Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου, μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές ημέρες για τις τιμές, περιμένοντας τη μείωση των επιτοκίων από τη  Federal Reserve και ζυγίζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Νοέμβριο υποχώρησαν 3 σεντς στα 73,67 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για τον Οκτώβριο υποχώρησαν 11 σεντς, ή 0,2%, στα 71,08 δολάρια το βαρέλι.

Παράγοντες στήριξης

Και τα δύο συμβόλαια είχασν αυξηθεί κατά περίπου 1 δολάριο το βαρέλι την Τρίτη λόγω των παρατεταμένων διαταραχών της προσφοράς στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, μετά τον τυφώνα Francine και καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί μετά τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων της Fed σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Οι τιμές υποστηρίχθηκαν επίσης από το ενδεχόμενο για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή που μπορεί να προκαλέσει πιθανές διαταραχές της παραγωγής στη βασική περιοχή παραγωγής μετά την φερόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ.

«Τώρα, οι επενδυτές επικεντρώνονται στις μειώσεις των επιτοκίων της Fed που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν στις ΗΠΑ τη ζήτηση καυσίμων και στην αποδυνάμωση του δολαρίου», είπε ο Mitsuru Muraishi, αναλυτής της Fujitomi Securities, προβλέποντας ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να διατηρήσουν έναν ανοδικό τόνο αφού το Brent έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 την περασμένη εβδομάδα.

Η αγορά έλαβε επίσης στήριξη από τις προσδοκίες σε σχέση με τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αναζητήσει έως και 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για το SPR, ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα την Τρίτη, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αναπλήρωση του αποθηκευτικού χώρου μετά από μια ιστορική πώληση το 2022.

Τα στοιχεία αποθέματος πετρελαίου που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ήταν μεικτά. Τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,96 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος αυξήθηκαν κατά περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters υπολόγισαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 500.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities