Ο ιταλικός Νότος χρειάζεται επενδύσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομίας της περιοχής με διαρκή τρόπο, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα.

«Υπάρχει ανάγκη προνομιακής παρέμβασης σε υποδομές που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγική ανάπτυξη», δήλωσε ο Πανέτα στη Σικελία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις στο δίκτυο διανομής νερού, το ηλεκτρικό δίκτυο, τους δρόμους, τους σιδηροδρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, είπε.

Για ατολμία κατηγορεί την ΕΚΤ η Ιταλία

Οι νότιες περιοχές της Ιταλίας είναι ιστορικά λιγότερο πλούσιες και δυναμικές από την υπόλοιπη χώρα. Εκεί ζει μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας και παράγεται μόλις το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ιταλίας. Ωστόσο, η περιοχή είδε ισχυρότερη ανάπτυξη μετά την πανδημία, με την τοπική παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές να αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στον Βορρά, δήλωσε ο Πανέτα.

Ο Νότος είναι επίσης ο μεγαλύτερος αποδέκτης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 40% της χρηματοδότησης της Ιταλίας που ξεπερνά τα 190 δισεκατομμύρια ευρώ να προβλέπεται να πάει προς τις νότιες περιοχές.

Αυτά τα χρήματα αναμένεται να συμβάλλουν στην προώθηση της ανάκαμψης και στη βελτίωση των υποδομών σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Πανέτα δήλωσε ότι η πρόκληση τώρα θα είναι να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν με σύνεση και δεν θα επενδυθούν βιαστικά σε έργα που δεν θα αποδώσουν καρπούς στο μέλλον. Ανέφερε επίσης την ανάγκη να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη νομιμότητα και γενικά να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τους νέους να ζήσουν και να εργαστούν στον Νότο.

«Η έξοδος των νέων του Νότου προς άλλα μέρη της χώρας ή προς το εξωτερικό δεν υποκινείται μόνο από την αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης, αλλά αντανακλά επίσης μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ενός πλαισίου όπου δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τα ταλέντα τους», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή