Νέο ιστορικό υψηλό στις 5.713,02 μονάδες καταγράφει σήμερα ο S&P στη Wall Street, καθώς οι παγκόσμιες μετοχές καταγράφουν ράλι στον απόηχο της επιθετικής μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve κατά πενήντα μονάδες βάσης.

Καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης για τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο S&P εκτινάχθηκε 1,7% σε ένα νέο ενδοημερήσιο υψηλό αμέσως μετά το άνοιγμα. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύεται κατά 2,3%.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ενίσχυσε επίσης τις διεθνείς μετοχές νωρίτερα την ημέρα.

Τι σηματοδοτεί η μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,4%, ενώ ο Cac 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 2% και ο FTSE 100 κατά 1%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι ιαπωνικές μετοχές, με τον Topix να ενισχύεται κατά 2%, με επικεφαλής τις μετοχές της τεχνολογίας και τους εξαγωγείς.

Πριν από τη μείωση της Τετάρτης, τα επιτόκια στις ΗΠΑ ήταν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό από τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας γενιάς.

Αλλά με τον πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει τώρα στο 2,5%, κοντά στον στόχο του 2% της Fed, η κεντρική τράπεζα σηματοδοτεί περισσότερες μειώσεις το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζέι Πάουελ αλλά και οι αναθεωρημένες προσδοκίες των αξιωματούχων για τα επιτόκια επιβεβαίωσαν έναν «αφήγημα Goldilocks (σ.σ. θετικό σενάριο της Χρυσομαλλούσας) και θα πρέπει να θεωρηθούν θετικά για την οικονομία και τα κέρδη».

Το Bitcoin εκτινάχθηκε 5,1% στα 63.300 δολάρια.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ μπορούν να ωφελήσουν τις αναδυόμενες αγορές μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης σε δολάρια και άλλα κόστη δανεισμού.

Τα χαμηλότερα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων μπορούν επίσης συχνά να κάνουν πιο ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία από άλλες χώρες.

«Μειώνοντας τα πραγματικά επιτόκια και τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ, σχετικά μιλώντας οι αναδυόμενες χώρες θα τα πάνε καλύτερα», δήλωσε στους Financial Times ο Trinh Nguyen, ανώτερος αναδυόμενος οικονομολόγος για την Ασία στη Natixis.

Οι επόμενες κινήσεις

Ο ίδιος ο Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου, αν και χαρακτήρισε τη μείωση ως μια «καλή ισχυρή αρχή», τόνισε πολλές φορές ότι αυτή η κίνηση δε σημαίνει η κεντρική τράπεζα μπαίνει σε ένα νέο ρυθμό, καθώς θα συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις βάσει των δεδομένων.

Το γράφημα με κουκκίδες έδειξε επίσης μια διασπορά των προθέσεων μεταξύ των αξιωματούχων όχι μόνο για φέτος, αλλά και το 2025.

Δύο από τους 19 αξιωματούχους που έκαναν εκτιμήσεις θεώρησαν ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια στα νέα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Άλλοι 7  προβλέπουν μόνο μια ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης φέτος. Το εύρος ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τα ποσοστά το 2025.

Ο Πάουελ θα επιφορτιστεί με το να σφυρηλατήσει μια συναίνεσης μεταξύ των μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, έχοντας ήδη στην τελευταία συνεδρίαση αντιμετωπίσει μια διαφοροποίηση από το μέλος της Fed Μισέλ Μπάουμαν, η οποία προέκρινε μια μικρότερη μείωση, των 25 μονάδων και ήταν η πρώτη επικεφαλής τράπεζας που διαφώνησε σε απόφαση για τα επιτόκια από το 2005, επισημαίνουν οι FT.

Tο να πετύχει τη συναίνεση ο Πάουελ είναι ένα στοίχημα που θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί εξαιτίας μιας θολής οικονομικής εικόνας, η οποία δείχνει σημάδια επιμονής του πληθωρισμού, παρά τις συνολικές βελτιώσεις και την εκκολαπτόμενη αδυναμία σε μια κατά τα άλλα σταθερή αγορά εργασίας.

Οι προεδρικές εκλογές μένει να φανεί πόσο μπορούν επίσης να παίξουν κάποιον ρόλο στις αποφάσεις της Fed, αν και ο Πάουελ επανέλαβε την Τετάρτη ότι οι αποφάσεις  θα ληφθούν αποκλειστικά με βάση τα οικονομικά δεδομένα.

Πάντως, ήδη καταγράφονται εκτιμήσεις ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα μπορούσε να «συντομευτεί» περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street