H Intel θα κατασκευάσει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για λογαριασμό της Amazon Web Services, ανακοίνωσαν από κοινού οι δύο εταιρείες, σε μία συμφωνία που ουσιαστικά δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κατασκευάστρια επεξεργαστών που βρίσκεται σε δύσκολη φάση.

Η AWS, δηλαδή το τμήμα cloud computing της Amazon, σχεδιάζει ήδη πολλά τσιπ για χρήση στα κέντρα δεδομένων της και έχει προσλάβει την Intel για να κατασκευάσει τουλάχιστον μία έκδοση.

Τι συμβαίνει με την Intel; Έχει τέλος η κατηφόρα του κολοσσού;

Η Intel θα παράγει ένα «υφασμάτινο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης» για την AWS και θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία 18Α, την πιο προηγμένη έκδοση που είναι διαθέσιμη για εξωτερικούς πελάτες, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές. Η Intel ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει να αναλάβει πρόσθετα σχέδια από την Amazon για τις επερχόμενες διαδικασίες κατασκευής 18AP και 14A.

Το σημείωμα Γκέλσινγκερ

Οι μετοχές της Intel σημείωσαν άνοδο περίπου 8% στις εκτεταμένες συναλλαγές, αφού ο διευθύνων σύμβουλος Πατ Γκέλσινγκερ δημοσίευσε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους ανακοινώνοντας ότι η Intel είχε εξασφαλίσει την Amazon ως πελάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως, στο ίδιο σημείωμα, σύμφωνα με το Reuters, γίνεται επίσης περιγραφή των προγραμματισμένων περικοπών κόστους της Intel.

«Το διοικητικό συμβούλιο και εγώ συμφωνήσαμε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να βελτιώσουμε την κερδοφορία μας και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην αγορά», αναφέρει ο Γκέλσινγκερ στο σημείωμα.

Αναβολή κατασκευής εργοστασίων της Intel στην Ευρώπη

Μεταξύ των βημάτων που αποφάσισε να λάβει το διοικητικό συμβούλιο, η Intel πουλά ένα μερίδιο στην θυγατρική της Altera. Είπε επίσης ότι θα σταματήσει την κατασκευή στο εργοστάσιο τσιπ στη Γερμανία για δύο χρόνια, μια κίνηση που είχε ήδη προαναγγελθεί ουσιαστικά. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να σταματήσει ένα αντίστοιχο έργο στην Πολωνία.

Ωστόσο, η Intel είπε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στα σχέδιά της για επέκταση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγική της δραστηριότητα, ή το χυτήριο, εντός της εταιρείας. Η επιχείρηση χυτηρίου είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο ανάκαμψης του Γκέλσινγκερ, το οποίο περιέγραψε το 2021. Μέχρι την Amazon, η Intel δυσκολευόταν να βρει πελάτες που θα μπορούσε να συζητήσει δημόσια.

Αλλά στο σημείωμα, ο Γκέλσινγκερ είπε ότι η επιχείρηση χυτηρίου θα είχε μεγαλύτερη ανεξαρτησία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να πάρει εξωτερικό κεφάλαιο. Η Intel σχεδιάζει να την ιδρύσει ως ανεξάρτητη θυγατρική, με διοικητικό συμβούλιο που θα επιβλέπει τη λειτουργία του χυτηρίου. Η μονάδα χυτηρίου διαχώρισε τις οικονομικές της επιδόσεις από τις δραστηριότητες σχεδιασμού νωρίτερα φέτος.

Η εταιρεία λαμβάνει επίσης μέτρα για να δώσει προτεραιότητα στη βασική τεχνολογία πίσω από τις κεντρικές της μονάδες επεξεργασίας (CPU) και αναδιοργανώνει πολλά τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας και των «ακραίων» επιχειρήσεων.

Σύντομα και οι απολύσεις υπαλλήλων της Intel

Τη Δευτέρα, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε άμεση χρηματοδότηση έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Νόμο CHIPS των ΗΠΑ, ως μέρος του προγράμματος Secure Enclave.

Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να στείλει ειδοποιήσεις στα μέσα Οκτωβρίου στους περίπου 15.000 υπαλλήλους που είπε τον Αύγουστο ότι θα απολύσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία