Στην επαναληπτική Συνέλευση των Ομολογιούχων της 17ης Σεπτεμβρίου 2024 παραστάθηκαν ή αντιπροσωπεύτηκαν Ομολογιούχοι εκπροσωπούντες 45 επί συνόλου 400 ανεξόφλητων εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο.

MLS Πληροφορική: Η MAIC που δεν έγινε Alexa, τα σφυριά και ο άφαντος επενδυτής

Επιτεύχθηκε έτσι η απαιτούμενη, σύμφωνα με τον όρους 17.12 και 17.14.1 του από 14.04.2016 Προγράμματος του Κοινού Ομολογιακού Δανείου, απαρτία για συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος της από 04.09.2024 Πρόσκλησης, δεδομένου ότι αυτό ανάγεται στο πλαίσιο διαδικασίας που αποβλέπει σε συμφωνία πιστωτών.

Το λόγο έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MLS  ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους ενός Σχεδίου Εξυγίανσης χωρίς όμως, αν και του ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως, να παρουσιάσει draft του εν λόγω σχεδίου, όπως προβλεπόταν στο θέμα της πρόσκλησης της συγκληθείσας από την Εκδότρια Συνέλευσης.

Κατόπιν αυτού, ελλείψει αντικειμένου προς λήψη απόφασης, η Συνέλευση λύθηκε.

Yπενθυμίζεται πως στη σχετική ανακοίνωση για την σημερινή Συνέλευση αναφερόταν πως «το σχέδιο εξυγίανσης θα βασίζεται στη μετατροπή των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων των πιστωτών σε μετοχές της εταιρείας που αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% του μετοχικού κεφαλαίου».

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχείς πλειστηριασμούς ενώ τα χρέη είναι βαριά και ασήκωτα.

Ποια είναι η MLS

Η MLS ιδρύθηκε πριν από 35 χρόνια στη Θεσσαλονίκη με στόχο «την έρευνα, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την προώθηση ηλεκτρονικών συσκευών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία».

Την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της, η MLS ανέπτυξε πολλαπλές εφαρμογές λογισμικού αλλά και firmware για διάφορα ηλεκτρονικά προϊόντα, ενώ παράλληλα οι έρευνες της στο χώρο της ασφάλειας και προστασίας κατά της παράνομης αντιγραφής λογισμικού οδηγούν στην πρωτοποριακή μέθοδο κλειδώματος CD-ROM LaserLock.

Για το LaserLock το 1999 η εταιρεία κατέκτησε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας, που συνοδεύτηκε και από χρηματικό έπαθλο 200 χιλ. ευρώ Σε μια τελετή που θύμιζε τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο τότε προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καγκελάριος της Αυστρίας φώναξε  «Greece!».

Τον Μάιο του 2001 η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας 5 εκατ. ευρώ.

Το 2006 λανσάρει τον καινοτόμο πλοηγό  MLS Destinator Talk&Drive, ενώ το 2010 αναπτύσσει διαδραστικούς πίνακες και κερδίζει τον διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου για την προμήθεια τους σε δημόσια σχολεία στην ελληνική επικράτεια.

Την ίδια χρονιά και ενώ η οικονομική κρίση άπλωνε τα μαύρα πέπλα της πάνω από την ελληνική οικονομία, ο Γιάννης Καματάκης, γιος μεγάλου κάποτε Βορειοελλαδίτη κατασκευαστή, τιμήθηκε από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας με το βραβείο Κούρος για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία.

Ήταν μια χρυσή εποχή για την εταιρεία, η οποία δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί του πρώτο της κινητό τηλέφωνο MLS IQTalk, το πρώτο ελληνικό Android Smartphone.

Το 2013 ακολουθεί το πρώτο της tablet και ύστερα μια Android «έξυπνη» τηλεόραση. Περί τα τέλη του 2015, η MLS έφτασε να κατέχει μερίδιο 17% στην ελληνική αγορά των υπολογιστών tablet.

O κατήφορος

Αό τις αρχές του 2019 αρχίζει η κατηφόρα. Όταν δηλαδή κάποιοι άρχισαν να κοιτούν πιο προσεκτικά τα νούμερα και τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η διοίκηση Καματάκη.

Αν και η διοίκηση επιχείρησε να βρει στρατηγικό επενδυτή και στην αγορά κυκλοφόρησαν φήμες ότι ένα κυπροελβετικό fund είχε ενδιαφερθεί, τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο φήμες με την πανδημία να δίνει την χαριστική βολή.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση της MLS για λήψη προληπτικών μέτρων έναντι των πιστωτών της. Η λίγων μηνών προστασία  πλέον δεν ισχύει εξ ου και έφτασε η ώρα των πλειστηριασμών, με τα χρέη της εταιρείας να υπερβαίνουν τα 32 εκατ. ευρώ, μοιρασμένα σε τραπεζικό δανεισμό και τρία ομολογιακά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις