Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη ότι η Intel δεσμεύεται στο σχέδιό της για την κατασκευή εργοστασίων στην ανατολική Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την κατασκευή των νέων μονάδων κατά δύο χρόνια, στο πλαίσιο σχεδίων της για τη μείωση του κόστους.

Τι συμβαίνει με την Intel; Έχει τέλος η κατηφόρα του κολοσσού;

«Η απόφαση να αναβληθεί το έργο στη Γερμανία για δύο χρόνια είναι μια απόφαση που περιλαμβάνει επίσης την πρόθεση να παραμείνουμε σε αυτό», διαβεβαίωσε ο Σολτς μιλώντας από την Αστάνα του Καζακστάν όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του.

«Είναι σημαντικό για εμάς να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία σε αυτήν την πολύ ασταθή βιομηχανία ημιαγωγών για να διασφαλίσουμε ότι, παρόλα αυτά, θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση των ήδη μεγάλων δυνατοτήτων στη Γερμανία», είπε.

Η διοίκηση της Intel αποφάσισε την αναβολή της κατασκευής του έργου της στην πόλη του Μαγδεμβούργου για δύο χρόνια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, δημοσίευσε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους τη Δευτέρα, περιγράφοντας μια σειρά από βήματα που θα έκανε η εταιρεία για να αναζωογονηθεί, τα οποία ανάμεσα στα άλλα περιλάμβαναν και τη αναβολή της κατασκευής του έργου της στην πόλη του Μαγδεμβούργου για δύο χρόνια.

«Αυτή είναι πλέον μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση που έχει να κάνει με την εταιρική πολιτική», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η Γερμανία εξακολουθεί να δεσμεύεται να αναπτύξει την παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη.

Το υπουργείο του Χάμπεκ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «εναπόκειται πλέον στην Intel να επιστρέψει γρήγορα σε έναν δρόμο που επιτρέπει επενδύσεις».

Γερμανία: Τα απόνερα της απόφασης της Intel στην κυβέρνηση

Η απόφαση της Intel προκάλεσε επίσης μια διαφωνία για τον προϋπολογισμό εντός του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας, με το υπουργείο Οικονομικών να λέει ότι τα κεφάλαια που δεν χρειάζονται πλέον για τις επιδοτήσεις της Intel θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξισορρόπηση των οικονομικών της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τη διαμάχη την Τρίτη, ο Σολτς είπε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του θα συζητήσει τώρα από κοινού «πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια με σύνεση και προσοχή».

Οι οικονομολόγοι είπαν ότι τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μια φορολογική μεταρρύθμιση.

«Σε μακροοικονομικούς όρους, θα ήταν σωστό στην παρούσα κατάσταση να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για πρόσθετες επενδύσεις ή επενδυτικά κίνητρα, για παράδειγμα μέσω φορολογικών εκπτώσεων», δήλωσε στο Reuters,ο Moritz Schularick, του οικονομικού ινστιτούτου IfW.

Ο Friedrich Heinemann του κέντρου οικονομικών ερευνών ZEW είπε ότι «τα χρήματα θα επενδυθούν πολύ καλύτερα ως βάση για μια φιλική προς τις επενδύσεις φορολογική μεταρρύθμιση που ωφελεί όλες τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν βρίσκονται στο προσκήνιο της πολιτικής προσοχής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία