Εξελίξεις δρομολογούνται αναφορικά με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μετά και τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κύπρος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος «η ελληνική Κυβέρνηση ενημερώθηκε σήμερα από την κυπριακή ότι οι πολυσυζητημένες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας θα οριστικοποιηθούν αύριο, με απόφαση της ΡΑΕΚ».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό η αυριανή τροποποίηση της ρυθμιστικής απόφασης της 2ας Ιουλίου 2024 να μην είναι η τελευταία, καθώς εκκρεμούν και άλλα θέματα που χρήζουν αποφάσεων από τις δύο κυβερνήσεις και τις δύο ρυθμιστικές αρχές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αύριο η ΡΑΕΚ θα κληθεί να εγκρίνει δύο αλλαγές, για τις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει στο πλαίσιο προηγούμενων τηλεδιασκέψεων με την ελληνική ρυθμιστική αρχή, το Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας, την Κομισιόν και τον ΑΔΜΗΕ:
- Την έναρξη παραχώρησης στον φορέα υλοποίησης (Great Sea Interconnector) εσόδων, προς κάλυψη δαπανών του κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου. Η απόφαση θα προβλέπει χρέωση των καταναλωτών στην Κύπρο με πολύ μικρό ποσό ανά κιλοβατώρα, το οποίο όμως θα επιστρέφεται ταυτόχρονα στους καταναλωτές ρεύματος μέσω επιδότησης του κράτους στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού. Πρόκειται δηλαδή για ενσωμάτωση στο ρυθμιστικό πλαίσιο της απόφασης που έλαβε την περασμένη Τρίτη το Υπουργικό, για χρηματοδότηση του φορέα υλοποίησης με 25 εκατ. τον χρόνο (συνολικά 125 εκατ. ευρώ την περίοδο 2025-2029), έναντι εύλογων εξόδων του για τις κατασκευές.
- Η ρυθμιστική απόφαση θα αλλάξει αύριο και για τη χρονική επέκταση της παραχώρησης αυξημένου (προνομιακού) ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (premium WACC) για περίοδο 17 χρόνων και όχι 12 όπως προβλέπει η ισχύουσα απόφαση.
Τι θα γίνει με το 50-50
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλες τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο (στον διασυνοριακό επιμερισμό του κόστους – CBCA) κατά την αυριανή συνεδρία της ΡΑΕΚ.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να επιμεριστεί κατά 50% στις δύο πλευρές το όποιο κόστος από ενδεχόμενη διακοπή ή μη λειτουργία της διασύνδεσης για λόγους που δεν θα ευθύνεται ο φορέας υλοποίησης. Δεν είναι όμως γνωστό πότε και με ποια διαδικασία θα ενσωματωθεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο αυτή η συμφωνία.
Επιπλέον, δεν υπάρχει ενημέρωση κατά πόσο το CBCA θα τροποποιηθεί τελικά ή όχι για να ενσωματωθεί το αίτημα της κυπριακής πλευράς να επιμερίζεται 50-50 στους καταναλωτές των δύο χωρών το πρόσθετο κόστος πέραν του 1.94 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβασή του.
Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε από την Αθήνα, την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο έργο του καλωδίου Ελλάδας- Κύπρου το συντομότερο δυνατόν, «και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη».
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.
Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Απαραίτητος όσο ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου
Η ανακοίνωση τονίζει ότι και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Απαραίτητος ο συντονισμός»
«Ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, υποδεχόμενος σήμερα τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και της γενικής συνέλευση του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος.
«Είμαστε εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όπως πάντα η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους εν όψει και των ενδιαφερομένων εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα. Επομένως, θα μας δοθεί για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των ανοιχτών ζητημάτων, σε μια εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα αποδεικνύουν ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου αναφέρθηκε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα, την Ευρώπη και κυρίως την Κύπρο. «Επιθυμεί η κυβέρνηση την ευτυχή κατάληξη αυτών των συζητήσεων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος και θετικά νέα σύντομα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium