Η αλλαγή πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τη Federal Reserve, ήρθε τελικά, μετά από μια διετία επιθετική σύσφιξης, με τον επικεφαλής Jerome Powell να ανακοινώνει την πρώτη μείωση επιτοκίου μετά από τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, αυτή η μείωση ήταν της τάξεως των 50 μονάδων βάσης, δημιουργώντας προσδοκίες για το κόστος χρήματος στην αμερικανική οικονομία.

Αν και οι αγορές δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται με την μείωση αυτή, παρά το γεγονός ότι ήταν αίτημα πολλών εμπειρογνωμόνων και αναλυτών καθώς η οικονομία έδειχνε σημάδια επιβράδυνσης, αυτό που εστιάζουν πλέον οι περισσότεροι στις ΗΠΑ είναι το πότε αυτή η μείωση, ή ενδεχομένως και άλλες που μπορεί να ακολουθήσουν, θα περάσουν στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή στον καταναλωτή, τον δανειολήπτη και τις επιχειρήσεις.

Πάουελ: Κάναμε μια «καλή ισχυρή αρχή» – Τι είπε για τις επόμενες κινήσεις

Η αίσθηση βέβαια, όπως και στην αντίστροφη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, είναι ότι ενώ οι περικοπές σηματοδοτούν καλά νέα για τους Αμερικανούς – αντικατοπτρίζουν τη σιγουριά της Fed ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει κοντά στο στόχο – θα χρειαστεί χρόνος για να αισθανθούν οι καταναλωτές τις επιπτώσεις των χαμηλότερων επιτοκίων.

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια υστέρηση στη νομισματική πολιτική, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ενσωματωθεί μια μείωση επιτοκίων για τους καταναλωτές. Επιπλέον, τα επιτόκια για τα είδη δανείων που κατέχουν οι περισσότεροι Αμερικανοί επηρεάζονται μόνο έμμεσα από τις κινήσεις της Fed.

«Το σύμπαν των επιτοκίων είναι εκεί όπου οι επιπτώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ποικίλλουν, αλλά η κεντρική τράπεζα βοηθά να διαμορφωθεί ο τόνος ακόμη και όπου δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση», εξήγησε στο Business Insider ο Mark Hamrick, οικονομικός αναλυτής της Bankrate.

Η Erica Groshen, ανώτερη σύμβουλος οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell και πρώην επίτροπος του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας, δήλωσε στο Business Insider ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα έχουν τουλάχιστον τρεις τύπους επιπτώσεων: Θα μειώσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, ομοίως κάνουν τον εταιρικό δανεισμό φθηνότερο και «οι άνθρωποι που ζουν με τόκους από τις αποταμιεύσεις τους θα χάσουν μέρος του εισοδήματός τους και έτσι μπορεί να μειώσουν τις δαπάνες τους».

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην γίνουν όμως αισθητά αμέσως.

Πιστωτικές κάρτες

Ένας μεγάλος τομέας όπου οι καταναλωτές μπορεί να δουν τη μείωση είναι οι πιστωτικές κάρτες. Τα επιτόκια πιστωτικών καρτών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά αυτή τη στιγμή — το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών διαπίστωσε σε πρόσφατη έκθεση ότι το μέσο ετήσιο ποσοστό των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε στο 22,8% το 2023, σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Αλλά κατά τον Michele Raneri, της TransUnion, «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές το όφελος» των περικοπών.

«Ένας καταναλωτής που έχει υπόλοιπο θα πρέπει να εξοφλήσει το υπόλοιπο που έχει ήδη με αυτό το υψηλότερο επιτόκιο πριν εφαρμοστεί το χαμηλότερο επιτόκιο στο υπόλοιπό του», εξήγησε ο Raneri, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές με χρέος πιστωτικών καρτών θα συνεχίσουν να βλέπουν υψηλά επιτόκια παρά τις περικοπές της Fed.

Ωστόσο, ο Hamrick της Bankrate εκτίμησε ότι εντός μιας ημέρας από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, οι τράπεζες πιθανότατα θα προσαρμόσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού τους, κάτι που θα παρατηρηθεί στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών «αμέσως».

Στεγαστικά δάνεια

Οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed επηρεάζουν έμμεσα τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία βασίζονται γενικά σε άλλα επιτόκια που συνδέονται με το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν ήδη δάνειο σταθερού επιτοκίου, το οποίο αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, δεν θα αισθανθούν την επίδραση της απόφασης της Fed εκτός εάν αναχρηματοδοτήσουν με χαμηλότερο επιτόκιο ή αγοράσουν νέο σπίτι. Η κατάσταση είναι παρόμοια για άτομα που έχουν δάνειο αυτοκινήτου σταθερού επιτοκίου.

Και όσον αφορά τις επιχειρήσεις, οι μειώσεις επιτοκίων θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους, καθιστώντας φθηνότερη τη λήψη δανείων. Ωστόσο, δεν θα μείνουν απρόσβλητοι από την υστέρηση – πιθανότατα θα χρειαστούν ορισμένες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed προτού οι επιχειρήσεις μπορέσουν να επιταχύνουν σημαντικά τις προσλήψεις και τις επενδύσεις τους, καθώς μια μόνο μείωση δεν θα είναι αρκετή για να αλλαγές στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Αποταμιεύσεις

Τα επιτόκια αποταμίευσης θα επηρεαστούν επίσης από την απόφαση της Fed για τη μείωση των επιτοκίων.

«Αυτοί που θα ανταμειφθούν είναι οι αποταμιευτές που αναζητούν καλύτερα επιτόκια, ακόμη και όταν αυτά μειώνονται», είπε ο Hamrick, προσθέτοντας ότι «μια μέτρια πτώση στις αποδόσεις είναι σχετικά ασήμαντη σε σύγκριση με την απόφαση κάποιου να αποταμιεύσει».

Η Elizabeth Renter, ανώτερη οικονομολόγος στο NerdWallet, εκτίμησε ότι οι άνθρωποι θα δουν «επιπτώσεις στα επιτόκια που πληρώνουν οι τράπεζες σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και πιστοποιητικά καταθέσεων». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αυτές οι μειώσεις λειτουργούν εναντίον του καταναλωτή».

«Τα ποσοστά σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και CD ήταν υψηλότερα από τα τυπικά στο πρόσφατο περιβάλλον υψηλών επιτοκίων μας», είπε η Renter. «Καθώς η Fed μειώνει, θα δούμε τις τράπεζες να μειώνουν και αυτά τα επιτόκια».

Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο πόσες φορές και πόσο χαμηλά θα μειώσει η Fed τα επιτόκια καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος οι Αμερικανοί να δουν το κόστος δανεισμού να γίνεται φθηνότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή