Στη ζώνη των 1.420 μονάδων «επέστρεψε» σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας μετά από τρεις ημέρες ήπιας ανόδου, χωρίς όμως να ανεβάσει τους συναλλακτικούς ρυθμούς, αφού συντάχθηκε και η Λ. Αθηνών με την παγκόσμια αναμονή για τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 1.419,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.417,85 μονάδων (-0,84%) και 1.433,39 μονάδων (+0,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 72,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,9 εκατ. τεμάχια αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Νευρικότητα – Επιφυλακτικά τα «πονταρίσματα» για τη μείωση του επιτοκίου της Fed

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,77% στις 3.439,32 μονάδες, ενώ στο -0,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.305,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 1.219,19 μονάδες.

Απουσία αγοραστών

Περισσότερο διεκπεραιωτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, το οποίο δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τη διεθνή αναμονή για τις αποφάσεις της Federal Reserve. Και μπορεί η μείωση να είναι μια απόφαση εν πολλοίς αναμενόμενη, εντούτοις οι αγορές διχάζονται ως προς το μέγεθος της μείωσης, καθώς στο τραπέζι είναι τόσο οι 25 μονάδες βάσης, όσο και οι 50.

Το μέγεθος της χαλάρωσης που θα αποφασίσει η Fed, όπως και η ρητορική του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, είναι ο σημερινός, και ενδεχομένως ο μεσοπρόθεσμος, καταλύτης όλων των αγορών, δεδομένου του ότι θα φανεί το κατά πόσο οι ανησυχίες για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι βάσιμες και ρεαλιστικές. Και αυτός φυσικά θα επηρεάσει και τις ροές κεφαλαίων παγκοσμίως, ειδικά στις αγορές συναλλάγματος, επομένως και τις ισορροπίες σε αρκετές μετοχικές αγορές. Και το ΧΑ δεν εξαιρείται αυτού.

Βέβαια, ακόμη και αν η αγορά καταφέρει να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο της αναμονής, θα έχει μπροστά της και τις εξελίξεις γύρω από το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική, οι οποίες επίσης θα εντείνουν την επιφυλακτικότητα. Ειδικά για τους αγοραστές, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο στην παρούσα φάση.

Έτσι, το roll over θα συνεχιστεί στην αγορά, πέριξ των 1.420 μονάδων, οι οποίες δείχνουν ως το μη χείρον βέλτιστον όταν αναλογιστεί κανείς ότι λίγες ημέρες πριν κινδύνευσε να χάσει ακόμη και τις 1.400 μονάδες. Αν θέλει όμως να κινητοποιήσει τους αγοραστές, πρέπει στην παρούσα να συντηρήσει το εν λόγω επίπεδο και να καταφέρει να κατοχυρώσει τις 1.430 ή ακόμα καλύτερα τις 1.437 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Πειραιώς, Εθνική, Metlen, Motor Oil, Titan, Jumbo, Coca Cola και ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Σαράντης, Βιοχάλκο, ΔΑΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Aegean.

Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι Cenergy, Autohellas, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, αλλά χωρίς καμία να κλείνει πάνω από το +1%. Αμετάβλητη έκλεισε η Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών