Τα νοσοκομεία έχουν αφήσει «φέσι» 1,182 δισ. ευρώ στους προμηθευτές τους. Οι δήμοι χρωστούν σε ιδιώτες 298 εκατ. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 619 εκατ. ευρώ. Πάνω από 600 εκατ. ευρώ είναι οι επιστροφές φόρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μάλιστα επιστροφές φόρων ύψους 173 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα αζήτητα με την ΑΑΔΕ να αναζητά χιλιάδες φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τους φόρους που δικαιούνται.
Την ανηφόρα έχουν τραβήξει ξανά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες τα οποία μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τον Ιούλιο του 2024 άγγιξαν τα 3,2 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2023. Δηλαδή, σε διάστημα επτά μηνών φούσκωσαν σχεδόν κατά 400 εκατ. ευρώ.
Ρύθμιση οφειλών: Επέκταση έως 12 μήνες στην προστασία από κατασχέσεις και οφειλές
Η αύξηση στα κρατικά φέσια βρίσκεται σε αντίθεση με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για μηδενισμό του κοντέρ των οφειλών ενώ η Κομισιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πρακτική πληρωμών από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους που παραβιάζουν την σχετική κοινοτική Οδηγία και παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της υγείας ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ιδιώτες έφθασαν τα 2,6 δισ. ευρώ και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 605 εκατ. ευρώ, οπότε το συνολικό χρέος ανεβαίνει στα 3,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023 οι συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων που ανέρχονταν σε 2,8 δισ ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα επτά μηνών τα χρέη «φούσκωσαν» κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Η ακτινογραφία των οφειλών
Οι οφειλές του δημοσίου αποτελούν χρόνια ανοιχτή πληγή στερώντας την αγορά από πολύτιμη ρευστότητα και μάλιστα σε μία περίοδο πληθωριστικών πιέσεων που εντείνει την ταμειακή στενότητα.
Ειδικότερα από την ακτινογραφία των χρεών του Δημοσίου προκύπτουν τα εξής:
– Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές στο τέλος Ιουλίου να φθάνουν στο 1,182 δισ. ευρώ από 1,165 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 και από 1,319 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023. Τα χρέη των νοσοκομείων από 344 εκατ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2019 πριν την πανδημία, αυξήθηκαν στα 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, στα 606 εκατ. το Δεκέμβριο του 2021, στα 907 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 και στα 1,319 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023. Σημειώνεται ότι στον φετινό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία με στόχο την εξάλειψη του στοκ.
– Αύξηση καταγράφεται στα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2024 από 607 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 και 525 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
– Αύξηση σημείωσαν οι «κόκκινες» οφειλές των ΟΤΑ προς τρίτους καθώς διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στο ποσό των 298 εκατ. ευρώ από 273 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2024 και 149 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
– Ανοδικά κινήθηκαν τα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης που ανήλθαν σε 305 εκατ. ευρώ από 293 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 και από 162 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
Επιστροφές φόρου
Οι επιστροφές φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έφθασαν στα 605 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 552 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 661 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Από αυτά τα 185 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, τα 297 εκατ. ευρώ έμμεσους φόρους, ενώ 116 εκατ. ευρώ κατατάσσονται στα μη φορολογικά έσοδα. Ωστόσο επιστροφές φόρων ύψους 173 εκατ. ευρώ παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.
Latest News
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Τι προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Οι διατάξεις για τους εργαζόμενους
Στο τραπέζι νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος - Το σχέδιο με τις αλλαγές
Ομοβροντία νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θέτει το 2025 σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Φόρους 18,8 δισ. ευρώ γλίτωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2024
«Φούσκωσαν» κατά 3,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο - Τι δείχνει η ακτινογραφία σε 1.116 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές
Στην Αθήνα η συνάντηση Χημικών και Τελωνειακών Υπηρεσιών από 27 χώρες και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς
Η διήμερη συνάντηση στην ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκε, με τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 95 χρόνων από την ίδρυση του Γενικού Χημείου του Κράτους
Νέα έκρηξη χρεών στον ΕΦΚΑ - Πόσοι απειλούνται με αναγκαστική είσπραξη [πίνακες]
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις το 2025 ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο
Οι συντάξεις πληρώνονται τέλη Δεκεμβρίου - Τι θα ισχύσει για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τις κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις
Ερχεται σοκ και... ΔΕΟΣ στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο
Ειδικοί «Ράμπο» για μεγάλες υποθέσεις και δύσκολες αποστολές - Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»