Η Ινδία έχει ξεπεράσει τη βαρύτητα της Κίνας σε έναν από τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς παγκοσμίως, καθώς οι πωλήσεις μετοχών και η αυξανόμενη ρευστότητα των ινδικών εταιρειών καθιστούν τη χώρα πιο ανοικτή στους επενδυτές.

Το μερίδιο της Ινδίας στον δείκτη MSCI All-Country World, ο οποίος παρακολουθεί σχεδόν όλες τις παγκόσμιες μετοχές που μπορούν να αγοραστούν στην ελεύθερη αγορά, αυξήθηκε στο 2,33% αυτόν τον μήνα, επισκιάζοντας το 2,06% της Κίνας, προσαρμοσμένο στο ποσοστό ευρείας διασποράς, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Το ποσό ρεκόρ που άντλησε η μεγαλύτερη IPO της Ινδίας το 2024

Η μετατόπιση αυτή καθιστά την Ινδία την έκτη μεγαλύτερη σε στάθμιση σε έναν δείκτη στον οποίο κυριαρχούν οι αμερικανικές εταιρείες. Αντανακλά επίσης τη ζήτηση στην καυτή χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας, η οποία επίσης ξεκλειδώνει μετοχές για να αγοράσουν οι παγκόσμιοι επενδυτές, ακριβώς καθώς η κινεζική οικονομία υποχωρεί και οι διαχειριστές κεφαλαίων απορρίπτουν μετοχές που σχετίζονται με την Κίνα.

«Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη της αγοράς», δήλωσε η Βίβιαν Λιν Θέρστον, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην William Blair Investment Management. «Έχετε ινδικές μετοχές με ισχυρές επιδόσεις και κινεζικές που υστερούν. Συμβαίνει μια εξισορρόπηση καθώς ο MSCI προσθέτει και αφαιρεί ονόματα, οπότε ορισμένες από τις ινδικές μετοχές που έχουν βελτιώσει τη ρευστότητα αποκτούν λίγο μεγαλύτερο βάρος στο σύστημα».

Ανεβαίνει το Χρηματιστήριο στην Ινδία

Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας σημείωσε υψηλά ρεκόρ φέτος, καθώς η οικονομία της χώρας καταγράφει την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία και εκατομμύρια νοικοκυριά της μεσαίας τάξης συσσωρεύουν τις αποταμιεύσεις τους σε τοπικά αμοιβαία κεφάλαια. Περίπου 38 δισ. δολάρια εγχώριων κεφαλαίων έχουν εισρεύσει σε ινδικές μετοχές φέτος, ξεπερνώντας το ετήσιο επίπεδο καθενός από τα τελευταία 16 χρόνια.

Οι ινδικές εταιρείες έσπευσαν να επωφεληθούν από την ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων της χώρας, με την Ola Electric και τον πάροχο ενυπόθηκων δανείων Bajaj Housing Finance να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων αρχικών δημόσιων εγγραφών μέχρι στιγμής φέτος.

Περισσότερα από 38 δισ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί στην αγορά μετοχών της φέτος, το υψηλότερο ποσό στην Ασία και υπερδιπλάσιο από το ποσό της ίδιας περιόδου πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ινδικές μετοχές (προσαρμοσμένες στο ποσοστό ευρείας διασποράς) εκτόπισan επίσης τις αντίστοιχες κινεζικές ως η μεγαλύτερη χώρα στον επενδυτικό δείκτη MSCI Emerging Markets, με 22% έναντι 19%.

Χωρίς την προσαρμογή, η Κίνα παραμένει μπροστά από την Ινδία στον στενά παρακολουθούμενο δείκτη MSCI Emerging Markets, ο οποίος δεν περιλαμβάνει εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, η Κίνα είδε το μερίδιό της να μειώνεται από το 40% το 2020 στο ένα τέταρτο, ενώ το μερίδιο της Ινδίας αυξήθηκε στο ένα πέμπτο από κάτω από το 7% πριν από 10 χρόνια.

Ακόμα κι έτσι, η Κίνα και η Ινδία, καθώς και οι αναδυόμενες αγορές στο σύνολό τους, εξακολουθούν να επισκιάζονται από την ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών, οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου δείκτη. Περίπου 4,6 εκατ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία είχαν ως σημείο αναφοράς τον δείκτη MSCI All-Country World Investable Market της MSCI από τις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή