Απότομη διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών εν μέσω αύξησης των εισαγωγών αγαθών.

Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μετρά τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων προς και έξω από τη χώρα, αυξήθηκε κατά 25,8 δισ. δολάρια ή 10,7%, στα 266,8 δισ. δολάρια το περασμένο τρίμηνο.

ΗΠΑ: Διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο

Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ανέλθει στα 260 δισ. δολάρια.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντιστοιχεί στο 3,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το υψηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και από 3,4% το πρώτο τρίμηνο. Το έλλειμμα κορυφώθηκε στο 6,3% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2005.

Η ακτινογραφία του ελλείμματος

Το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν έχει καμία επίδραση στο δολάριο δεδομένης της ιδιότητάς του ως αποθεματικού νομίσματος.

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 20,1 δισ. δολάρια σε 813,9 δισ. δολάρια, το υψηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενισχυμένες από τα κέρδη σε κεφαλαιουχικά αγαθά, κυρίως αξεσουάρ υπολογιστών, περιφερειακά και ανταλλακτικά καθώς και υπολογιστές και ημιαγωγούς.

Οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν επίσης, λόγω φαρμάκων, οδοντιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. δολάρια σε 516,7 δισ. δολάρια. Σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις εξαγωγές μη νομισματικού χρυσού, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση των κεφαλαιουχικών αγαθών, κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών διευρύνθηκε στα 297,1 δισ. δολάρια, το υψηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, από 276,9 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή