Καθώς απομένουν λιγότερες από οκτώ εβδομάδες μέχρι την ημέρα των εκλογών των ΗΠΑ, η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται σε μια πολύ στενή κούρσα, προσπαθώντας να επηρεάσουν έναν ολοένα και μειούμενο αριθμό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, με το χρόνο να τρέχει.

Έξι πολιτείες ξεκινούν την διαδικασία στα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλες εννέα έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν πριν από τις 10 Οκτωβρίου. Δεν προκαλεί, επομένως, έκπληξη το γεγονός ότι τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις επτά κομβικές πολιτείες που θα υπαγορεύσουν το αποτέλεσμα, κατά την UBS.

Το προεδρικό debate της 10ης Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη —και ίσως η τελευταία— φορά που οι δύο υποψήφιοι συζήτησαν θέματα πολιτικής. Το debate επέτρεψε στους υποψήφιους να αντιπαραβάλουν τις βασικές πολιτικές θέσεις τους, αν και κατά την UBS ο οικονομικός λαϊκισμός είναι εγγενής στις πλατφόρμες πολιτικής και των δύο υποψηφίων, αλλά απευθύνεται σε διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας.

Ο Τραμπ προτιμά να επικεντρωθεί στους χαμηλότερους φόρους εισοδήματος και στον εμπορικό προστατευτισμό. η Χάρις δίνει έμφαση στους υψηλότερους φόρους που στοχεύουν στους εύπορους και στα κίνητρα για τους επιχειρηματίες.

Αλλά το εύρος είναι πολύ μεγάλο, με τη UBS να προσπαθεί στην έκδοση του ElectionWatch, να απαντήσει στις πιο συχνές ερωτήσεις που έχε λάβει από τους πελάτες της.

Οι 24 ερωτήσεις για τις αμερικανικές εκλογές του 2024

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Καμάλα Χάρις έχει κερδίσει κάποια δυναμική μετά την αποχώρηση του προέδρου Μπάιντεν, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλύτερες επιδόσεις στις δύο προηγούμενες εκλογές από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τις κάλπες που θα γίνουν μόνο σε επτά πολιτείες όπου το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

Η προσέλευση μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών κάθε υποψηφίου θα είναι καθοριστικός παράγοντας, κατά την UBS, η οποία προσπαθεί να απαντήσει σε 24 ερωτήσεις, τριών θεματικών.

Δημοσιονομική και νομισματική πολιτική

1. Το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα οδηγήσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό;

Όχι. Και τα δύο πολιτικά κόμματα αναγνωρίζουν ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη πορεία μακροπρόθεσμα, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι πιθανό να είναι σε θέση να εφαρμόσει πολιτικές που θα εξισορροπήσουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία δίνουν υποσχέσεις που θα έκαναν πιο δύσκολη την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

2. Θα μπορούσε το εκλογικό αποτέλεσμα να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2025 και το ανώτατο όριο του χρέους;

Ναι. Ένα νέο ομοσπονδιακό οικονομικό έτος θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, το οποίο θα απαιτήσει δράση από το Κογκρέσο για να αποφευχθεί το shutdown της κυβέρνησης. Ελλείψει νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών λειτουργιών για ολόκληρο το οικονομικό έτος, το Κογκρέσο μπορεί να θεσπίσει ένα Συνεχές Ψήφισμα (CR) για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι να επιλυθούν οι διαφωνίες σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση.

Η UBS αναμένει από το Κογκρέσο να θεσπίσει εκ νέου CR, αλλά η διάρκεια αυτού του προσωρινού μέτρου υπόκειται σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

3. Υπάρχει προηγούμενο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει ή να μειώσει τα επιτόκια πολιτικής της σε ένα έτος προεδρικών εκλογών;

Ναι. Σε μια πρόσφατη ομιλία στο Stanford Graduate School of Business, ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη βραχυπρόθεσμα πολιτικά ζητήματα».

Τα δεδομένα υποστηρίζουν τη θέση του προέδρου. Η Fed προσάρμοσε το επιτόκιο πολιτικής της σε 11 από τους 12 εκλογικούς κύκλους μεταξύ 1972 και 2016. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσαρμογή ήταν σχετικά μικρή και έλαβε χώρα το πρώτο τρίμηνο του ημερολογιακού έτους. Άλλες φορές, η προσαρμογή γινόταν πολύ πιο κοντά στην ημέρα των εκλογών.

4. Πώς οι πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου άλλαξαν το ρυθμιστικό τοπίο και τις δυνατότητες απορρύθμισης στην επόμενη διοίκηση;

Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, τα κατώτερα δικαστήρια ανέβαλαν τις εύλογες ερμηνείες των διφορούμενων νόμων ή καταστατικών από τις διοικητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το δόγμα που είναι γνωστό ως «Chevron deference». Στην πραγματικότητα, η Chevron έγινε μια από τις πιο ευρέως αναφερόμενες υποθέσεις σε αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστηρίων. Τα δικαστήρια έδωσαν στους οργανισμούς το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και υπέθεσαν ότι είχαν ένα επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης που επαρκούσε για την ερμηνεία ενός καταστατικού.

5. Θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών πόσα χρήματα δαπανώνται από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού;

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) του 2022, αντιπροσωπεύει τη μοναδική μεγαλύτερη επένδυση των ΗΠΑ στην καθαρή ενέργεια, την ηλεκτροδότηση και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κρατικά επενδυτικά πακέτα σε αυτούς τους τομείς.

Η UBS αναμένει από μια κυβέρνηση Χάρις να διατηρήσει τα προγράμματα που ενσωματώνονται στον IRA, ενώ η πλήρης ανατροπή του IRA σε μια κυβέρνηση Τραμπ είναι απίθανη, ακόμη και σε ένα «κόκκινο κύμα», δηλαδή καθολικής επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων.

Γεωπολιτική και εξωτερική πολιτική

6. Μπορεί ένας πρόεδρος των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς σε άλλα έθνη χωρίς περιορισμούς; Πώς μπορεί να αντιδράσει η οικονομία στην επιβολή τέτοιων δασμών;

Ναι, με λίγους περιορισμούς. Το Κογκρέσο έχει αποκλειστική εξουσία «να ρυθμίζει το εμπόριο με ξένα έθνη», αλλά έχει αναθέσει περισσότερες αρμοδιότητες στην εκτελεστική εξουσία για τη διαχείριση του εμπορίου με άλλα έθνη.

Η εξουσία του προέδρου να επιβάλλει δασμούς βασίζεται πλέον είτε στη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας είτε ως απάντηση στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές άλλων εθνών. Υπάρχουν περιορισμοί στην προεδρική εξουσία, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα επαχθείς.

Τα δύο πολιτικά κόμματα είναι γενικά ευθυγραμμισμένα στο ζήτημα του παγκόσμιου εμπορίου. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τον Νοέμβριο, η χρήση των δασμών ως εργαλείου με το οποίο μπορεί να ασκηθεί πίεση στους εμπορικούς εταίρους είναι πιθανό να συνεχιστεί.

7. Μπορεί ένας πρόεδρος των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τις συνθήκες και τις συμμαχίες χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου;

Είναι ασαφές. Αυτό το ερώτημα έχει προκύψει συχνότερα μετά την προειδοποίηση του πρώην Προέδρου Τραμπ ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πλήρωναν το δίκαιο μερίδιο του κόστους της συμμαχίας. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να εκτελεί συνθήκες με άλλα έθνη «υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο τρίτα των παρόντων Γερουσιαστών συμφωνούν», αλλά δεν αναθέτει την ευθύνη για τη λήξη των συνθηκών.

Η ασάφεια οδήγησε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα καταστατικό το 2023 που απαγορεύει ρητά σε οποιονδήποτε πρόεδρο να αποφασίσει την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ή χρήση κονδυλίων που έχει αποφασιστεί από το Κογκρέσο για αυτόν τον σκοπό, εκτός εάν τα δύο τρίτα της Γερουσίας συμφωνούν.

8. Έχει ο πρόεδρος την εξουσία να δεσμεύει στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου;

Αυτό το ερώτημα τίθεται συχνά όταν περιφερειακές διαμάχες σε όλο τον κόσμο απειλούν να παγιδεύσουν τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους σε μια αέναη σύγκρουση. Ενώ το Κογκρέσο έχει τη μονομερή εξουσία να κηρύξει πόλεμο και να ξεκινήσει εχθροπραξίες εναντίον άλλου έθνους, δεν το έχει κάνει από το 1942.

9. Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτημένος να διατάξει την απέλαση ατόμων χωρίς έγγραφα;

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ παρέχει στο Κογκρέσο την εξουσία να θεσπίζει ενιαίους κανόνες με τους οποίους τα άτομα μπορούν να γίνουν πολίτες, αλλά σιωπά σχετικά με την εξουσία απέλασής τους. Ο νόμος παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να «αναστέλλει την είσοδο» οποιουδήποτε ατόμου «θα ήταν επιζήμιο για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», χωρίς να παράσχει στον αιτούντα λόγο για την απόρριψη.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στη «μεγαλύτερη προσπάθεια απέλασης στην αμερικανική ιστορία». Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πρακτικά εμπόδια, μεταξύ των οποίων ο ανεπαρκής αριθμός πρακτόρων μετανάστευσης, αξιωματούχων ακροάσεων και εγκαταστάσεων κράτησης μετά από χρόνια ανεπαρκούς χρηματοδότησης.

Εκλογική δυναμική

10. Ποιες αναμετρήσεις είναι πιθανό να καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων;

Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ελέγχει τη Γερουσία και τη Βουλή στο 119ο Κογκρέσο, το περιθώριο είναι πιθανό να είναι πολύ μικρό. Στη Γερουσία, οι βασικές πολιτείες που παρακολουθούμε είναι αυτοί στη Μοντάνα, το Οχάιο, την Πενσυλβάνια, τη Νεβάδα, την Αριζόνα, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Οι Δημοκρατικοί υπερασπίζονται τις έδρες σε αυτές τις πολιτείες. Δύο έδρες που κατέχουν επί του παρόντος οι Ρεπουμπλικάνοι, στο Τέξας και στη Φλόριντα, θα διεκδικηθούν και από τα δύο κόμματα, αλλά το GOP διατηρεί ένα εκλογικό πλεονέκτημα.

Οι Δημοκρατικοί είναι αισιόδοξοι για τις πιθανότητές τους να αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι καταλαμβάνουν 17 περιφέρειες που κέρδισε ο Πρόεδρος Μπάιντεν το 2020, ενώ οι Δημοκρατικοί κατέχουν μόλις πέντε περιφέρειες που κέρδισε ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ. Αλλά η προσέλευση των ψηφοφόρων για την προεδρική κούρσα θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Εάν είτε ο Τραμπ είτε ο Χάρις κερδίσουν με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διαφορά, το αντίστοιχο κόμμα τους πιθανότατα θα αποκτήσει τον έλεγχο της Βουλής.

11. Οι δημοσκοπήσεις έγιναν λιγότερο ακριβείς στις πρόσφατες εκλογές;

Η εμπιστοσύνη του κοινού στις δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και η πιο μικρή από την αναμενόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020 ανάγκασαν τον κλάδο να επανεξετάσει τις μεθόδους του. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Έρευνας Κοινής Γνώμης, τα δημοσκοπικά λάθη του 2020 ήταν τα υψηλότερα των τελευταίων 40 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακρίβεια των δημοσκοπήσεων ήταν μεγαλύτερη στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 και του 2022 από ό,τι στις πρόσφατες προεδρικές αναμετρήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στο ψηφοδέλτιο μπορεί να έχει απτό αντίκτυπο στην ακρίβεια των δημοσκοπήσεων.

12. Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου;

Η πρακτική της χρήσης της αλληλογραφίας για την καταγραφή ψήφων δεν είναι νέα. Τα εν ενεργεία στρατιωτικά μέλη και το διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ ψηφίζουν μέσω ταχυδρομείου εδώ και δεκαετίες. Αλλά σίγουρα έχει γίνει πιο συνηθισμένο. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το 32% του συνόλου των ψήφων σε ολόκληρο το έθνος το 2022 υποβλήθηκαν ταχυδρομικώς. Οκτώ πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια διεξάγουν πλέον όλες τις εκλογές αποκλειστικά μέσω ταχυδρομείου.

Οι κρατικές κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν την πιθανότητα απάτης ταχυδρομώντας ψηφοδέλτια μόνο σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Οι φάκελοι των ψηφοδελτίων έχουν γραμμωτό κώδικα και μετράται μόνο ένα ψηφοδέλτιο ανά εγγεγραμμένο ψηφοφόρο.

13. Οι πρόωρες εκλογές επηρεάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα;

Αυξάνεται η ευκαιρία πρόωρης ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν να το κάνουν έως τις 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα της πρόωρης ψηφοφορίας ως επιλογή δεν φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα.

15. Γιατί οι ΗΠΑ έχουν Εκλογικό Σώμα αντί για λαϊκή ψήφο για τον πρόεδρο;

Η χρήση των «εκλεκτόρων» ήταν το αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού στη Συνταγματική Συνέλευση του 1787. Μερικοί εκπρόσωποι στη Συνέλευση πίστευαν ότι είτε το Κογκρέσο είτε τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών έπρεπε να εκλέξουν τον πρόεδρο. Άλλοι υποστήριξαν τη λαϊκή ψήφο.

Ενώ οι βόρειες και νότιες πολιτείες είχαν ισοδύναμους πληθυσμούς, οι σκλάβοι αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στις νότιες πολιτείες. Ως αποτέλεσμα, μια άμεση λαϊκή ψήφος από λευκούς αρσενικούς ιδιοκτήτες γης θα μπορούσε να ευνοούσε τον Βορρά.

Ο συμβιβασμός επέτρεψε σε τρεις στους πέντε σκλάβους να υπολογίζονται στον πληθυσμό μιας δεδομένης πολιτείας, με επακόλουθη αύξηση στον αριθμό των εκλογέων του νότου.

Το Εκλογικό Κολλέγιο έχει επιβιώσει για διάφορους λόγους. Εκείνοι που υποστηρίζουν τη διατήρησή του υποστηρίζουν ότι ενθαρρύνει τους προεδρικούς υποψηφίους να σχηματίσουν έναν ευρύτερο πολιτικό συνασπισμό και αυξάνει την πιθανότητα ένας υποψήφιος να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες πολιτείες και πολιτείες με μικρότερους αστικούς πληθυσμούς.

16. Τι γίνεται αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει 270 εκλογικούς ψήφους;

Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει 270 ψήφους, οι προεδρικές εκλογές μεταφέρονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου στην αντιπροσωπεία κάθε πολιτείας επιτρέπεται μία μόνο ψήφος. Η Περιφέρεια της Κολούμπια δεν ψηφίζει σε αυτήν την περίπτωση.

Οι πολιτειακές αντιπροσωπείες πρέπει να επιλέξουν από τους τρεις υποψηφίους που έλαβαν τις περισσότερες εκλογικές ψήφους για πρόεδρο. Η Γερουσία εκλέγει τον αντιπρόεδρο από τους δύο υποψηφίους που έλαβαν τις περισσότερες εκλογικές ψήφους. Εάν το Σώμα αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος εκτελεί χρέη προέδρου μέχρι να επιλυθεί το αδιέξοδο.

17. Θα μπορούσε κάποιος υποψήφιος να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών;

Οι ομοσπονδιακές εκλογές διοικούνται από τις κυβερνήσεις των πολιτειών, επομένως η διαδικασία αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων ορίζεται από το καταστατικό κάθε πολιτείας. Ορισμένες πολιτείες απαιτούν αυτόματη εκ νέου καταμέτρηση εάν το αποτέλεσμα είναι κοντά.

Οι υποψήφιοι είναι επίσης ελεύθεροι να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα μέσω προσφυγής, η οποία μπορεί να λάβει χώρα είτε στο πολιτειακό δικαστήριο είτε στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο, ανάλογα με το επιχείρημα του ενάγοντα

Επενδυτικά ζητήματα

18. Ποια ήταν η απόδοση της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ κατά τα χρόνια των προεδρικών εκλογών;

Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για να εξαχθεί ένα στατιστικά αξιόπιστο συμπέρασμα σχετικά με τον πολιτικό αντίκτυπο της νίκης του ενός ή του άλλου κόμματος στη συμπεριφορά της αγοράς. Επιπλέον, τα δεδομένα που αναφέρονται από ειδικούς βασίζονται συχνά στην απόδοση του ημερολογιακού έτους.

Αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό επειδή ο εκάστοτε πρόεδρος κατείχε την προεδρία για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο έγιναν οι εκλογές. Ενώ το αποτέλεσμα οποιασδήποτε εκλογής μπορεί να έχει προσωρινό αντίκτυπο στο κλίμα της αγοράς μετοχών, μπορεί να προβληθεί ένα αξιόπιστο επιχείρημα ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος φέρει τόση ευθύνη ή μεγαλύτερη ευθύνη με το νεοεκλεγμένο άτομο για την απόδοση της αγοράς όταν συμβαίνει αλλαγή διοίκησης.

19. Πώς περιμένουμε να αποδώσει ο ενεργειακός τομέας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα;

Από το 2018, η αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία έχει επικεντρωθεί στην πειθαρχία, η οποία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις του επενδυμένου κεφαλαίου και να διατηρήσει μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική για τις τιμές των εμπορευμάτων και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Όλα αυτά άλλαξαν βάση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν οι εταιρείες στις αλλαγές στις βραχυπρόθεσμες τιμές των εμπορευμάτων, στις διαφορετικές διοικήσεις και στους κανονισμούς.

Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένουμε μεγάλη διακύμανση στην απόδοση του ενεργειακού τομέα σε οποιοδήποτε από τα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα.

20. Πώς περιμένουμε να αποδώσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα;

Αναμένουμε ότι μια κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν θετική για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενώ μια κυβέρνηση Χάρις θα ήταν πιθανότατα ουδέτερη έως αρνητική.

21. Πώς περιμένουμε να αποδώσει ο τομέας της τεχνολογίας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα;

Η βιομηχανία τσιπ υπήρξε το επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και των ΗΠΑ για πολλά χρόνια και για καλό λόγο: οι ημιαγωγοί είναι η θεμελιώδης τεχνολογία που οδηγεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με σημαντικές επιπτώσεις στην κυβερνοασφάλεια και την εθνική άμυνα. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η UBS αναμένει να συνεχιστούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές στην τεχνολογία ημιαγωγών, που κυμαίνονται από την κατασκευή ημιαγωγών έως τα τελικά τσιπ.

Αυτό είναι το μοναδικό τεχνολογικό ζήτημα που έχει δικομματική και διμερή υποστήριξη.

22. Είναι πιθανό να αλλάξει η φορολογική πολιτική μετά τις εκλογές;

Ναι. Το Κογκρέσο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διατάξεις του νόμου περί περικοπών φόρων και θέσεων εργασίας που λήγουν το 2025. Ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ είναι ανένδοτος ότι οι περικοπές φυσικών φόρων που λήγουν θα καταστούν μόνιμες. Έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του για χαμηλότερο εταιρικό φόρο και χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή μισθοδοσίας.

Η αντιπρόεδρος Χάρις υποστήριξε ότι οι φορολογικές περικοπές θα γίνουν μόνιμες μόνο για όσους Αμερικανούς κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως. Έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της για υψηλότερο συντελεστή εταιρικού φόρου.

Η ικανότητα των δύο υποψηφίων να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση του επόμενου Κογκρέσου.

23. Ποιες είναι οι προοπτικές για το δολάριο ΗΠΑ υπό τα διάφορα εκλογικά αποτελέσματα;

Το δολάριο αντιμετωπίζει μικτές προοπτικές υπό τις διαφορετικές μακροοικονομικές αντιδράσεις στα εκλογικά αποτελέσματα. Οι αυξημένοι φόροι στα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος σε μια προεδρία Χάρις, καθώς και μια πιθανή αύξηση στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή, αντιπροσωπεύουν ένα μέτρια αρνητική επίδραση για την οικονομική ανάπτυξη. Στο βαθμό που αυτό είναι αποπληθωριστικό και οδηγεί σε κάπως μεγαλύτερες μειώσεις των επιτοκίων της Fed, αυτό θα ήταν ελαφρώς αρνητικό για το δολάριο.

Υπό μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα είχαμε μια σειρά αντισταθμιστικών μακροοικονομικών πολιτικών. Η επέκταση των περικοπών του φόρου φυσικών προσώπων και η περικοπή των φόρων των επιχειρήσεων θα αποδειχθεί θετική για την οικονομία. Μαζί με τις αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές και τους υψηλότερους δασμούς, οι πληθωριστικές πιέσεις πιθανότατα θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα λιγότερες μειώσεις επιτοκίων της Fed.

24. Εάν κάποιος ανησυχεί για την αντίδραση της αγοράς σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, πώς μπορεί να προστατεύσει το χαρτοφυλάκιό του;

Η UBS υπενθυμίζει ότι η διαχείριση χαρτοφυλακίου αντιμετωπίζεται καλύτερα ως μια απολιτική άσκηση. Ένα καλά κατασκευασμένο σχέδιο διαχείρισης χαρτοφυλακίου θα είναι σε θέση να αντέξει την αστάθεια της αγοράς μετά τα αποτελέσματα μιας οριακής εκλογής και η μείωση της έκθεσης σε μετοχές μετά από ένα απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι αντιπαραγωγική μακροπρόθεσμα.

Με αυτή τη σημαντική προειδοποίηση, ένας επενδυτής που επιθυμεί να προστατεύσει ένα χαρτοφυλάκιο από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στην αξία μπορεί να ακολουθήσει μια στρατηγική επιλογής που κλειδώνει τα κέρδη τώρα ή περιορίζει το μέγεθος μιας πιθανής ζημίας.

Τα δομημένα ομόλογα είναι μια άλλη εναλλακτική λύση, η οποία μπορεί να διατηρήσει τα υπάρχοντα κέρδη, ενώ και ο χρυσός μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό αντιστάθμισμα έναντι των ανησυχιών σχετικά με τη γεωπολιτική πόλωση, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ή το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα