Μίνι ράλι κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 8.330 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,54% στις 19.000 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,19% στις 7.608 μονάδες.

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5% – Άλμα της λίρας στις διεθνείς αγορές

Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων σημείωσε άνοδο 2,17%, λαμβάνοντας ώθηση από τα αποτελέσματα της βρετανικής Next, η οποία σημειώνει άνοδο 5,8%. Η εταιρεία είπε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο να πετύχει το ορόσημο του 1 δισ. στερλίνες στα ετήσια κέρδη της, μετά την άνοδο των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο.

Από την άλλη, πτώση 1% σημείωσε η Commerzbank, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, δήλωσε ότι η ιταλική τράπεζα μπόρεσε να αγοράσει το 4,5% του μεριδίου του κράτους στην τράπεζα επειδή η κυβέρνηση την εμπιστεύεται. Οι μετοχές της UniCredit παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες.

Η συνεδρίαση της ΒοΕ

Όπως αναμενόταν, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα στο 5% τα επιτόκια, παρά τη μεγάλη μείωση επιτοκίων (κατά 50 μονάδες βάσης) από τη Fed μία ημέρα πριν. Όπως ανέφερε η νομισματική επιτροπή, μπορεί ο πληθωρισμός να προσεγγίζει σταθερά τον στόχο του 2%, αλλά οι αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες – που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της βρετανικής οικονομίας – αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα όμως με την Lindsay James, της Quilter Investors, η απόφαση πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για την Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

«Αν και σήμερα έκαναν μια παύση, η γενική συναίνεση είναι να αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η οικονομική δυναμική που είχε δημιουργηθεί επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο», είπε η James.

Στη σκιά των νομισματικών αρχών ωστόσο, πέρασε χωρίς μεγάλη επίδραση η έκθεση της Deutsche Bundesbank που ανέφερε ότι η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ή να υποχωρήσει το τρίτο τρίμηνο λόγω της αδύναμης μεταποιητικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, η τράπεζα είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για «σημαντική, ευρεία και μακροχρόνια μείωση της οικονομικής παραγωγής».

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανέβηκε με fast trading στο τελευταίο ημίωρο

Μπορεί να κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε χαμηλές συναλλακτικές πτήσεις το χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά στο τέλος κατάφερε να ανεβάσει ρυθμούς και να κλείσει θετικά, ανεβάζοντας μάλιστα τον τζίρο πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 1.428,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.428,42 μονάδων (+0,63%) και 1.416,78 μονάδων (-0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 126,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια αξίας 17,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,71% στις 3.463,86 μονάδες, ενώ στο +0,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.323,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 1.226,12 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές