
Με τις πιο σημαντικές ψηφίδες στο μεγάλο πάζλ της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας να μην έχουν ακόμη μπει στη θέση τους ξεκινά στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για το έργο. Στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις που μίλησαν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», η απογοήτευση είναι έκδηλη έπειτα από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου την περασμένη Τρίτη.
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Λειψό «ναι» στο έργο από τη Λευκωσία – Επιφυλακτική η Αθήνα
«Κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα αποτελούν δύο ζητήματα, για τα οποία εάν δεν υπάρξει σύμπλευση των δύο πλευρών δεν θα υπάρξει και τελική συμφωνία. Το πρώτο αφορά στη λήψη απόφασης από την κυπριακή κυβέρνηση για τη μετοχική συμμετοχή της στο καλώδιο με 100 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Ωστόσο, στο κείμενο του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης, όπως αναφέρουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των Κυπρίων θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αξιολογήσει την ανάλυση κόστους – οφέλους (Cost Benefit Analysis – CBA) του έργου. Η δυστοκία στη άμεση λήψη της συγκεκριμένης απόφασης «μεταφράζεται» από την Αθήνα ως αμφισβήτηση της Κύπρου στη χρησιμότητα του καλωδίου και σηματοδοτεί την απροθυμία της για τη συνέχιση του έργου.
Σκληρά παζάρια για τον επιμερισμό του κόστους
Επίσης, η Ελλάδα θεωρεί ως θεμελιώδες ζήτημα να σταματήσει η Κύπρος να αμφισβητεί την συμφωνημένη από το 2017 αναλογία των δύο μερών που προβλέπει η διασυνοριακή κατανομή κόστους του έργου (Cross Border Cost Allocation – CBCA). Η κυπριακή πλευρά έθεσε την Τρίτη έναν νέο όρο στην απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο αναφέρεται ότι, στην περίπτωση που το τελικό κόστος του καλωδίου ξεπεράσει τα 1,94 δισ. ευρώ, τότε το επιπλέον ποσό θα επιμεριστεί 50% – 50% στις δύο χώρες. Η υφιστάμενη CBCA προβλέπει επιμερισμό 63% για την Κύπρο η οποία ωφελείται περισσότερο από την ηλεκτρική διασύνδεση και 37% για την Ελλάδα.
Στα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μπορεί να γεφυρωθεί. Άλλωστε, η ελληνική πλευρά υποχώρησε όσον αφορά στον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου ισότιμα στις δύο χώρες, δηλαδή 50%-50% σε περίπτωση εμπλοκής του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης από εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι ενδέχεται να αποτρέψουν την αποπεράτωση της διασύνδεσης ή τη λειτουργία της χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης.
Ως αντάλλαγμα φέρεται να είχε ζητήσει τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο τελικά δεν της δόθηκε. Ο αρχικός επιμερισμός ήταν 63% για τους Κύπριους και 37% για τους Έλληνες καταναλωτές.
Όσο για την ανάκτηση του ποσού 125 εκατ. ευρώ κατά την πενταετία 2025 – 2030 κατασκευής του έργου (ήτοι 25 εκατ. κατ’ έτος) η εκκρεμότητα, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργου Παπαναστασίου, φαίνεται ότι διατηρείται. Κι αυτό διότι στο κείμενο της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου αναφέρεται ότι το ποσό μπορεί να φτάσει έως τα 125 εκατ. ευρώ (άρα ενδέχεται να είναι και μικρότερο).
Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία 24ωρα τα σύννεφα πάνω από το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector έχουν πυκνώσει όπως και τα ερωτηματικά για το εάν τελικά σήμερα θα βγει «λευκός καπνός» από το Μαξίμου για μια τελική συμφωνία.


Latest News

Η αστρονομική αμοιβή που έλαβε ο CEO της Chevron
Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 15% έως 20% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της έως το τέλος του 2026

Πόσο μειώθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο
Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 150 ευρώ

Μείωση των αποθεμάτων και αύξηση των τιμών - Η δύσκολη εξίσωση του φυσικού αερίου
Οι αποθήκες αδειάζουν και οι τιμές ανεβαίνουν - Πώς θα λυθεί το θέμα του εφοδιασμού ενόψει του χειμώνα

Μυτιληναίος: Χωρίς μέταλλα δεν θα πετύχουμε ποτέ στρατηγική αυτονομία
Πώς σχολιάζει ο κ. Μυτιληναίος το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τον Χάλυβα και τα Μέταλλα

Πώς το «drill baby drill» θα... ρίξει τις τιμές των καυσίμων
Τι δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ για τα «οφέλη» από την πολιτική Τραμπ

Πλήρης στήριξη Ελλάδας και Κύπρου στον Great Sea Interconnector
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική μεταξύ των τριών πλευρών σχετικά με το έργο, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο
Στη συνάντηση αναφέρθηκαν σε συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, για αναδάσωση, ενεργειακή αυτονόμηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Συνάντηση για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Η επιστολή στην Κομισιόν
Τη στήριξή τους στο έργο επιβεβαίωσαν οι 2 ρυθμιστές, ΡΑΑΥΕ και ΡΑΕΚ - Η επιστολή στην Κομισιόν

ΡΑΑΕΥ: Από τον Ιούνιο η δυνατότητα online αλλαγής προμηθευτή ρεύματος
Τι προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας

Energean: Νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ το 2026
Οι δύο πρώτες γεωτρήσεις στο κοίτασμα φυσικού αερίου Katlan -Τα οριστικά αποτελέσματα για το 2024 ανακοίνωσε η εταιρεία