Χωρίς τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και αντ’ αυτού με την αποθήκευση ενέργειας, το μεθάνιο που εκλύεται από τα απόβλημα αλλά και τον πόλεμο συνέταξε τον Αζερμπαϊτζάν την ατζέντα για την επόμενη COP29 την οποία θα φιλοξενήσει.

Η «ατζέντα δράσης» των παγκόσμιων πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων που πρόκειται να υποβάλει το Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού τον Νοέμβριο περιλαμβάνει εξαπλασιασμό της χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών, σαρωτικές επεκτάσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και περικοπές στις εκπομπές μεθανίου από οργανικά απόβλητα. Περιλαμβάνει επίσης πρόσκληση για σχέδια δράσης για τον τουρισμό και το νερό.

ΟΠΕΚ: Ζητά περισσότερες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για να αποτραπεί το έλλειμμα

Όμως, στις προτεραιότητες των θεμάτων δεν περιλαμβάνονται σχέδια για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε ενεργειακά συστήματα που καθορίστηκαν στο σύμφωνο ορόσημο του περασμένου έτους στο Ντουμπάι. Σε εκείνη τη σύνοδο, περίπου 200 χώρες συνήψαν μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε ως «η αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων», με την καύση ορυκτών καυσίμωννα αποτελεί κυρίαρχη αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Η επιστολή

Ο υποψήφιος πρόεδρος για την COP29, Mukhtar Babayev, υπουργός Οικολογίας στο Αζερμπαϊτζάν και πρώην αντιπρόεδρος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Socar, απέστειλε την Τρίτη επιστολή προς τα κράτη μέλη και άλλους οργανισμούς που πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στον Πέρση ποιητή του 12ου αιώνα Νιζάμι Γκαντζάβι, ο οποίος έγραψε: «η ανθρωπότητα θα αυτοκαταστραφεί» εκτός εάν βασιλεύσει «αρμονία και συναίνεση» μεταξύ ανθρώπων και φύσης.

Αναφέρθηκε επίσης στις κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αζέροι στη χώρα τους, όπως η υπερβολική ζέστη και η λειψυδρία, με την Κασπία Θάλασσα να έχει συρρικνωθεί, έκανε όμως αναφορά και στο «άφθονο» αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας.

Πρότεινε να υιοθετήσουν οι χώρες στόχους για τον περιορισμό της παραγωγής μεθανίου ως υποπροϊόντος των συστημάτων απορριμμάτων και τροφίμων. Σύμφωνα, πάντως, με τον ΟΗΕ, όπως επισημαίνουν οι FT, τα απόβλητα είναι μόνο η τρίτη πιο κοινή ανθρωπογενής πηγή μεθανίου, μετά τους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακόμη, απέφυγε να κάνει λόγο για ανάγκη να επανεξετάσει το Αζερμπαϊτζάν τον κυρίαρχο ρόλο που έχουν στην εθνική οικονομία του οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στη σκιά της Ουκρανίας και τη Γάζας

Η συγκέντρωση στο Μπακού τον Νοέμβριο αναμένεται να είναι η δεύτερη κατά σειρά ετήσια σύνοδος κορυφής για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί την ώρα που διεξάγονται οι πόλεμοι στη Γάζα και στην Ουκρανία.

Ο Αζέρος υπουργός ανέφερε ότι η COP29 θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για εκεχειρία, επτά ημέρες πριν έως επτά ημέρες μετά τη σύνοδο. Αυτό βασίζεται στις προσπάθειες να ζητηθεί η αναστολή των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει την ανάγκη εξεύρεσης συλλογικών λύσεων για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, πρόσθεσε.

Οι αναλυτές δεν κρύβουν ακόμη την ανησυχία τους ότι μια ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ -καθώς η COP29 θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές- θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ασφυκτική άσκηση πίεσης από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαίνοντα, να αποσυρθεί ξανά από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και να σταματήσει η δράση για το κλίμα.

Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι διπλωμάτες και οι διαπραγματευτές είναι το πώς θα ρυθμίσουν τη χρηματοδότηση από τις πλουσιότερες χώρες προς τις φτωχότερες για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να ανακοινώσει τις δικές του συνεισφορές σε ένα νέο Ταμείο Δράσης Χρηματοδότησης για το Κλίμα με στόχο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, που θα προέλθουν από χώρες και εταιρείες παραγωγής ορυκτών καυσίμων, οι οποίες θα πραγματοποιούν εθελοντικές πληρωμές που συνδέονται με τον όγκο πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα που παράγουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πράσινη μετάβαση: Κριτική από τους ηλεκτροπαραγωγούς για το κείμενο του ΕΣΕΚ
Green |

«Δεν βγαίνουν τα κουκιά για τους στόχους των ΑΠΕ» – Οι αντιδράσεις των ηλεκτροπαραγωγών στο ΕΣΕΚ

Ο ΕΣΑΗ αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για την πράσινη μετάβαση και της διείσδυσης των ΑΠΕ το 2030 ζητώντας αλλαγές στο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα