Την ακύρωση του προστίμου ύψους 1,5 δισ. ευρώ που της είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 πέτυχε ο αμερικανικός κολοσσός της Google, καθώς το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της ΕΕ έκανε δεκτή την προσφυγή της.

Η Google είχε κριθεί από την Κομισιόν ότι είχε καταχραστεί την κυρίαρχη θέση της στην αγορά σε σχέση με το προϊόν AdSense for Search, το οποίο επέτρεψε στους κατόχους ιστοτόπων να προβάλλουν διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης στις δικές τους σελίδες.

Apple και Google: Οι δικαστικές ήττες που θα τους κοστίσουν δισεκατομμύρια

Η Google λειτουργεί ως ενδιάμεσος που επιτρέπει στους διαφημιστές να προβάλλουν διαφημίσεις μέσω αναζήτησης σε ιστότοπους τρίτων.

Ωστόσο, η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η Google έκανε κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά επιβάλλοντας ορισμένες περιοριστικές ρήτρες σε συμβάσεις με ιστότοπους τρίτων, οι οποίες τελικά εμπόδισαν τους ανταγωνιστές να τοποθετήσουν τις διαφημίσεις αναζήτησης σε αυτούς τους ιστότοπους.

Η Επιτροπή επέβαλε στην Google πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019. Η Google άσκησε έφεση, απευθυνόμενη στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Τα πορίσματα

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «υποστηρίζει την πλειοψηφία των πορισμάτων», αλλά «ακυρώνει την απόφαση με την οποία η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο» περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι η Επιτροπή «δεν έλαβε υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις κατά την εκτίμησή της για τη διάρκεια των ρητρών της σύμβασης» που έκρινε καταχρηστικές, σύμφωνα με το CNBC.

Η Ιρλανδία παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, το ευρωπαϊκό δικαστήριο επικύρωσε πρόστιμο 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ εις βάρος της Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης, ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών.

To ίδιο δικαστήριο αποφάσισε ότι η Apple πρέπει να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους στην Ιρλανδία, δίνοντας τέλος σε μια δεκαετή υπόθεση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Ιρλανδία παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία