Σπάνια η μεγάλη είδηση στην ανανέωση των μελών μιας κυβέρνησης δεν είναι κάποιο πρόσωπο που επιλέχθηκε για να συμμετάσχει αλλά κάποιο που δεν συμμετάσχει σ’ αυτή. Είναι η περίπτωση της νέας «ευρωπαϊκής κυνέρνησης», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλαδή, που αποτελεί το κορυφαίο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Και η είδηση είναι η μη συμμετοχή του γάλλου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, ο οποίος παραιτήθηκε με αιχμές προς την πρόεδρο της Επιτροπής, την οιονεί πρωθυπουργό της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ως επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ αλλά και από… ιδιοσυγκρασία ο Μπρετόν ήταν την τελευταία τετραετία ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά της Κομισιόν. Ο διορισμός του στη νέα Επιτροπή θεωρείτο δεδομένος, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην τον προτείνει για μια νέα θητεία. Πολύ σύντομα για τις συνήθειές του, μέσα σε μόλις δύο ημέρες, ο Μακρόν πρότεινε ένα νέο πρόσωπο: τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ.
Τιερί Μπρετόν: Ξαφνική παραίτηση από την Κομισιόν
Στη νέα Επιτροπή η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έδωσε στον ηλικίας μόλις 39 ετών Σεζουρνέ το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανικής Στρατηγικής και της Ενιαίας Αγοράς. Παρά ταύτα πολλά δημοσιεύματα στον γαλλικό τύπο έκαναν λόγο για υποβάθμιση της θέσης και της επιρροής της Γαλλίας στις Βρυξέλλες. Την αντίθετη άποψη εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Βικτόρ Βαρέμ του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μιας δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στο Παρίσι.
Γαλλογερμανικός άξονας
Ο γάλλος πολιτικός επιστήμονας διαφωνεί πλήρως με όσους κρίνουν ότι η επιρροή της Γαλλίας στη νέα Επιτροπή δεν θα είναι ανάλογη με εκείνη που είχε η δεύτερη σε οικονομία και πληθυσμό χώρα της ΕΕ επί Τιερί Μπρετόν. Όχι μόνο επειδή ο Σεζουρνέ θα είναι ένας από τους έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Κομισιόν, αλλά επειδή ουσιαστικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται ο ίδιος ο… Εμανουέλ Μακρόν.
«Η αντικατάσταση του Τιερί Μπρετόν με τον Στεφάν Σεζουρνέ στο αξίωμα του γάλλου επιτρόπου αποτελεί πρωτίστως έναν πολιτικό ελιγμό που θα επιτρέψει στον Εμανουέλ Μακρόν και στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ενισχύσουν τις εξουσίες τους. Μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη λειτουργία του γαλλογερμανικού άξονα», δήλωσε ο Βικτόρ Βαρέμ μιλώντας στον ρεπόρτερ του «FIgaro» Βενσάν Κολάν.
Ο Βαρέμ εξήγησε ότι «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποχωρίζεται έναν επίτροπο ο οποίος έχει έρθει ανοικτά σε σύγκρουση μ’ αυτήν και ο οποίος αποδοκιμάστηκε δημοσίως από την Κομισιόν αυτό το καλοκαίρι έπειτα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά του αφεντικού του Χ, Ίλον Μασκ».
Όσο για τον Μακρόν, «τοποθετεί στις Βρυξέλλες έναν άνθρωπο του στενού περιβάλλοντός του», παρατηρεί ο γάλλος πολιτικός επιστήμονας. «Ο Στεφάν Σεζουρνέ από όποιο αξίωμα υπηρέτησε, είτε στο Ευρωκοινοβούλιο ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής της Γαλλίας είτε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπήρξε ουσιαστικά ο εκπρόσωπος του αρχηγού του κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Βαρέμ πρόσθεσε ότι «ο Μακρόν επιλέγοντας για την Κομισιόν έναν απόλυτα νομιμόφρονα σ’ αυτόν πολιτικό δείχνει ότι θέλει ο ίδιος να διατηρήσει την αποφασιστική επιρροή που έχει στις Βρυξέλλες για ακόμα μια πενταετία, δηλαδή και μετά την αφυπηρέτησή του από τη γαλλική προεδρία το 2027». Ως εκ τούτου, «ο πραγματικός ευρωπαίος επίτροπος είναι ο Μακρόν»!
Οικονομικός προστατευτισμός
«Θα μπορεί, ωστόσο, ο Στεφάν Σεζουρνέ να επιβάλλει τη γραμμή του στις Βρυξέλλες όπως ήξερε να την επιβάλλει την τελευταία πενταετία ο Τιερί Μπρετόν;», ρωτά ο ρεπόρτερ του «Figaro» τον ερευνητή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
«Είναι σαφές ότι το προφίλ του είναι πολύ διαφορετικό», παραδέχεται ο Βαρέμ. Και εξήγησε: «Πρέπει κανείς να υπογραμμίσει τη δουλειά που έκανε ο Τιερί Μπρετόν. Μ’ αυτόν η γαλλική επιρροή στις ευρωπαϊκές πολιτικές ενισχύθηκε και έγινε πολύ περισσότερο ορατή. Ο Μπρετόν ήξερε να προωθεί τη γραμμή του Παρισιού που ευνοούσε τον οικονομικόι παρεμβατισμό απέναντι σ’ εκείνη που μονίμως κυριαρχεί στις Βρυξέλλες και επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό, τις ελεύθερες συναλλαγές και τη δημοσιονομική ορθοδοξία, μια γραμμή που υπερασπίζεται ιδιαίτερα η Γερμανία».
Ο ερευνητής απαντά θετικά στο ερώτημα αν ο Στεφάν Σεζουρνέ θα έχει τόσο ισχυρή παρουσία στις Βρυξέλλες: «Σε κάθε περίπτωση το χαρτοφυλάκιό του θα είναι πιο ευρύ από εκείνο του Τιερί Μπρετόν και επιπλέον ο Σεζουρνέ θα είναι και εκτελεστικός αντιπρόεδρος, θα έχει δηλαδή ένα αξίωμα που δεν είχε ο προκάτοχός του στις Βρυξέλλες».
Η γαλλική ατζέντα
Θετικά απαντά ο Βικτόρ Βαρέμ και στο ερώτημα της «Le Figaro» αν το Παρίσι έχει καταφέρει να ενσωματώσει τις γαλλικές προτεραιότητες στο πρόγραμμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής – στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας ευρωπαϊκής κυβέρνησης με άλλα λόγια.
«Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υιοθετεί τις πολιτικές που έχει από καιρό υποστηρίξει η Γαλλία. Σκέφτομαι ως παράδειγμα τη θέση της πυρηνικής ενέργειας, που το Παρίσι μπόρεσε να προωθήσει κατάτη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Σκέφτομαι και την εφαρμογή μιας δόσης προστατευτισμού έναντι της Κίνας κυρίως. Σκέφτομαι και την αμυντική πολιτική…», απάντησε ο γάλλος επιστήμονας δίχως να θελήσει να επεκταθεί στο τελευταίο ζήτημα που έθεσε – δεν του ζητήθηκε άλλωστε να το κάνει.
Γερμανικές κόκκινες γραμμές
Ο Βικτόρ Βαρέμ δεν δίστασε, πάντως, να αναφερθεί στα θέματα που θεωρεί ότι το Παρίσι έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβάλει τις απόψεις του: «Είναι ελάχιστα πιθανό να επιβάλει το Παρίσι την ιδέα έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους για την χρηματοδότηση των επενδύσεων και για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Είναι επίσης ελάχιστα πιθανό να πετύχει τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών πηγών για την ΕΕ. Στα θέματα αυτά η Γερμανία και αρκετές ακόμη χώρες-μέλη εμφανίζονται άκαμπτες και αντιτίθενται σθεναρά».
Ο Βαρέμ υπονοεί τους λεγόμενους «frugal four», τους «φειδωλούς εταίρους» που είναι μάλλον περισσότεροι από τέσσερις αφού στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία θα μπορούσε κάλλιστα να προσθέσει κάποιος και τη Φινλανδία φέρ’ ειπείν, η οποία σε αντίθεση με τις Δανία και Σουηδία μετέχει και στην Ευρωζώνη.
Latest News
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
Απόφαση σταθμός στη Βρετανία - Επανεθνικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι
Πράσινο φως της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Οι Εργατικοί εκπλήρωσαν την προεκλογική τους δέσμευση
Με αργά βήματα η επιστροφή των επενδυτών στα ακίνητα - Τι συμβαίνει στη γερμανική αγορά
Η αγορά γραφείων στη Γερμανία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια μεταπανδημική ύφεση εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση χώρων εργασίας
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Ο Γκαουτάμ Αντάνι αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία και απάτη
Ο όμιλος του Γκαουτάμ Αντάνι δήλωσε ότι θα επιδιώξει κάθε δυνατή νομική προσφυγή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του
Πρωτοφανής καταδίκη για έγκλημα... λευκού κολάρου - 18ετής φυλάκιση στο αφεντικό του Archegos
Σκληρή καταδίκη για τον πρώην επενδυτής της Wall Street και αφεντικό του hedge fund, Archegos, Σουνγκ Κουκ «Μπιλ» Χουάνγκ