Η BofA Global Research είναι η μόνη μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία που αύξησε την πρόβλεψή της για τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed για το υπόλοιπο του 2024, μία ημέρα μετά την επιθετική μείωση που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall Street αναμένει μείωση κατά 75 μονάδες βάσης το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της Fed τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Fed: Ο Πάουελ «πάτησε την σκανδάλη» – Η πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια

Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν προβλέψει ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη μια μεγαλύτερη από το συνηθισμένο μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ, είχε ως στόχο να δείξει τη δέσμευση των φορέων χάραξης πολιτικής για τη διατήρηση ενός χαμηλού ποσοστού ανεργίας τώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά στο στόχο του 2%.

Μετά τη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, «είμαστε επιφυλακτικοί ότι η Fed θα θελήσει να προσφέρει μια γερακίσια έκπληξη» έγραψαν οι οικονομολόγοι της BofA.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία αναμένει άλλες 125 μ.β. μειώσεων το 2025, ώστε το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 2,75%-3 %, από το τρέχον επιτόκιο-στόχο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων 4,75%-5 %.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed προβλέπουν μείωση κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα για το επόμενο έτος και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2026, ενώ επισημαίνουν ότι οι προοπτικές τόσο μακριά στο μέλλον είναι αναγκαστικά αβέβαιες.

Τι βλέπουν Goldman Sachs και Citigroup

Η Goldman Sachs, εν τω μεταξύ, διατήρησε την πρόβλεψή της για δύο μειώσεις κατά 25 μ.β. στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά  αναμένει τώρα διαδοχικές μειώσεις κατά 25 μ.β. από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2025, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,25%-3,50% έως τα μέσα του 2025.

Προηγουμένως ανέμενε τριμηνιαίο ρυθμό μειώσεων το 2025.

Η Citigroup διατήρησε το αναμενόμενο μέγεθος των περικοπών φέτος στις 125 μ.β., αλλά τώρα αναμένει μείωση κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για μείωση κατά 50 μ.β..

Άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Macquarie και η Deutsche Bank διατήρησαν τις προβλέψεις τους για δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή