Η Tupperware Brands Corp υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μετά από μια πολύχρονη μάχη με την πτώση των πωλήσεων και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Η εμβληματική εταιρεία με τα ταπεράκια, με υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11, για προστασία από τους πιστωτές αναφέροντας περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 500 εκατ. και 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις μεταξύ 1 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Tupperware: Η εταιρεία κλείνει και ο θρύλος της μένει

Η εταιρεία , η οποία για δεκαετίες κυριαρχούσε στον κόσμο της αποθήκευσης τροφίμων, είχε ήδη αρχίσει να προειδοποιεί από το 2020 είχε προειδοποιήσει σχετικά με την ικανότητα επιβίωσή της. Σύμφωνα με ξεχωριστή δήλωση η Tupperware θα ζητήσει την έγκριση του δικαστηρίου για να διευκολύνει μια διαδικασία πώλησης για την επιχείρηση. Επίσης, θα ζητήσει επίσης την έγκριση του δικαστηρίου για να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Οι διαπραγματεύσεις της Tupperware

Η αίτηση πτώχευσης στο Ντέλαγουερ ακολουθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Tupperware και των δανειστών της σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης δανείων άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι πιστωτές είχαν συμφωνήσει να της δώσουν λίγο χρόνο για αυτό το χρέος, αλλά η εικόνα της επιχείρησης συνέχισε να επιδεινώνεται.

Ο ιδρυτής της Tupperware Earl Tupper το 1946 παρουσίασε τα πλαστικά προϊόντα στο κοινό και στη συνέχεια κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εύκαμπτη αεροστεγή σφράγισή τους. Τα προϊόντα της μάρκας πλημμύρισαν αργότερα σε αμερικανικά σπίτια, κυρίως μέσω ανεξάρτητων πάρτι πωλήσεων που φιλοξενήθηκαν σε προαστιακά σπίτια.

Συνεχείς προσπάθειες

Η εταιρεία καθυστέρησε την υποβολή των εκθέσεων κερδών κατά το τελευταίο έτος. Η πιο πρόσφατη, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024 για το τρίτο τρίμηνο του 2023, ανέφερε ότι οι καθαρές πωλήσεις μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου 2022 και 30 Σεπτεμβρίου 2023 ήταν μειωμένες κατά 16% σε ετήσια βάση.

Πέρυσι, αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Miguel Fernandez και πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αλλάξει την πορεία της επιχείρησης, διορίζοντας τη Laurie Ann Goldman ως τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο.

Παρ’ όλα αυτά τον Ιούνιο έκανε σχέδια να κλείσει το μοναδικό της εργοστάσιο στις ΗΠΑ και να απολύσει σχεδόν 150 υπαλλήλους. Ειδικότερα σχεδίαζε η παραγωγή να μεταφερθεί από τη Νότια Καρολίνα στο Μεξικό, όπου η εταιρεία έχει ήδη παρουσία, ως ένα ακόμη μέτρο περικοπής κόστους.

Αποτύπωμα

Το μέγεθος της διείσδυσης της Tupperware σε 80 τουλάχιστον αγορές σε όλον τον κόσμο ακόμη και με τα προβλήματά της, ήταν ο μεγάλος αριθμός των ανεξάρτητων πωλητών της.

Από το 2020, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πωλούσαν τα προϊόντα της παγκοσμίως, με σχεδόν 600.000 από αυτούς να αναφέρονται ως «ενεργοί» πωλητές. Έκτοτε, η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει τον συνολικό αριθμό, ενώ οι «ενεργές» συμπράξεις της έχουν συρρικνωθεί σε 284.000.

Ακόμη κι έτσι όμως, η μητρική της Tupperware Brands προσπαθεί να επιβιώσει εδώ και χρόνια. Αιτία η στροφή των καταναλωτούν καθώς συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πλαστικού και τα γυάλινα δοχεία θεωρούνται ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Μέσα σε αυτή την εξέλιξη, η εταιρεία φαίνεται πως δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί έγκαιρα στη στροφή από τις άμεσες πωλήσεις στις ηλεκτρονικές αγορές και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ την ίδια στιγμή αναδύθηκαν νέες δυνάμεις στο χώρο, όπως οι Newell Brands, USANA Health Sciences και Lifetime Brands.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή