
Η πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την ιταλική UniCredit έχει δημιουργήσει μια έντονη δυναμική στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ειδικά στη Γερμανία. Η είδηση ότι η UniCredit απέκτησε ήδη το 9% της Commerzbank, με σκοπό να αυξήσει το μερίδιό της, έχει θορυβήσει την αγορά και ιδίως τη Deutsche Bank, τον κύριο ανταγωνιστή της Commerzbank στη γερμανική αγορά.
Η Deutsche Bank φαίνεται να εξετάζει στρατηγικές προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit, διότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού οργανισμού που θα την ξεπεράσει σε όρους εσόδων και ενεργητικού.
Deutsche Bank: Εξετάζει τρόπους να ανακόψει τα σχέδια του Orcel στην Commerzbank
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο CEO της Deutsche Bank, Christian Sewing, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το γερμανικό κράτος για το ενδεχόμενο αγοράς του 12% των μετοχών της Commerzbank που ακόμα ανήκουν στην κυβέρνηση.
Η πιθανότητα αυτή είναι σημαντική, διότι ο έλεγχος αυτών των μετοχών θα μπορούσε να δώσει στη Deutsche Bank έναν μοχλό πίεσης ώστε να εμποδίσει την ολοκληρωτική εξαγορά από την UniCredit. Ωστόσο, η Deutsche Bank φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά της Commerzbank, κάτι που είχε συζητηθεί παλαιότερα το 2019 αλλά τότε δεν κατέληξε σε συμφωνία.
Σε αναμμένα κάρβουνα η Deutsche Bank
Η κίνηση της UniCredit προκάλεσε ανησυχία στο γερμανικό κράτος, καθώς η κυβέρνηση δεν ανέμενε ότι ένας μόνο αγοραστής θα αποκτούσε το 9% της τράπεζας. Η στρατηγική του κράτους ήταν να διαμοιράσει το ποσοστό αυτό σε πολλούς επενδυτές, ώστε να διατηρηθεί μια μεγαλύτερη πολυμέρεια στους μετόχους. Όμως, η UniCredit έκανε μια πολύ υψηλότερη προσφορά (13,20 ευρώ ανά μετοχή), ξεπερνώντας την προσφορά του κράτους που κυμαινόταν από 12,48 έως 12,60 ευρώ.
Αυτό έχει δημιουργήσει επιπλέον πίεση στη Deutsche Bank, που βλέπει την πιθανή συγχώνευση μεταξύ Commerzbank και UniCredit ως απειλή για τη δική της κυρίαρχη θέση στην αγορά. Εάν προχωρήσει αυτή η εξαγορά, θα δημιουργηθεί ένας τραπεζικός κολοσσός ισάξιος με την Société Générale και την Santander, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή τραπεζική σκηνή.
Επιπλέον, η όλη διαδικασία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Κεντρικού Τραπεζικού Συστήματος (ΕΚΤ), που επιθυμεί τη δημιουργία ισχυρότερων και πιο ανθεκτικών τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, υπενθύμισε πρόσφατα την ανάγκη για τραπεζικές συγχωνεύσεις εκτός των εθνικών συνόρων, ώστε να δημιουργηθούν θεσμοί που να μπορούν να αντέξουν σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και να ανταγωνιστούν διεθνείς κολοσσούς.
Η τραπεζική ισορροπία στην ΕΕ
Η Deutsche Bank, παρά τις ανησυχίες, δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημη κίνηση, αφήνοντας ανοιχτές τις επιλογές της. Ωστόσο, η ένταση παραμένει, καθώς η UniCredit δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις αγορές μετοχών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να καθορίσει την τραπεζική ισορροπία στην Ευρώπη, με πολλούς να παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις τόσο της Deutsche Bank όσο και της UniCredit.
«Δεν σχολιάζουμε τους ανταγωνιστές μας και επικεντρωνόμαστε στη δική μας στρατηγική και στην επίτευξη του στόχου του μετοχικού κεφαλαίου να φτάσει το 10% έως το 2025», διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Efe εκπρόσωπος της Deutsche Bank. Φαίνεται ότι όλα είναι ανοιχτά.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, δεν αποκλείεται να μπουν και άλλες τράπεζες όπως η Santander ή η γαλλική BNP στον διαγωνισμό για τις μετοχές του Δημοσίου που είναι ακόμη προς πώληση.
Μια συγχώνευση μεταξύ της γερμανικής Commerzbank και της ιταλικής Unicredit θα δημιουργούσε έναν τραπεζικό γίγαντα ισοδύναμο με τη Société Générale ή την Banco Santander και μπροστά από την Deutsche Bank όσον αφορά τα έσοδα και τα περιουσιακά στοιχεία.
Προς το παρόν, η Commerzbank συνεχίζει να κερδίζει την αγοραία της αξία, σημειώνοντας άνοδο 20% από την ανακοίνωση της UniCredit την περασμένη εβδομάδα.
Πηγή: in.gr


Latest News

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι κατηγορίες «πρωταθλητές» στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο