«Πολύ θετικό σημάδι» χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή  αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια για μείωση του πληθωρισμού, αλλά και την αποφασιστικότητα για προστασία της αγοράς εργασίας.

«Η απόφαση καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της Fed ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής προς τον στόχο του 2% και ότι οι κίνδυνοι σε σχέση με τον πληθωρισμό έχουν πραγματικά μειωθεί σημαντικά», τόνισε η Τζάνετ Γέλεν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το περιοδικό The Atlantic σήμερα Πέμπτη.

Fed: Τι σηματοδοτεί η μεγάλη μείωση των επιτοκίων

«Η κυρίαρχη ανησυχία ή κίνητρο» τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας «παραμένει ισχυρή», είπε.

Οι επόμενες κινήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ

Ο Γέλεν, η οποία προηγήθηκε του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στη θέση αυτή, μίλησε μια ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ωστόσο, η αμερικανίδα υπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι «η στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει περιοριστική».

«Η προσδοκία είναι ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω», είπε, υπογραμμίζοντας τις νέες προβλέψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed, οι οποίες έδειξαν σταθερές μειώσεις επιτοκίων το 2026. «Αλλά είναι φυσικά απαραίτητο να παρακολουθούμε τα εισερχόμενα δεδομένα και μπορεί πάντα να υπάρχουν εκπλήξεις».

Η κίνηση της Fed αντανακλά επίσης ότι «οι κίνδυνοι σε σχέση με τον πληθωρισμό έχουν πραγματικά ουσιαστικά μειωθεί», υπογράμμισε. Η αγορά εργασίας παραμένει «φυσιολογική, υγιής», είπε, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον στην κατάσταση που ήταν το 2022 ή το 2023 όταν οι εργοδότες δυσκολεύονταν να προσλάβουν προσωπικό.

Είναι «δυνατό να μείνεις σε αυτή την πορεία», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή