Αύριο θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου. Η συνάντηση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η Αθήνα κρατά ακόμη μικρό «καλάθι» καθώς, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου δεν δόθηκε «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του Great Sea Interconnector με 100 εκατ. ευρώ, με τη σχετική απόφαση να παραπέμπεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν τα τεχνικο-οικονομικά  δεδομένα της μελέτης κόστους – οφέλους του ΑΔΜΗΕ (project promoter του έργου) αναμένεται ότι θα έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Λειψό «ναι» της Λευκωσίας στο καλώδιο Ελλάδας με Κύπρο – Επιφυλακτική η Αθήνα

Επίσης, το τοπίο παραμένει «θολό» ως προς τις υπόλοιπες εκκρεμότητες της συμφωνίας για το έργο.

Το μόνο σαφές, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Παπαναστασίου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου είναι πως τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενέκριναν την ανάκτηση του κόστους του έργου που αναλογεί στην κυπριακή πλευρά, με την καταβολή 25 εκατ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα πέντε χρόνια, ήτοι από 1η/1/2025 έως 31/12/2029, ως επιδότηση μιας πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών  κατά την κατασκευαστική περίοδο της διασύνδεσης.

Για την πρώτη δόση θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενώ τα κονδύλια θα εκταμιεύονται  από τον «κουμπαρά» του συστήματος δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Ως προς τα υπόλοιπα ανοιχτά «μέτωπα» υπάρχουν μόνο μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, από κυπριακές πηγές και ΜΜΕ της Κύπρου, που αναφέρουν ότι στο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε το premium WACC που είχε αποφασιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να καθοριστεί συνολικά στο 8,3% και θα ισχύσει για 17 έτη (και όχι για 12 χρόνια) ώστε να  καλύψει και την 5ετή κατασκευαστική περίοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου

Επίσης, επισημαίνουν ότι τη «σφραγίδα> του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται ότι έχει και ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου ισότιμα στις δύο χώρες, δηλαδή 50%-50%.

Αρμόδια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, για την ώρα, τηρούν σιγήν ασυρμάτου και παραπέμπουν στην αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην αρχική συμφωνία, ο επιμερισμός του κόστους σε περίπτωση εμπλοκής του έργου της  ηλεκτρικής διασύνδεσης από εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι ενδέχεται να  αποτρέψουν την αποπεράτωση της διασύνδεσης ή τη λειτουργία της  χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης, ήταν 63% για τους Κύπριους και 37% για τους Έλληνες καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια