![Campari: Γιατί έφυγε σε μόλις πέντε μήνες ο πρώην CEO](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/management-Fantacchiotti-Russell.jpg)
Ως κεραυνός εν αιθρία ήρθε η είδηση της ξαφνικής παραίτησης του CEO της Campari, Ματέο Φαντατσιότι. Ο τελευταίος είχε αναλάβει τα ηνία της κορυφαίας θέσης της εταιρείας πριν από μόλις πέντε μήνες, τον Απρίλιο, ενώ είχε μπει στην εταιρεία το 2020. Πριν τη θέση του CEO ήταν υπεύθυνος για την περιοχής της Ασίας.
Αν και η ανακοίνωση της εταιρείας έκανε λόγο για «προσωπικούς λόγους», πίσω από την παραίτηση του Φαντατσιότι, τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας δεν ήταν τόσο δυνατά, ενώ ορισμένες δηλώσεις που έκανε ο ίδιος φαίνεται να έπαιξαν ένα ρόλο πίσω από την αποχώρησή του.
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της Campari μετά από 5 μήνες στο τιμόνι
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι Φαντατσιότι είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρείας από έναν κορυφαίο του χώρου των οινοπνευματωδών ποτών, τον Μπομπ Κούνζε-Κόνσεβιτς, ο οποίος επί 16 χρόνια τριπλασίασε τις πωλήσεις και τα έσοδα του ομίλου μέσω 27 εξαγορών.
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Campari δεν έπεισαν
Η απροσδόκητη αποχώρηση του Φαντατσιότι έρχεται μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων κερδών της Campari τον Ιούλιο, τα οποία δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες, όταν ο όμιλος ποτών δήλωσε ότι οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν επιβαρύνει τις επιδόσεις του.
Η μετοχή της Campari υποχώρησε επίσης απότομα μετά από μια κλήση με επενδυτές για τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών στις ΗΠΑ στις 13 Σεπτεμβρίου, αφού ο Φαντατσιότι έκανε σχόλια σχετικά με την αδύναμη ζήτηση στον τομέα.
Η Campari αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να «διευκρινίσει» ότι τα σχόλια δεν αφορούσαν τις δικές της συγκεκριμένες επιδόσεις, δηλαδή τον ισχυρισμό της ότι «κάποια από την αδυναμία που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους επιμένει ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο στο τρίτο τρίμηνο», όπως σημειώνουν οι FT.
Ο πρόεδρος Λούκα Γκαραβόλια, μέλος της ιταλικής οικογένειας που ελέγχει τον όμιλο, δήλωσε ότι «οι φιλοδοξίες ανάπτυξης της Campari παραμένουν ισχυρές και το μέλλον είναι σταθερό χάρη στην ισχυρή οργάνωση του ομίλου και το μοναδικό χαρτοφυλάκιο».
Πριν από τη διολίσθηση της Τετάρτης στην είδηση της αποχώρησης του Φαντατσιότι, η μετοχή είχε χάσει 15% από τότε που ανέλαβε CEO. Η επίδοση αυτή συγκρίνεται με μια ετήσια απόδοση 11% κατά τη διάρκεια της 17ετούς θητείας του προκατόχου του Μπομπ Κούνζε-Κόνσεβιτς και μια απόδοση 29% υπό τον Έντσο Βισόνε, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος από το 2004 έως το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι αναλυτές της Morgan Stanley δεν είναι αισιόδοξοι για κάποια επικείμενη βελτίωση της απόδοσης της μετοχής.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/campari1.jpg)
Πηγή: Bloomberg
Τι βλέπουν οι traders
Ο Μάρκο Σέρερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Metzler Asset Management, δήλωσε στο Reuters ότι η αποχώρηση του Φαντατσιότι εγείρει ερωτήματα και προσθέτει περισσότερη ανασφάλεια σε έναν ήδη προβληματικό τομέα.
Ο Φαντατσιότι ανέλαβε από έναν CEO «σούπερ σταρ» σε μια δύσκολη στιγμή για τον κλάδο. μια πρόκληση που επιδεινώνεται από μικρά λάθη όπως αυτό της περασμένης εβδομάδας, πρόσθεσε. «Αυτή ήταν μια απίστευτα δύσκολη δουλειά και στη συνέχεια μικρά πράγματα προστέθηκαν στην κορυφή», συνέχισε.
Η Metzler επένδυε στην Campari μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν πούλησε τη συμμετοχή της εν μέσω ανησυχιών για τους αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/campari2.jpg)
Πηγή: Reuters
Το «πικρό» κονιάκ της Courvoisier
Τα εμπορικά σήματα της Campari περιλαμβάνουν τη βότκα Skyy, το ουίσκι Wild Turkey, καθώς και τα εμβληματικά κόκκινα πορτοκαλί απεριτίφ Campari και Aperol. Περιλαμβάνουν επίσης το λικέρ Grand Marnier και το τζιν Bulldog, ενώ πέρυσι αγόρασε το κονιάκ Courvoisier από τον αμερικανο-ιαπωνικό όμιλο αλκοολούχων ποτών Beam Suntory σε μια συμφωνία αξίας 1,32 δισ. δολαρίων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά της Campari.
Η συμφωνία αυτή παραμένει σε ένα βαθμό αμφιλεγόμενη, καθώς αρκετοί παρατηρητές είχαν ανησυχήσει τότε λόγω του γεγονότος ότι το κονιάκ έχει χάσει τη διασημότητά του τα τελευταία χρόνια. Τότε, ο Κούνζε-Κόνσεβιτς δήλωσε στους Financial Times ότι η ύφεση ήταν «προσωρινή» και ότι «είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της μάρκας».
Πάντως τόσο το κονιάκ όσο και η βιομηχανία των οινοπνευματοδών ποτών δεν βρίσκονται στην καλύτερή τους χρονική στιγμή. Το 2023 υπήρξε μια χρονιά ύφεσης και σύμφωνα με τα στοιχεία της CGA που ανήκει στη NielsenIQ:
- Το μπράντι και το κονιάκ σημείωσαν συνολικά τη μεγαλύτερη πτώση σε όγκο και αξία κατά τους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο του 2024, σημειώνοντας πτώση κατά 11,2% και 5,9% αντίστοιχα.
- Κατά την ίδια περίοδο, το ρούμι σημείωσε πτώση 10% στον όγκο και 5,3% στην αξία, ενώ το τζιν μειώθηκε κατά 9,2% σε όγκο και κατά 4,9% στην αξία.
- Το ουίσκι σημείωσε πτώση 8,4% σε όγκο και 3,8% σε αξία.
- Εν τω μεταξύ, η βότκα σημείωσε πτώση 7,7% σε όγκο και 3,7% σε αξία. Τα «άλλα αλκοολούχα ποτά», στα οποία περιλαμβάνονται τα λικέρ, μειώθηκαν κατά 6,3% σε όγκο και υποχώρησαν κατά 1,7% σε αξία.
- Η τεκίλα σημείωσε πτώση 4,9% σε όγκο και 1,9% σε αξία.
Η εταιρεία πληροφοριών IWSR αναμένει ότι παρά την ύφεση του 2023 και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις το 2024, η παγκόσμια αγορά οινοπνευματωδών ποτών αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2025.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
![Meta: Απολύει όσους έχουν «χαμηλές επιδόσεις» και τους στιγματίζει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_zuckerberg_sad-600x352.png)
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.