Σπάνια η μεγάλη είδηση στην ανανέωση των μελών μιας κυβέρνησης δεν είναι κάποιο πρόσωπο που επιλέχθηκε  για να συμμετάσχει αλλά κάποιο που δεν συμμετάσχει σ’ αυτή. Είναι η περίπτωση της νέας «ευρωπαϊκής κυνέρνησης», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλαδή, που αποτελεί το κορυφαίο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Και η είδηση είναι η μη συμμετοχή του γάλλου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, ο οποίος παραιτήθηκε με αιχμές προς την πρόεδρο της Επιτροπής, την οιονεί πρωθυπουργό της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ως επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ αλλά και από… ιδιοσυγκρασία ο Μπρετόν ήταν την τελευταία τετραετία ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά της Κομισιόν. Ο διορισμός του στη νέα Επιτροπή θεωρείτο δεδομένος, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην τον προτείνει για μια νέα θητεία. Πολύ σύντομα για τις συνήθειές του, μέσα σε μόλις δύο ημέρες, ο Μακρόν πρότεινε ένα νέο πρόσωπο: τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ.

Τιερί Μπρετόν: Ξαφνική παραίτηση από την Κομισιόν

Στη νέα Επιτροπή η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έδωσε στον ηλικίας μόλις 39 ετών Σεζουρνέ το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανικής Στρατηγικής και της Ενιαίας Αγοράς. Παρά ταύτα πολλά δημοσιεύματα στον γαλλικό τύπο έκαναν λόγο για υποβάθμιση της θέσης και της επιρροής της Γαλλίας στις Βρυξέλλες. Την αντίθετη άποψη εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Βικτόρ Βαρέμ του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μιας δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στο Παρίσι.

Γαλλογερμανικός άξονας

Ο γάλλος πολιτικός επιστήμονας διαφωνεί πλήρως με όσους κρίνουν ότι η επιρροή της Γαλλίας στη νέα Επιτροπή δεν θα είναι ανάλογη με εκείνη που είχε η δεύτερη σε οικονομία και πληθυσμό χώρα της ΕΕ επί Τιερί Μπρετόν. Όχι μόνο επειδή ο Σεζουρνέ θα είναι ένας από τους έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Κομισιόν, αλλά επειδή ουσιαστικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται ο ίδιος ο… Εμανουέλ Μακρόν.

«Η αντικατάσταση του Τιερί Μπρετόν με τον Στεφάν Σεζουρνέ στο αξίωμα του γάλλου επιτρόπου αποτελεί πρωτίστως έναν πολιτικό ελιγμό που θα επιτρέψει στον Εμανουέλ Μακρόν και στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ενισχύσουν τις εξουσίες τους. Μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη λειτουργία του γαλλογερμανικού άξονα», δήλωσε ο Βικτόρ Βαρέμ μιλώντας στον ρεπόρτερ του «FIgaro» Βενσάν Κολάν.

Ο Βαρέμ εξήγησε ότι «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποχωρίζεται έναν επίτροπο ο οποίος έχει έρθει ανοικτά σε σύγκρουση μ’ αυτήν και ο οποίος αποδοκιμάστηκε δημοσίως από την Κομισιόν αυτό το καλοκαίρι έπειτα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά του αφεντικού του Χ, Ίλον Μασκ».

Όσο για τον Μακρόν, «τοποθετεί στις Βρυξέλλες έναν άνθρωπο του στενού περιβάλλοντός του», παρατηρεί ο γάλλος πολιτικός επιστήμονας. «Ο Στεφάν Σεζουρνέ από όποιο αξίωμα υπηρέτησε, είτε στο Ευρωκοινοβούλιο ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής της Γαλλίας είτε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπήρξε ουσιαστικά ο εκπρόσωπος του αρχηγού του κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Βαρέμ πρόσθεσε ότι «ο Μακρόν επιλέγοντας για την Κομισιόν έναν απόλυτα νομιμόφρονα σ’ αυτόν πολιτικό δείχνει ότι θέλει ο ίδιος να διατηρήσει την αποφασιστική επιρροή που έχει στις Βρυξέλλες για ακόμα μια πενταετία, δηλαδή και μετά την αφυπηρέτησή του από τη γαλλική προεδρία το 2027». Ως εκ τούτου, «ο πραγματικός ευρωπαίος επίτροπος είναι ο Μακρόν»!

Οικονομικός προστατευτισμός

«Θα μπορεί, ωστόσο, ο Στεφάν Σεζουρνέ να επιβάλλει τη γραμμή του στις Βρυξέλλες όπως ήξερε να την επιβάλλει την τελευταία πενταετία ο Τιερί Μπρετόν;», ρωτά ο ρεπόρτερ του «Figaro» τον ερευνητή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Είναι σαφές ότι το προφίλ του είναι πολύ διαφορετικό», παραδέχεται ο Βαρέμ. Και εξήγησε: «Πρέπει κανείς να υπογραμμίσει τη δουλειά που έκανε ο Τιερί Μπρετόν. Μ’ αυτόν η γαλλική επιρροή στις ευρωπαϊκές πολιτικές ενισχύθηκε και έγινε πολύ περισσότερο ορατή. Ο Μπρετόν ήξερε να προωθεί τη γραμμή του Παρισιού που ευνοούσε τον οικονομικόι παρεμβατισμό απέναντι σ’ εκείνη που μονίμως κυριαρχεί στις Βρυξέλλες και επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό, τις ελεύθερες συναλλαγές και τη δημοσιονομική ορθοδοξία, μια γραμμή που υπερασπίζεται ιδιαίτερα η Γερμανία».

Ο ερευνητής απαντά θετικά στο ερώτημα αν ο Στεφάν Σεζουρνέ θα έχει τόσο ισχυρή παρουσία στις Βρυξέλλες: «Σε κάθε περίπτωση το χαρτοφυλάκιό του θα είναι πιο ευρύ από εκείνο του Τιερί Μπρετόν και επιπλέον ο Σεζουρνέ θα είναι και εκτελεστικός αντιπρόεδρος, θα έχει δηλαδή ένα αξίωμα που δεν είχε ο προκάτοχός του στις Βρυξέλλες».

Η γαλλική ατζέντα

Θετικά απαντά ο Βικτόρ Βαρέμ και στο ερώτημα της «Le Figaro» αν το Παρίσι έχει καταφέρει να ενσωματώσει τις γαλλικές προτεραιότητες στο πρόγραμμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής – στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας ευρωπαϊκής κυβέρνησης με άλλα λόγια.

«Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υιοθετεί τις πολιτικές που έχει από καιρό υποστηρίξει η Γαλλία. Σκέφτομαι ως παράδειγμα τη θέση της πυρηνικής ενέργειας, που το Παρίσι μπόρεσε να προωθήσει κατάτη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Σκέφτομαι και την εφαρμογή μιας δόσης προστατευτισμού έναντι της Κίνας κυρίως. Σκέφτομαι και την αμυντική πολιτική…», απάντησε ο γάλλος επιστήμονας δίχως να θελήσει να επεκταθεί στο τελευταίο ζήτημα που έθεσε – δεν του ζητήθηκε άλλωστε να το κάνει.

Γερμανικές κόκκινες γραμμές

Ο Βικτόρ Βαρέμ δεν δίστασε, πάντως, να αναφερθεί στα θέματα που θεωρεί ότι το Παρίσι έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβάλει τις απόψεις του: «Είναι ελάχιστα πιθανό να επιβάλει το Παρίσι την ιδέα έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους για την χρηματοδότηση των επενδύσεων και για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Είναι επίσης ελάχιστα πιθανό να πετύχει τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών πηγών για την ΕΕ. Στα θέματα αυτά η Γερμανία και αρκετές ακόμη χώρες-μέλη εμφανίζονται άκαμπτες και αντιτίθενται σθεναρά».

Ο Βαρέμ υπονοεί τους λεγόμενους «frugal four», τους «φειδωλούς εταίρους» που είναι μάλλον περισσότεροι από τέσσερις αφού στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία θα μπορούσε κάλλιστα να προσθέσει κάποιος και τη Φινλανδία φέρ’ ειπείν, η οποία σε αντίθεση με τις Δανία και Σουηδία μετέχει και στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή