Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στη Wall Street, καθώς η μεγάλη ημέρα για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έφτασε, μετά από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο μεγάλη θα είναι η χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει πτώση 0,14% στις 41.547 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,02% στις 5.633 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,01% στις 17.630 μονάδες.

Ομόλογα ΗΠΑ: Σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις εν αναμονή της Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης, αλλά οι επενδυτές διίστανται σχετικά με το πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση. Το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME δείχνει τους επενδυτές να τιμολογούν πιθανότητα 65% περικοπής κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και 35% πιθανότητα για 25 μ.β.

Εν αναμονή της Fed

Είναι ασυνήθιστο να υπάρχει τόση αβεβαιότητα σε μια απόφαση της Fed καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί συνήθως να επικοινωνήσει την επόμενη κίνησή της στις αγορές. Ωστόσο, η ιδέα μιας μεγάλης μείωσης άρχισε να κερδίζει έδαφος από την περασμένη εβδομάδα, μετά και τα τελευταία στοιχεία από την οικονομία.

«Θα έπρεπε να πάμε πάνω από 15 χρόνια πίσω για να δούμε μια τόσο αβέβαιη κατάσταση τόσο κοντά στην απόφαση. Πολλά κεφάλαια θα αναλωθούν σήμερα», έγραψε σε σημείωμα του ο Jim Reid, της Deutsche Bank.

Η έναρξη ενός κύκλου μειώσεων αναμένεται να στηρίξει και να τονώσει περαιτέρω μια ήδη ισχυρή αγορά, με τον S&P 500 να κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά του μετά από άνοδο 18% φέτος. Ο δείκτης σημειώνει κέρδη περίπου 16% στους 12 μήνες μετά την πρώτη μείωση επιτοκίου, σύμφωνα με στοιχεία της Canaccord Genuity.

Πάντως, πέραν των προσδοκιών, ορισμένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την υπερβολική μείωση των επιτοκίων. Ο Peter Cecchini, διευθυντής έρευνας της Axonic Capital, χαρακτήρισε «ασυνήθιστη» μια περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης ως την πρώτη κίνηση από τη Fed, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς κατοικίας.

«Αυτό δεν είναι πραγματικά το περιβάλλον όπου πιστεύω ότι η Fed πρέπει να κάνει μια περικοπή 50 μονάδων βάσης ως προληπτικό μέτρο, ενώ ιστορικά δεν το έκανε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Τα οικονομικά νέα

Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών σημείωσαν μηνιαία αύξηση 9,6% τον Αύγουστο για να φτάσουν τα 1.356.000. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 3,9%.

Επίσης, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 14,2% την εβδομάδα που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έρευνα Υποθηκών της Ένωσης Τραπεζιτών (MBA). Το μέσο επιτόκιο συμβολαίων για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών μειώθηκε στο 6,15% από 6,29% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street