Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας σήμα αύξηση της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 12.000 την περασμένη εβδομάδα σε εποχικά προσαρμοσμένες 219.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 230.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Αγορά εργασίας: Υποχώρησαν οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

Η αγορά εργασίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς οι προσλήψεις καταγράφουν σημαντική υποχώρηση ενώ μειώνονται οι θέσεις εργασίας, εγείροντας ανησυχίες για επιδείνωση των συνθηκών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική επέκταση. Ωστόσο, οι απολύσεις παραμένουν χαμηλές.

Η αγορά εργασίας στο μικροσκόπιο της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια την Τετάρτη κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη μείωση στο κόστος δανεισμού από το 2020. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε στους δημοσιογράφους ότι «παρακολουθεί στενά την αγορά εργασίας»  αλλά πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν περιμένει να αυξηθούν οι απολύσεις για να μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Ο Πάουελ είπε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είχαν μηνύματα από τον επιχειρηματικό κόσμο ότι έρχεται κύμα απολύσεων , προσθέτοντας ότι «η ώρα για να στηρίξουμε την αγορά εργασίας είναι όταν είναι ισχυρή και όχι όταν αρχίσετε να βλέπετε τις απολύσεις».

Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο μίας ημέρας κατά 525 μονάδες βάσης τη διετία 2022-23 σε εύρος 5,25%-5,50%.

Τα στοιχεία των αιτήσεων κάλυψαν την εβδομάδα κατά την οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προσλήψεις πλην γεωργικού τομέα οι οποίες αυξήθηκαν  κατά 142.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, κάτω από το μέσο μηνιαίο αριθμό των 202.000 τους τελευταίους 12 μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή