Υπό την πίεση του βρετανικού κλίματος βρέθηκαν σήμερα οι ευρωαγορές, οι οποίες σαφώς ήταν επιφυλακτικές εν αναμονή της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,49%, με τον κλάδο κοινής ωφέλειας να χάνει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,68% στις 8.253 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 18.720 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,47% στις 7.452 μονάδες.

Wall Street: Νευρικότητα – Επιφυλακτικά τα «πονταρίσματα» για τη μείωση του επιτοκίου της Fed

Σε επίπεδο τίτλων, η Reckitt Benckiser κέρδισε 2% μετά από την αναφορά των μέσων ενημέρωσης ότι η εταιρεία ξεκίνησε πρώιμες συζητήσεις με πιθανούς μνηστήρες για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 2,2% σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούλιο και σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Επίσης, ο δείκτης τιμών για προϊόντα που προέρχονται από εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 0,3%, σε μηνιαία βάση. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Τα στοιχεία έρχονται ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας και της απόφασης για την πολιτική επιτοκίων που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, στο 2,2% επιβεβαιώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο στη δεύτερη έκθεση της Eurostat. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, από 0,2% στην προκαταρκτική εκτίμηση.

Ο δομικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 2,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023 και στο 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, αμετάβλητος από την προηγούμενη έκθεση.

Επίσης, η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούλιο σε σύγκριση με την αύξηση 1,7% που σημειώθηκε τον Ιούνιο. Σε μηνιαία βάση, η κατασκευή κτιρίων μειώθηκε κατά 0,8% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ.

Εν αναμονή της Fed

Στο μεταξύ, η αγορά τήρησε στάση αναμονής για τη Fed που θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων σήμερα. Η μείωση θα είναι η πρώτη της από τότε που άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, οι επενδυτές είναι διχασμένοι σχετικά με το μέγεθος της περικοπής. Οι πιθανότητες μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες και έφτασαν τελευταία στο 65% σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απόντες οι αγοραστές

Στη ζώνη των 1.420 μονάδων «επέστρεψε» σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας μετά από τρεις ημέρες ήπιας ανόδου, χωρίς όμως να ανεβάσει τους συναλλακτικούς ρυθμούς, αφού συντάχθηκε και η Λ. Αθηνών με την παγκόσμια αναμονή για τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 1.419,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.417,85 μονάδων (-0,84%) και 1.433,39 μονάδων (+0,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 72,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,9 εκατ. τεμάχια αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,77% στις 3.439,32 μονάδες, ενώ στο -0,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.305,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 1.219,19 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές