Με κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στην περιοχή μείωσαν τα βασικά  επιτόκια μετά από μια μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη χαλάρωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Fed μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης (bps) την Τετάρτη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βλέπουν άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα αποκλιμάκωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πώς έκλεισαν οι αγορές του Περσικού Κόλπου

Ο δείκτης TASI του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε άνοδο 1,3%, ενισχυμένος από άλμα 2% στην Al Rajhi Bank. Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco  σημείωσε άνοδο 1,1%.

Το βασίλειο, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, μείωσε το επιτόκιο της συμφωνίας επαναγοράς (Repo) και το επιτόκιο reverse repo κατά 50 bps το καθένα σε 5,5% και 5%, αντίστοιχα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Οι τιμές του πετρελαίου – καταλύτης για τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Κόλπου κινήθηκαν ανοδικά μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Fed, αλλά το Brent να διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, ήτοι κάτω από τα 75 δολάρια, λόγω προσδοκιών για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση/

Ο κύριος δείκτης της αγοράς του Ντουμπάι DFMGI έκλεισε με άνοδο 0,7%.

Στο Άμπου Ντάμπι, ο δείκτης FTFADGI κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,8%.

Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μείωσε επίσης το βασικό της επιτόκιο στη διευκόλυνση καταθέσεων μίας ημέρας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,90%.

Ο δείκτης QSIτου Κατάρ σημείωσε άνοδο κατά 0,6% , καθώς οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ, που κατέγραψε κέρδη  2%.

Η κεντρική τράπεζα του Κατάρ μείωσε τα βασικά επιτόκια κατά 55 μονάδες βάσης την Τετάρτη.

Η νομισματική πολιτική στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) συχνά ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Fed, καθώς τα περισσότερα περιφερειακά νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το δολάριο ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές