Σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκε σήμερα η Wall Street, η οποία έστω και ετεροχρονισμένα αποτύπωσε τις προσδοκίες που δημιούργησε η απόφαση της μείωσης κατά 50 μονάδες των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

S&P: Ράλι σε ιστορικά υψηλά μετά την απόφαση της Fed

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,26% στις 42.025 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,70% στις 5.713 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,51% στις 18.013 μονάδες.

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, επί ευρωπαϊκού εδάφους οι δείκτες έκαναν το δικό τους μίνι ράλι, με τον DAX μάλιστα να κλείνει για πρώτη φορά στις 19.000 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 3,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,91% στις 8.328 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,55% στις 19.002 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,29% στις 7.615 μονάδες.

Τι άλλαξε

Αυτό που ουσιαστικά προβλημάτισε χτες την αγορά ήταν ότι για να προχωρήσει η Fed σε μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης προφανώς βλέπει τα αρνητικά σημάδια της οικονομίας και σπεύδει να χαλαρώσει τις συνθήκες ώστε να μειώσει τον κίνδυνο μιας ύφεσης. Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία από τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για το επίπεδο ανεργίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 12.000 σε 219.000, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις, επιβεβαίωσαν ότι η αγορά εργασίας διατηρεί την ισχύ της.

Την ίδια ώρα, o επικεφαλής της Fed, Jerome Powell σήμερα αποκάλυψε ότι η κεντρική τράπεζα προχωρά σε αναβαθμονόμηση της πολιτικής της σε μια κομβική χρονική στιγμή.  Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική προσαρμόζεται ώστε να ενισχύσει την οικονομία και την αγορά εργασίας χωρίς να χάνεται ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού.

«Δεν είναι περίεργο να βλέπεις τις αγορές να αναπηδούν τόσο όμορφα σήμερα. Βρισκόμασταν λίγο οριακά με ορισμένες εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών των εισηγμένων», σχολίασε ο Timothy Chubb, επικεφαλής επενδύσεων στη Girard Advisory Services, προσθέτοντας ότι πλέον σε γενικές γραμμές, υπάρχουν σίγουρα πολλές εταιρείες που θα ωφεληθούν πραγματικά από την ύπαρξη χαλαρότερων συνθηκών νομισματικής πολιτικής.

Μπορεί λοιπόν, ο Σεπτέμβριος να είναι ιστορικά ένας κακός μήνας για τις μετοχές, όμως αυτός ο Σεπτέμβριος, εάν επιβεβαιωθεί ότι θα κλείσει με σημαντικά κέρδη  θα προοιωνίζει ένα δυνατό τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Oppenheimer από το 1950, ο S&P 500 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα σε 22 περιπτώσεις. Σε 20 από αυτές τις περιπτώσεις, ο S&P 500 συνέχισε με ισχυρή απόδοση στο τέταρτο τρίμηνο.

«Η μέση απόδοση κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου ήταν +5% (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων). Οι μόνες 2 αρνητικές αποδόσεις ήταν το 2018 (αυξήσεις επιτοκίων) και το 1967», ανέφερε.

Κέρδη στους ηγέτες της αγοράς

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της τεχνολογίας σημείωσε ράλι καθώς η μείωση των επιτοκίων ώθησε τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Η Nvidia και οι μετοχές της AMD σημείωσαν κέρδη 5% και 7% αντίστοιχα. Η Micron Technology ενισχύθηκε περισσότερο από 3%, ενώ Meta και Alphabet κέρδισαν 3,3% και 2,2% αντίστοιχα.

Οι μετοχές που επωφελούνται από τα χαμηλότερα επιτόκια σημείωσαν επίσης κέρδη. Η JPMorgan σημείωσε άνοδο 1,8%, ενώ στο 5,3% ήταν τα κέρδη στην Caterpillar και στο 1,7% στην Home Depot.

Επίσης, η Goldman Sachs, η Capital One και η Citigroup σημείωσαν άνοδο άνω του 3% η καθεμία, ενώ μικρότερη άνοδο κατέγραψαν οι Wells Fargo, Bank of America και Morgan Stanley.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed μείωσε το επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος από 4,75% έως 5% από 5,25% σε 5,5% την Τετάρτη, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους επενδυτές που επέκριναν το μέγεθος αυτής της αρχικής περικοπής. Αυτή είναι η πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Αυτά ήταν τα καλύτερα νέα που ακούσαμε από τη Fed εδώ και χρόνια», σχολίασε ο Jeremy Siegel, ομότιμος καθηγητής στο Wharton School of Business του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στο CNBC. «Αυτά είναι φανταστικά νέα για την αγορά και σπουδαία νέα για την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν ακολούθησε η ΒοΕ

Στη σκιά της απόφασης της Federal Reserve πάντως βρέθηκε η σημερινή, καθόλα αναμενόμενη, απόφαση της κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, να διατηρήσει αμετάβλητα στο 5% τα επιτόκια. Όπως ανέφερε η νομισματική επιτροπή, μπορεί ο πληθωρισμός να προσεγγίζει σταθερά τον στόχο του 2%, αλλά οι αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες – που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της βρετανικής οικονομίας – αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα όμως με την Lindsay James, της Quilter Investors, η απόφαση πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για την Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street