Την από κοινού δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου τεχνητής νοημοσύνης άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων μελετούν η BlackRock και Microsoft, για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και ενεργειακών έργων για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η οικονομική συνεργασία, την οποία εγκαινιάζει η BlackRock με τη νέα της μονάδα επενδύσεων υποδομής, την Global Infrastructure Partners, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά οχήματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ στη Wall Street. Η Microsoft και η MGX, η επενδυτική εταιρεία που υποστηρίζεται από το Άμπου Ντάμπι, είναι γενικοί εταίροι στο αμοιβαίο κεφάλαιο. Η Nvidia, ο ταχέως αναπτυσσόμενος κατασκευαστής τσιπ, θα συμβουλεύει σχετικά με τον εργοστασιακό σχεδιασμό και την ενσωμάτωση.

Μην βάζετε εμπόδια στην ΑΙ – Το μανιφέστο των πολυεθνικών για τα εμπόδια στην τεχνολογία

Όπως γράφουν οι Financial Times, το συγκεκριμένο επενδυτικό όχημα στοχεύει στην αντιμετώπιση των εκπληκτικών απαιτήσεων ισχύος και ψηφιακής υποδομής για την κατασκευή προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης που αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά σημεία συμφόρησης χωρητικότητας τα επόμενα χρόνια. Η υπολογιστική ισχύς της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια από προηγούμενες τεχνολογικές καινοτομίες και έχει καταπονήσει την υπάρχουσα ενεργειακή υποδομή.

Συγκέντρωση κεφαλαίων για την τεχνητή νοημοσύνη

Με την ονομασία Global AI Investment Partnership, η προσπάθεια επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχικές επενδύσεις και να τις αξιοποιήσει για να υποστηρίξει έως και επιπλέον 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα σηματοδοτήσει το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο της GIP από τότε που ο όμιλος επενδύσεων ιδιωτικών υποδομών συμφώνησε να εξαγοραστεί από την BlackRock για 12,5 δισ. δολάρια νωρίτερα φέτος. Σύμφωνα με τους FT, η συμφωνία αναμένεται να κλείσει τον Οκτώβριο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 1.000 τεραβατώρες

Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο, έχει αναδείξει τον ενεργειακό τομέα ως μία από τις κορυφαίες ευκαιρίες ανάπτυξης. «Η κινητοποίηση ιδιωτικού κεφαλαίου για τη δημιουργία υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, όπως κέντρα δεδομένων και ενέργεια, θα ξεκλειδώσει μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock.

Το ταμείο που θα κυκλοφορήσει σύντομα είναι το πιο πρόσφατο όχημα που δημιουργήθηκε από έναν μεγάλο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας για την τροφοδοσία της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και του cloud.

Νωρίτερα φέτος, η Microsoft συμφώνησε να στηρίξει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που κατασκευάστηκαν από την Brookfield Asset Management του Καναδά. Η Microsoft έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι το 100% της ενεργειακής της κατανάλωσης αντιστοιχίζεται με μηδενικές αγορές ενέργειας άνθρακα έως το 2030.

«Η χώρα και ο κόσμος θα χρειαστούν περισσότερες επενδύσεις κεφαλαίου για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το είδος προσπάθειας είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 1.000 τεραβατώρες έως το 2026, περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας που χρησιμοποιήθηκε το 2022.

Στις ΗΠΑ, που φιλοξενούν το ένα τρίτο των παγκόσμιων κέντρων δεδομένων, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται ραγδαία για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, εν μέρει λόγω αυτών των ενεργοβόρων εγκαταστάσεων. Μια έκθεση από την Grid Strategies δείχνει ότι οι πενταετείς προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο, αυξανόμενες από 2,6% σε 4,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη