκοολούχα ποτά

Ως προς τους εξαγωγικούς προορισμούς, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ-27, κατέχουν σταθερά το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, με ποσοστό ≈80% σε αξία και σε ποσότητα. Το 1ο εξάμηνο του 2024 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.(27) απορρόφησαν το 77,8% της αξίας € δηλαδή 43,8 εκ. € και το 78,1 % της ποσότητας kg δηλαδή 14,2 εκ. kg.

H συνολική αξία των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 1ο εξάμηνο του 2024, αυξήθηκε εντός ΕΕ-27 κατά +11,4% σε αντίθεση με την ποσότητα στην οποία παρατηρήθηκε μία μικρή κάμψη, της τάξης του -2,6% (σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο 2023). Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των Τρίτων Χωρών, παρατηρείται αξιόλογη αύξηση των αποστολών, η οποία διαμορφώθηκε σε +16,5% σε αξία € (+1,8 εκ. €) και +12,8% σε ποσότητα kg (+ 0,5 εκ. kg) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, κατέχοντας το 37 % της αξίας  του συνόλου των εξαγωγών. Στη 2η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, προς την οποία οι αποστολές μειώθηκαν,  κατά -1,6% σε αξία €   σε σύγκριση με το 1o εξάμηνο του 2023. Στην 3η θέση βρίσκεται το Ιράκ όπου, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, οι εξαγωγές δείχνουν να ακολουθούν μια σταθερή πορεία, απορροφώντας 6,4 εκ. € σε αξία.

Ούζο/τσίπουρο

Ναυαρχίδα είναι το Ούζο, το οποίο παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ., έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Την τελευταία 5ετία εμφανίζει αύξηση +45% της αξίας € και +8% της ποσότητας kg. Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας το 1o εξάμηνο του 2024, το 59% της αξίας €  και το 71% της ποσότητας kg του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Ειδικότερα, το 1ο εξάμηνο του 2024 εμφανίζεται ποσοστιαία αύξηση σε αξία κατά +7,3 % (+2,2 εκ.€) και σε ποσότητα +3,6 % (0,4 εκ. kg ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά σε αξία € και σε ποσότητα kg, στο σύνολο των χωρών προορισμού ούζου.

Την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με 43 % του συνόλου σε αξία € και 46,6% σε ποσότητα kg, ακολουθεί η Βουλγαρία με 20,3 % σε αξία € και 16,5 % σε ποσότητα kg και στη τρίτη θέση βρίσκεται το Ιράκ με 19,3 % σε αξία € και 19,8 % σε ποσότητα kg

Οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς αν και κατέχουν μικρό μερίδιο (≈2% της αξίας και ≈1% της ποσότητας) των συνολικών εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών ελληνικής παραγωγής, αποτελούν μια συνεχώς ανερχόμενη κατηγορία. Μάλιστα την τελευταία 5ετία (2020-2024) καταγράφουν αύξηση +99% της αξίας €  και +62% της ποσότητας kg. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 εμφανίζεται μία μικρή αύξηση της τάξεως +7% (+88 χιλ. €) σε αξία, ενώ  η ποσότητα μειώθηκε κατά -10,3% (-20 χιλ. kg).

Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση προορισμού του τσίπουρο με μερίδιο 46,4 % , του συνόλου σε αξία €, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αλβανία με 12,6 % και στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με 10,6 %.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στατιστικά που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, ο κλάδος της ποτοποιίας και της αποσταγματοποιίας φαίνεται να είναι ένας από τους πιο εξωστρεφείς αναδεικνύοντας την ελληνική παράδοση σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί κινητήριο δύναμη για την εγχώρια οικονομία με ανοδική πορεία στις εξαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις