Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της κλιματικής κρίσης και της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, οι καλλιεργητές μυδιών συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα.

«Θέλουμε να επιβιώσει ο κλάδος, να επιβιώσει η καλλιέργεια και να αυξηθεί η παραγωγή του μυδιού», ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας ότι «το μύδι είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τη χώρα μας».

Μυδοκαλλιέργεια: Αφανίζονται τα μύδια από τον Θερμαϊκό Κόλπο

Θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητας στήριξης των πληγέντων παραγωγών, δεσμεύτηκε ο Κώστας Τσιάρας

Ο Κώστας Τσιάρας, ενώπιον των καλλιεργητών, δεσμεύτηκε, αφενός να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης των πληγέντων παραγωγών και, αφετέρου, να συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του, των μεσογειακών χωρών, για να αναζητηθεί, από κοινού, τρόπος επίλυσης των προβλημάτων και στήριξης του κλάδου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, o γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, οι βουλευτές Μακάριος Λαζαρίδης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φάνης Παππάς,  και οι  εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών.

Ζητείται στήριξη

Η στήριξη από την πολιτεία των μυδοκαλλιεργητών του Θερμαϊκού Κόλπου, που φέτος το καλοκαίρι υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή, είχε ως αποτέλεσμα το αντικείμενο ευρέως σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας.

«Στόχος της πρωτοβουλίας που λάβαμε είναι να συγκεντρώσουμε τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στην επιτροπή που θα συσταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να διερευνήσει τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις μυδοκαλλιέργειες. Η ανάγκη στήριξης των μυδοκαλλιεργητών είναι επιτακτική, όπως επιβεβαιωμένη είναι και η άμεση λήψη μέτρων για την επανεκκίνηση του κλάδου. Είναι δίκαιο το αίτημα για ενίσχυση των μυδροκαλλιεργητών. Συγχρόνως, πρέπει να προταθούν λύσεις, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου στο μέλλον και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς.

«Στην κορυφή των διεκδικήσεων μας θα πρέπει να βρεθεί το αίτημα για άμεση στήριξη των μυδοκαλλιεργητών μέσα από ένα πλαίσιο ελαφρύνσεων και αποζημιώσεων», σημειώθηκε στην τοποθέτησή του και ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ακόμη, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, εκπρόσωπος από τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας και Χαλκιδικής όπως και εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO