Μικρές διακυμάνσεις και ήπιες πιέσεις δέχεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, αναμένοντας και αυτό με τη σειρά του το κλίμα που θα δημιουργηθεί διεθνώς από την πρώτη μείωση επιτοκίου της Federal Reserve, την ώρα που οι βραχυπρόθεσμοι παίρνουν μέρος των κερδών του προηγούμενου τριημέρου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,09% στις 1.428,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.463,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,09% στις 1.231,45 μονάδες.

Επιλεκτική μείωση ρίσκου

Το ΧΑ δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από την παγκόσμια αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια. Και μπορεί η μείωση να είναι μια απόφαση εν πολλοίς αναμενόμενη, εντούτοις οι αγορές διχάζονται ως προς το μέγεθος της μείωσης, καθώς στο τραπέζι είναι τόσο οι 25 μονάδες βάσης, όσο και οι 50.

Το μέγεθος της χαλάρωσης που θα αποφασίσει η Fed, όπως και η ρητορική του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, είναι ο σημερινός, και ενδεχομένως ο μεσοπρόθεσμος, καταλύτης όλων των αγορών, δεδομένου του ότι θα φανεί το κατά πόσο οι ανησυχίες για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι βάσιμες και ρεαλιστικές. Και αυτός φυσικά θα επηρεάσει και τις ροές κεφαλαίων παγκοσμίως, ειδικά στις αγορές συναλλάγματος, επομένως και τις ισορροπίες σε αρκετές μετοχικές αγορές. Και το ΧΑ δεν εξαιρείται αυτού.

Έτσι, την ώρα που η αγορά έρχεται από μία ήπια ανοδική πορεία τις τελευταίες τρεις ημέρες, δεν λείπουν οι κινήσεις μείωσης του ρίσκου και η επιφυλακτικότητα, εωσότου τουλάχιστον υπάρξει καλύτερη ορατότητα σε διεθνές επίπεδο. Η ορατότητα βέβαια θα αποκατασταθεί όταν η διαπραγμάτευση στη Λ. Αθηνών θα έχει λήξει για σήμερα, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια μέχρι τότε να αναλώνονται σε περιορισμένες κινήσεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, μόνο η ΔΕΗ κινείται με κέρδη 1,06%, με τις Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Σαράντη, Autohellas, Aegean, ΕΛΧΑ, ΔΑΑ, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική.

Στον αντίποδα, η Jumbo χάνει 1,13%, με τις Coca Cola, Motor Oil, Cenergy, Μυτιληναίος και Τιτάν κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών