Το τελικό βήμα που απαιτείται,  πριν την έγκριση ενός ορυχείου, έκανε η αμερικανική κυβέρνηση δημοσιεύοντας μια σημαντική περιβαλλοντική έκθεση για το ορυχείο λιθίου Rhyolite Ridge της αυστραλέζικης ioneer,  στη Νεβάδα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης που διήρκεσε περισσότερο από έξι χρόνια και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ουάσινγκτον να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή κρίσιμων ορυκτών ώστε να αντισταθμίσει την κυριαρχία της Κίνας στην αγορά.

Σερβία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους αντιδρούν στην εξόρυξη λιθίου

Εάν εγκριθεί, το ορυχείο θα είναι το πρώτο έργο λιθίου που παίρνει άδεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σημειώνει το Reuters.

Οι μετοχές της ioneer που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άλμα 11% το πρωί της Πέμπτης.

Το προτεινόμενο ορυχείο, περίπου 225 μίλια (362 χλμ.) βόρεια του Λας Βέγκας, περιέχει μία από τις μεγαλύτερες πηγές λιθίου της Βόρειας Αμερικής και θα μπορούσε να παράγει αρκετό από το μέταλλο ,για να τροφοδοτήσει περίπου 370.000 ηλεκτρικά οχήματα (EVs) κάθε χρόνο. Η Ford Motor υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία προμήθειας το 2022 με την ioneer.

Ενίσχυση 700 εκατ. δολαρίων

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (BLM) έχει χαρακτηρίσει το λίθιο ως κρίσιμο ορυκτό ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της ώθησης για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε πέρυσι ότι θα δανείσει στην ioneer έως και 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του ορυχείου.

Η περιοχή φιλοξενεί επίσης το λουλούδι φαγόπυρο του Tiehm, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη και κηρύχθηκε είδος υπό εξαφάνιση το 2021. Ορισμένες ομάδες προστασίας της φύσης αντιτίθενται έτσι στο έργο της ioneer, καθιστώντας το «αλεξικέραυνο» στη συζήτηση για το αν η βιοποικιλότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η BLM δήλωσε την Πέμπτη ότι συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ και την εταιρεία για να δημιουργήσει «σημαντικές προστασίες για το φυτό», συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των σχεδίων σχεδιασμού του ορυχείου και ενός επίσημου σχεδίου προστασίας.

«Είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας να είμαστε υπεύθυνοι διαχειριστές της δημόσιας γης μας, καθώς υλοποιούμε την υπόσχεση μιας καθαρής ενεργειακής οικονομίας», δήλωσε η διευθύντρια της BLM Τρέισι Στόουν-Μάνινγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή