Αμετάβλητα στο 5% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) μια μέρα μετά την επιθετική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Αποφάσισε να μειώσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της κατά 100 δισ. λίρες τους επόμενους 12 μήνες, μια κίνηση που αναμένεται να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ψήφισε με 8 κατά 1 υπέρ, με το διαφωνούντα μέλος να ψηφίζει για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Κεντρικές τράπεζες: Οι συνεδριάσεις τους στην κορυφή της οικονομικής ατζέντας – Τα φώτα στην Federal Reserve

Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για πληθωρισμό και οικονομία

Η «σταδιακή προσέγγιση» της νομισματικής χαλάρωσης παραμένει κατάλληλη για την κεντρική τράπεζα,  με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να παραμένει «αυξημένος», ανέφερε η Επιτροπή.«Ελλείψει ουσιαστικών εξελίξεων, μια σταδιακή προσέγγιση για την άρση των περιορισμών της πολιτικής παραμένει κατάλληλη. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να παραμένει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου διαλυθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι για τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τους κινδύνους εμμονής του πληθωρισμού και θα αποφασίζει σε κάθε συνεδρίαση για τον κατάλληλο βαθμό περιοριστικότητας της νομισματικής πολιτικής.» είναι η διατύπωση της ανακοίνωσης.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επέστρεψε στην ανάπτυξη αλλά με υποτονικούς ρυθμούς φέτος, αναμένεται να επιστρέψει σε υποκείμενο ρυθμό περίπου 0,3% ανά τρίμηνο το δεύτερο εξάμηνο, πρόσθεσε. « Γενικά, τα νέα στους οικονομικούς δείκτες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν περιορισμένα σε σχέση με τις προσδοκίες της Επιτροπής στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του Αυγούστου. Η συνολική αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στον υποκείμενο ρυθμό της τάξης του 0,3% ανά τρίμηνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο δωδεκάμηνος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ ήταν 2,2% τον Αύγουστο και αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 2½% προς το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς οι μειώσεις στις τιμές της ενέργειας πέρυσι δεν θα είναι πλέον σε ετήσια σύγκριση. Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή των υπηρεσιών παρέμεινε αυξημένος στο 5,6% τον Αύγουστο. Η αύξηση των τακτικών μέσων εβδομαδιαίων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε στο 4,9% τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.»

Η βρετανική λίρα ενισχύθηκε καταγράφοντας άνοδο 0,72% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,3306 δολάρια στις 12:10 μ.μ. ώρα Λονδίνου Πέμπτη. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών εν τω μεταξύ σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει άνοδο 1,35%.

Η ετήσια ανακοίνωση για τον ρυθμό ποσοτικής σύσφιγξης (QT)

Η κεντρική τράπεζα ψήφισε ομόφωνα να να μειώσει το απόθεμά της σε ομόλογα –γνωστά ως gilts– κατά 100 δισ. λίρες μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες μέσω ενεργών πωλήσεων και ωρίμανσης ομολόγων.

«Η Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να μειώσει το απόθεμα των αγορών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που διακρατούνται για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής και χρηματοδοτούνται από την έκδοση αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, κατά 100 δισεκατομμύρια στερλίνες τους επόμενους 12 μήνες, σε συνολικά 558 δισεκατομμύρια στερλίνες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ποσό αυτό ήταν σύμφωνο με την προηγούμενη περίοδο, σε αντίθεση με την προσδοκία ορισμένων αναλυτών για επιτάχυνση του προγράμματος.

Η BοE καταγράφει ζημίες από το πρόγραμμα QT, που επιδοτείται από τον φορολογούμενο, καθώς οι ομολογιακοί τίτλοι αγοράστηκαν σε υψηλότερες τιμές από αυτές που πωλούνται. Ωστόσο, ο διοικητής της BοE, Άντριου Μπέιλι υποστηρίζει ότι πρέπει να υλοποιήσει το QT τώρα για να έχει χώρο για να αναλάβει περισσότερη ποσοτική χαλάρωση ή άλλες πράξεις στο μέλλον.

Ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management περιέγραψε το πρόγραμμα QT λέγοντας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας «βρίσκεται ανάμεσα σε μια πέτρα και ένα σκληρό σημείο και αυτό οφείλεται στην επιλογή που έκανε στο παρελθόν» και στο γεγονός ότι είναι η μόνη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που καταγράφει τέτοιου είδους απώλειες.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να παρουσιάσει τον πρώτο της προϋπολογισμό τον Οκτώβριο και συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό που δημιουργεί απώλειες η ποσοτική σύσφιγξη  για το επόμενο έτος θα δημιουργήσει «προβλήματα για τη δημοσιονομική πολιτική και δεν διευκολύνει τη δουλειά της κυβέρνησης» πρόσθεσε μιλώντας στην εκπομπή «Street Signs Europe» του CNBC λίγο πριν από την απόφαση.

«Ή δεν το κάνεις και τότε φαίνεται ότι δεν είσαι πραγματικά ανεξάρτητος από την κυβέρνηση, ή κάνεις περισσότερες απώλειες και πρέπει να το διαχειριστείς αυτό με την πάροδο του χρόνου» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή