Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν βασικά ζητήματα ώστε να συνεχιστεί η δυναμική της Ελλάδας στον τομέα των data centers, επισημαίνει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty στην Ελλάδα, Αλέξανδρος Μπεχράκης, καθώς όπως τονίζει η «διαδρομή από την ανακοίνωση μιας τέτοιας επένδυσης έως την πλήρη ολοκλήρωση κάθε φάσης ενός έργου δεν είναι πάντα ομαλή».

«Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα αποτελούν προϋπόθεση για την ψηφιακή πρόοδο της χώρας και την ενίσχυση της οικονομικής της δυναμικής στη νέα ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, η διαδρομή από την ανακοίνωση μιας τέτοιας επένδυσης έως την πλήρη ολοκλήρωση κάθε φάσης ενός έργου δεν είναι πάντα ομαλή. Συχνά παρατηρούμε πολλές εξαγγελίες χωρίς την άμεση υλοποίηση των αντίστοιχων έργων ή εξαγγελίες που αφορούν θεωρητικά μελλοντικά σενάρια», σημειώνει ο κ. Μπεχράκης.

Πώς προχωρούν το 5ο και 6ο data center της Digital Realty στην Ελλάδα

Τα 3 βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

«Σε αυτή τη φάση, θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τρία βασικά ζητήματα για τη συνέχιση και επαύξηση της δυναμικής που έχει η Ελλάδα: η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η εξασφάλιση ενεργειακών πόρων σε περιοχές που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κέντρων δεδομένων και κυρίως, η προσέλκυση χρηστών μέσω ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος και της συνεχούς ανάπτυξης της ευρύτερης οικονομίας», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Μπεχράκης τονίζει και τη σημασία της εκπαίδευσης του στελεχιακού δυναμικού: «Η περαιτέρω εκπαίδευση και ανάπτυξη στελεχών με την απαραίτητη τεχνογνωσία και η ανάπτυξη περισσότερων και πιο ανταγωνιστικών τηλεπικοινωνιακών επιλογών σε ευρωπαϊκού επιπέδου συνδυασμό ταχύτητας, ασφάλειας και κόστους είναι εξίσου πρωτεύουσας σημασίας».

«Ανακοινώνουμε έργα για τα οποία έχουμε λάβει έγκριση»

«Ως Digital Realty, ανακοινώνουμε μόνο έργα για τα οποία έχουμε λάβει έγκριση και έχουμε σκοπό και να υλοποιήσουμε σε εύθετο χρονικό διάστημα, ενώ δεσμευόμαστε να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών και των χρηστών μας με υψηλή διαθεσιμότητα και ποιότητα υπηρεσιών, όπως κάνουμε με συνέπεια τα τελευταία 22 χρόνια», τονίζει ο κ. Μπεχράκης.

«Ως ο κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος carrier-neutral κέντρων δεδομένων με παρουσία στην Ελλάδα, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς», καταλήγει.

Οι επενδύσεις της Digital Realty

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Digital Realty είναι μία εταιρεία κολοσσός στον τομέα των data centers (κέντρα δεδομένων) που «διατηρεί» μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, καθώς ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως που επένδυσαν στη χώρα μας, αποκτώντας έτσι αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στρατηγικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής προκειμένου να καταστεί κόμβος διασύνδεσης της Μεσογείου.

Ουσιαστικά η Digital Realty έπιασε το… νήμα των επενδύσεων από εκεί που το άφησε η Lamda Helix, εταιρεία που ξεκίνησε περίπου το 2000 από την καινοτόμο τότε για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα της δημιουργίας ενός κορυφαίου παρόχου κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα. Η Lamda Helix εξαγοράστηκε το 2020 από την Digital Realty και δύο χρόνια αργότερα ενσωματώθηκε πλήρως στη νέα εταιρική εικόνα και ταυτότητα, υπό το brand name της μητρικής της.

Η εταιρεία συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς το επενδυτικό της πρόγραμμα, με την ταχεία πρόοδο της κατασκευής του data center Heraklion-1, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η συγκεκριμένη κατασκευή σηματοδοτεί την είσοδο της Digital Realty στη Μεσόγειο και καθιστά την εταιρεία τη μοναδική πλατφόρμα κέντρων δεδομένων στην Κρήτη.

Το Heraklion-1 είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025 ενώ αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με τους επερχόμενους κόμβους σε Βαρκελώνη, Ρώμη και Τελ Αβίβ.

Η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα ήδη τρία data centers, το ATH1 (Athens 1), το ATH2 (Athens 2), και το υπερσύγχρονο ATH3 (Athens 3), το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ.. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Επιπλέον, η εταιρεία κατασκευάζει το ATH4 (Athens 4) το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ΑΤΗ3 και προβλέπεται να προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος και υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικό το α’ τρίμηνο του 2026. Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται ένα ακόμη data center στην περιοχή της Αθήνας, το ATH5 (Athens 5).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις