Οι κακές συνήθειες και οι καταχρήσεις αργά ή γρήγορα βγάζουν προβλήματα υγείας. Και αυτά με τη σειρά τους, επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα υγείας.

Έχοντας αυτό υπόψη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογία στον καπνό, το αλκοόλ και τις «εταιρίες ανθυγιεινών τροφίμων» για να συγκεντρώσει 10 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να ενισχύσει την υγεία του έθνους, δήλωσε κορυφαίo think tank.

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Ακριβές και δυσπρόσιτες οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

Η επιτροπή του Ινστιτούτου Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής για την υγεία και την ευημερία συνέστησε επίσης αυστηρότερους κανονισμούς σε τομείς όπως η συσκευασία τροφίμων και η διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών, καθώς πρότεινε τη συμμετοχή εργοδοτών, κοινοτήτων, επιχειρήσεων και επενδυτών στην προσπάθεια βελτίωσης της ευημερίας.

Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ είπε στους Financial Times ότι είχε παρακολουθούσε στενά το έργο της επιτροπής και ήθελε να κάνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας «ένα υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης γιατί δεν θα οικοδομήσουμε μια υγιή οικονομία χωρίς μια υγιή κοινωνία». κορονοϊός

Αποστολή για την εθνική υγεία

Της επιτροπής, που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, προήδρευσε η πρώην επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, Dame Σάλι Ντέιβις, και ο χειρουργός και πρώην μέλος της Βουλής των Λόρδων του Εργατικού Κόμματος, Λόρδος Άρα Ντάρζι, η έκθεση του οποίου για την κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας-NHS την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά μπορεί ακόμη να σωθεί.

Καθώς η κυβέρνηση αρχίζει να επικεντρώνεται στην εκπλήρωση της «αποστολής της για την υγεία», η επιτροπή είχε παράσχει «ένα ολοκληρωμένο όραμα πολιτικής για μια νέα προσέγγιση στη δημόσια υγεία», είπε ο Ντάρζι.

Συνδέοντας τις υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, η έκθεση της Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, διαπίστωσε ότι περίπου 900.000 άτομα σε ηλικία εργασίας έλειπαν από το εργατικό δυναμικό λόγω ασθένειας, κοστίζοντας στο Δημόσιο περίπου 5 δισεκατομμύρια λίρες σε απώλεια φορολογικών εσόδων ετησίως.

Οι νέες εισφορές για τα ανθυγιεινά τρόφιμα, τον καπνό, τα ατμίσματα, τα τυχερά παιχνίδια και το αλκοόλ θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, «ενώ θα λειτουργήσουν ως ισχυρό κίνητρο για ανασύσταση», πρόσθεσε.

Ακριβώς όπως οι οικονομίες επιδιώκουν τη μετάβαση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να υποστηρίζει βιομηχανίες «ζωτικής σημασίας για την εθνική υγεία» όπως τα υγιεινά τρόφιμα, η γεωργία και οι βιοεπιστήμες, αναφέρει η έκθεση.

Απότομη αύξηση νοσημάτων μέχρι το 2040

Ο αριθμός των ατόμων με προβλήματα υγείας αναμένεται να αυξηθεί απότομα μεταξύ 2010 και 2040. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, πρότεινε ότι η βελτίωση της εθνικής υγείας θα μπορούσε να εξοικονομήσει 18 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στο NHS μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στάσιμης αύξησης των πραγματικών μισθών, η αποφυγή μιας χρόνιας πάθησης που μπορούσε να αποφευχθεί «άξιζε έως και 2.200 λίρες σε ετήσιο εισόδημα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατέστησε σαφές ότι η μεταρρύθμιση θα ήταν προϋπόθεση για περαιτέρω επενδύσεις στο NHS.

Ζητώντας να τερματιστεί το παραδοσιακό «μοντέλο χρηματοδότησης σπατάλης και φτώχειας» της υπηρεσίας, η Επιτροπή είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνδέσει τις επενδύσεις «με τη σταθερή προσδοκία ότι οι δαπάνες του NHS θα σταματήσουν να αυξάνονται ως ποσοστό των συνολικών κρατικών δαπανών».

Οι πόροι θα πρέπει να μετατοπιστούν από τα νοσοκομεία στην πρόληψη, ωστόσο το ποσοστό του προϋπολογισμού του NHS που δαπανάται στα νοσοκομεία είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον μιας δεκαετίας το 2022, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των δαπανών NHS του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνει η έκθεση.

Στόχος για αύξηση προσδόκιμου

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κατοχυρώσει στη νομοθεσία έναν στόχο προσθήκης 10 ετών στο προσδόκιμο υγιούς ζωής τα επόμενα 30 χρόνια.

Η επιτροπή πρότεινε επίσης να συμπεριληφθεί ένα «δικαίωμα στη προσπάθεια» για οποιονδήποτε, με παροχές υγειονομικής φροντίδας, αναπηρίας ή ανικανότητας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα επιστροφής στο ίδιο επίπεδο παροχών εντός έξι μηνών από την έναρξη της εργασίας ή της κατάρτισης.

Συνιστά τη δημιουργία ζωνών βελτίωσης της υγείας και της ευημερίας (Hapi), με νέες εξουσίες και εθνικές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση τοπικών υποδομών υγείας, όπως πισίνες και χώρους πρασίνου, στις περιοχές που υποβαθμισμένα επίπεδα υγείας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εισαγάγει ένα πριμ ευημερίας, παρέχοντας φορολογικά κίνητρα περιορισμένου χρόνου στους εργοδότες που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας σε ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον, πρότεινε η επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Υγεία