Κοντά σε συμφωνία για τον περιορισμό των εξαγωγών τεχνολογίας στην κινεζική βιομηχανία τσιπ βρίσκονται ΗΠΑ και Ιαπωνία, παρά τον συναγερμό που έχει σημάνει στο Τόκιο η απειλή του Πεκίνου για αντίποινα κατά των ιαπωνικών εταιρειών.

Μια τέτοια συμφωνία θα διευρύνει τη λίστα των μέτρων του Λευκού Οίκου στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, πριν από τις προεδρικές εκλογές. Πρακτικά θα αναγκάζει και άλλες μη αμερικανικές εταιρείες να λάβουν άδειες για να πωλούν στην Κίνα προϊόντα που άπτονται του τεχνολογικού κλάδου.

Ημιαγωγοί: Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις στον πόλεμο των τσιπς και το στοίχημα των 380 δισ. δολ.

Για το θέμα έχουν προηγηθεί συστηματικές επαφές μηνών μεταξύ αξιωματούχων από ΗΠΑ και Ιαπωνία, αλλά και Ολλανδία, για τη θέσπιση συμπληρωματικών καθεστώτων ελέγχου των εξαγωγών στο πλαίσιο του λεγόμενου «κανόνα ξένου άμεσου προϊόντος» των ΗΠΑ (Foreign Direct Product), σύμφωνα με τον οποίο οποιαδήποτε εταιρεία παράγει προϊόντα που σχετίζονται με ημιαγωγούς, χρησιμοποιώντας έστω και ένα μικρό μέρος της τεχνολογίας των ΗΠΑ, απαγορεύεται να τα εξάγει προς στην Κίνα.

Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, τις οποίες επικαλούνται οι FT, αναφέρουν ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία βρίσκονται πλέον κοντά σε συμφωνία, αν και Ιάπωνας αξιωματούχος εκφράζει προβληματισμό λόγω των φόβων για κινεζικά αντίποινα, κάνοντας λόγο για «αρκετά εύθραυστη» κατάσταση.

Τι φοβάται η Ιαπωνία

Το Τόκιο βρίσκεται σε συναγερμό από τον φόβο ότι η Κίνα μπορεί να εμποδίσει τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών —ιδιαίτερα γαλλίου και γραφίτη— εάν η Ιαπωνία υιοθετήσει τους ελέγχους εξαγωγών για τους οποίους πιέζουν οι ΗΠΑ.

Οι έλεγχοι των εξαγωγών έχουν σχεδιαστεί από τις ΗΠΑ για να κλείσουν τα κενά στους υπάρχοντες κανόνες και να προσθέσουν περιορισμούς που αντικατοπτρίζουν τη ταχεία ανάπτυξη της Huawei και άλλων κινεζικών ομίλων στην παραγωγή τσιπ τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ουάσιγκτον θέλει να δυσκολέψει την Κίνα να αποκτήσει κρίσιμα εργαλεία κατασκευής τσιπ. Εφόσον, όμως, συμφωνήσουν σε αυτό η Ολλανδία και η Ιαπωνία, οι περιορισμοί θα έχουν ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην ASML στην Ολλανδία και στην Tokyo Electron στην Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να περιορίσουν την εξυπηρέτηση, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων λογισμικού και τη συντήρηση των εργαλείων, σε μια κίνηση που θα είχε σημαντικό κόστος για την Κίνα.

Η Ιαπωνία ανησυχεί ότι τα κινεζικά αντίποινα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εξαγωγών βασικών ορυκτών, αναγκάζοντας τους Ιάπωνες να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές προϊόντων που περιέχουν τα ορυκτά.

Ιάπωνας αξιωματούχος είπε στους FT ότι υπήρχαν αυξανόμενοι φόβοι τους τελευταίους μήνεςπως η Κίνα θα αντιδρούσε εάν το Τόκιο παραχωρούσε πάρα πολλά στις ΗΠΑ, με ιδιαίτερη ανησυχία για τον περιορισμό των εξαγωγών κρίσιμων ορυκτών από το Πεκίνο.

Ένα άτομο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις είπε ότι ενώ δεν ήταν «εύκολο» να επιτευχθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ έπρεπε να είναι προσεκτικές ώστε να μην προβούν σε ενέργειες που θα έκαναν τους Ιάπωνες και τους Ολλανδούς να εγκαταλείψουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ και βοήθησε εναρμόνιση των ελέγχων των εξαγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία