Η ολοκλήρωση της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική της Τετάρτης αφήνει τη Federal Reserve ανοιχτή σε επικρίσεις από όλες τις πλευρές. Το ότι θα μειώσει τα επιτόκια δεν υπάρχει καμία σοβαρή αμφιβολία – έχει θέσει πολύ καλά τις βάσεις για την πρώτη της μείωση μετά την πανδημία. Αλλά το αν θα πάει για τις  τυπικές  25 μονάδες βάσης ή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα είναι ένα θέμα έντονων συζητήσεων μεταξύ των επενδυτικών εταιρειών, των συναλλαγών και των πιο άγριων γωνιών των δημοσιογραφικών αιθουσών.

«Η εμμονή ήταν σαν να είναι το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο Salman Ahmed, επικεφαλής της μακροοικονομικής και στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στον επενδυτικό οίκο Fidelity. «Φαίνεται ότι η αγορά ασκεί πίεση στη Fed».

Η περίπτωση για μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας από το εύρος στόχου 5,25% που επικρατεί στο 5,5% είναι αρκετά απλή. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει προς τον στόχο της Fed, η αγορά εργασίας ψύχεται αλλά δεν καταρρέει, οπότε είναι καιρός να σταματήσουμε λίγο, με τη συνήθη αύξηση.

Η ομάδα «go large» επισημαίνει ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της Fed, Τζέι Πάουελ άνοιξε την πόρτα σε μια συζήτηση σχετικά με το μέγεθος των μειώσεων επιτοκίων το καλοκαίρι, όταν μίλησε για τον «ρυθμό» της χαλάρωσης στο συμπόσιο του Jackson Hole. Πολύ πιο πρόσφατα, πολύ σοβαροί άνθρωποι, όπως ο πρώην πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντάντλεϊ, διατύπωσαν την υπόθεση για περικοπή κατά μισή μονάδα. Οι traders  των επιτοκίων έχουν λάβει υπόψη τους και έχουν μετατοπιστεί από μια καρφωμένη προσδοκία για μια μικρή μείωση, σε μια αξιοπρεπή πιθανότητα για μια μεγάλη.

Ο κίνδυνος για τη Fed εδώ είναι ο κίνδυνος να φανεί πανικοβλημένη. Στα χαρτιά, η αύξηση των επιτοκίων υποδηλώνει ότι οι ρυθμιστές των επιτοκίων φοβούνται ότι είναι πολύ αργά για να αποτρέψουν την επικράτηση μιας ύφεσης, ότι υποψιάζονται ότι έχουν μπλέξει στη διατήρηση των επιτοκίων στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι πρέπει να υποχωρήσουν γρήγορα.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι αγορές έχουν πάρει αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα μιας μεγάλης μείωσης. Αν δεν τρομάξει τις αγορές, γιατί να μην ανοίξει με μια έκρηξη;

Η συλλογική σοφία των αγορών φαίνεται να προσπαθεί να πιέσει το χέρι της Fed. Μια διπλή μείωση, ειδικά ως η πρώτη κίνηση σε έναν κύκλο χαλάρωσης, λέει χαρακτηριστικά ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι έρχεται ύφεση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι αγορές επιτοκίων δείχνουν περαιτέρω εκτεταμένες μειώσεις το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν το πιστεύουν καθόλου αυτό. Είτε μπλοφάρουν σε αυτό το σημείο είτε, πιο φιλανθρωπικά, αντισταθμίζουν δυσμενή σενάρια. Η τακτική έρευνα της Bank of America στους διαχειριστές κεφαλαίων αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι μόνο το 11 τοις εκατό των επενδυτών πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια σκληρή προσγείωση. Το 79% εξακολουθεί να αναμένει μια πιο ήπια επιβράδυνση. Για άλλη μια φορά, οι αγορές επιτοκίων δείχνουν τον ενθουσιασμό τους.

Η άμεση πρόκληση για τις αγορές, λοιπόν, επικεντρώνεται στις επικοινωνιακές δυνάμεις του Πάουελ, οι οποίες θα δοκιμαστούν σκληρά στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση.

Θα ανακοινώσει μία νευρική περικοπή μισής μονάδας για να αποτρέψει την καταστροφή ή μια χαρούμενη περικοπή 50 μ.β. που δηλώνει νίκη επί του πληθωρισμού; Και μία μείωση κατά 25 μ.β. θα υποδηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να φοβάται τον πληθωρισμό, ή είναι πολύ πεισματάρα για να είναι τολμηρή; Ο διαδικτυακός στρατός των μόνιμων κριτικών της Fed τελεί σε μια νευρική αναμονή.

Ο κίνδυνος βίαιων κινήσεων της αγοράς εδώ είναι υψηλός. Μια σειρά κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει επισημάνει τις «υπερευαίσθητες» συνθήκες της αγοράς, όπως το έθεσε αυτή την εβδομάδα μια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Αλλά όλος αυτός ο ενθουσιασμός κρύβει ένα σημαντικό ευρύτερο σημείο σχετικά με μια αλλαγή στην παγκόσμια σειρά περιουσιακών στοιχείων. Συνήθως, η Fed καθορίζει τον τόνο για τη νομισματική πολιτική παγκοσμίως. Τώρα, όμως, έχουμε μια οικονομία των ΗΠΑ που επιβραδύνεται — όχι καταρρέει αλλά επιβραδύνεται — για να αποδώσει περισσότερο σύμφωνα με τις αντίστοιχες παγκόσμιες. «Ένα σημαντικό θέμα είναι η εξασθένιση της εξαιρετικότητας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Sam Lynton-Brown, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas. «Αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός στον οποίο οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ είναι πάνω από τους ομολόγους τους, η ανάπτυξη είναι πάνω από τους ομολόγους τους και τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ που υπερτερούν των ομολόγων είναι πιθανό να μειωθούν».

Είναι επίσης ένας περισπασμός – διασκεδαστικός αλλά παρ’ όλα αυτά αποσπά την προσοχή – μακριά από τη συζήτηση σχετικά με το πού βρίσκεται το κάτω μέρος για τις τιμές και μακριά από πολύ πιο πιεστικά ζητήματα. «Μόλις ξεπεράσετε τη Fed, θα υπάρχει κίνδυνος εκλογών, κίνδυνος ύφεσης ή, για να μην ξεχνάμε, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επανέλθει», είπε ο Ahmed της Fidelity.

Ως εκ τούτου το διακύβευμα αυτό θα θέσει τις σημερινές εικασίες που κόβουν την  ανάσα, πάνω από τον ναρκισσισμό των μικρών διαφορών που κρύβονται στη σκιά.