Κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά κινείται σήμερα Πέμπτη η τιμή του χρυσού, καθώς η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal reserve και η αποδυνάμωση του δολαρίου, ευνοούν τις τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο.  Μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρυσός αναμένεται να αναρριχηθεί ακόμα ψηλότερα..

Ειδικότερα, traders και παρατηρητές των πολύτιμων μετάλλων δήλωσαν ότι το μέγεθος της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αναμένεται να υποστηρίξει τις υψηλότερες τιμές για το επόμενο έτος καθώς το δολάριο υποχωρεί.

«Με τη μείωση των επιτοκίων περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fed ανοίγει έμμεσα την πόρτα σε μια αυξημένη προσφορά χρήματος, διακινδυνεύοντας ένα δεύτερο κύμα πληθωρισμού και μια περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου», σχολιάζει ο Alex Ebkarian, COO και συνιδρυτής της εταιρείας πολύτιμων μετάλλων Allegiance. «Αν συνδυάσετε τον γεωπολιτικό κίνδυνο με το τρέχον έλλειμμα που έχουμε, μαζί με το περιβάλλον χαμηλής απόδοσης και το ασθενέστερο δολάριο, ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που οδηγεί στον χρυσό» πρόσθεσε.

Xρυσός: Tελικά είναι… παντοτινός – Γιατί σπάει τα κοντέρ η τιμή του

Και καθώς το αμερικανικό νόμισμα εξασθενεί, το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο κοστολογείται σε δολάρια, γίνεται πιο προσιτό στους ξένους αγοραστές. Τα χαμηλότερα επιτόκια κάνουν επίσης τον χρυσό ελκυστικό για τους επενδυτές, καθώς δεν παρέχει ετήσια απόδοση.

Ιστορικά, οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed ακολουθούνται από μια απότομη άνοδο των τιμών του χρυσού

Ο χρυσός επιβεβαιώνει τον ρόλο του

Οι αναλυτές της Goldman Sachs υποστήριξαν πρόσφατα υψηλότερες τιμές χρυσού, καθώς όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια τα κεφάλαια συνήθως ρέουν σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται με χρυσό ή ETF. «Περιμένουμε μια σταδιακή ώθηση των διαθεσίμων του ETF – και συνεπώς των τιμών του χρυσού – από τον κύκλο χαλάρωσης της Fed», έγραψαν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Προβλέπουν δε, ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 2.700 δολ. μέχρι τις αρχές του 2025, καθώς τα δυτικά κεφάλαια εισρέουν στα ETF, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αποθησαυρίζουν το πολύτιμο μέταλλο και οι επενδυτές αναζητούν αντιστάθμιση έναντι γεωπολιτικών συγκρούσεων και κινδύνων ύφεσης.

Ιστορικά, οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed ακολουθούνται από μια απότομη άνοδο των τιμών του χρυσού, όπως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και της πανδημίας του 2020. Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο περίπου 25% από έτος μέχρι σήμερα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν συλλέξει το πολύτιμο μέταλλο σε επίπεδα ρεκόρ.

Κατά τα άλλα, η τιμή για το ασήμι σημείωσε άνοδο 2,4% στα 30,78 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο στην προηγούμενη συνεδρίαση. «Διατηρούμε την άποψή μας ότι το ασήμι πρόκειται να επωφεληθεί από ένα περιβάλλον ανοδικής τιμής χρυσού», ανέφερε η UBS.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,4% στα 982,27 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 1,7% στα 1.079,75 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities