Το ποσό των 5,3ο8  δισ. ευρώ έχουν επιστραφεί από την αρχή του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία επισημαίνεται ότι ο στόχος του εννιαμήνου είναι 4,919 δισεκ ευρώ, ως εκ τούτου καταγράφεται μέχρι αυτή τη στιγμή υπέρβαση 389 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση της ΑΑΔΕ υπογραμμίζονται ότι το πλήθος εκκρεμών αιτημάτων επιστροφών από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 62%. Μέσα στο 2024 υποβλήθηκαν 4.022.000 αιτήματα επιστροφής και διεκπεραιώθηκαν 4.717.000 αιτήματα.

Παράλληλα, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από τις φετινές δηλώσεις έχουν ολοκληρωθεί, μέσω καταβολών ή συμψηφισμών, σε ποσοστό 93,55%, ξεπερνώντας σε ποσό τα 432 εκ ευρώ.

Μαζικοί συμψηφισμοί από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ αναφέρει επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε η διαλειτουργικότητα για μαζικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (μέσω ΗΔΙΚΑ), επιταχύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις αυτοματοποιημένες επιστροφές.

⁠Κατόπιν εφαρμογής του νέου κεντρικοποιημένου συστήματος επιστροφών 95% σχεδόν των αιτημάτων επιστροφής, για τα οποία δεν απαιτείται έλεγχος και δεν υπάρχει νομικό ή πραγματικό κώλυμα επιστροφής, επιστρέφονται ή συμψηφίζονται κεντρικά με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των εκκρεμών επιστροφών υπόκειται σε συνθήκες εποχικότητας, ανάλογα με την περίοδο υποβολής κάθε είδους δηλώσεων.

Επιστροφές με IBAN εξωτερικού

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει τεθεί σε ισχύ η νέα υπηρεσία προς τους πολίτες: πρόκειται για τη δυνατότητα δήλωσης  λογαριασμού ΙΒΑΝ εξωτερικού, που τηρείται εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA). Επίσης, στην ίδια εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE μπορεί να δηλωθεί λογαριασμός ΙΒΑΝ που τηρείται στην Ελλάδα, σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που δεν έχει ενεργοποιήσει τη σύγχρονη αυτόματη επαλήθευση των δικαιούχων του λογαριασμού ΙΒΑΝ.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα έχουν ενεργοποιήσει διαλειτουργικότητα αυτόματης επαλήθευσης του δικαιούχου του λογαριασμού IBAN, ώστε κατά τη δήλωση του ΙΒΑΝ να ελέγχεται εάν το πρόσωπο που δηλώνει ΙΒΑΝ είναι όντως δικαιούχος του λογαριασμού.

ΑΑΔΕ: Νέες δυνατότητες

Οι νέες δυνατότητες επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη πίστωση των προς επιστροφή ποσών και καταβολή ποσών από την ΑΑΔΕ στους λογαριασμούς αυτούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Α. 1138/2024 απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστου Δήμα, τα προς επιστροφή ποσά μπορούν πλέον να πιστώνονται σε IBAN, που τηρεί ο δικαιούχος στο εξωτερικό, σε χώρες εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA). Ο δικαιούχος πρέπει να προχωρήσει σε δήλωση/γνωστοποίηση του αριθμού λογαριασμού πληρωμών (ΙΒΑΝ), η οποία πραγματοποιείται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myAADE.gov.gr), στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και ολοκληρώνεται με την επισύναψη της Βεβαίωσης τήρησης λογαριασμού του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Η ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης του IBAN επαληθεύεται από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (ΚΕΦΟΔΕ/ΔΟΥ) και ο φορολογούμενος ειδοποιείται ηλεκτρονικά για την αποδοχή ή την απόρριψη της δήλωσής του.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται σε περίπτωση αδυναμίας σύγχρονης αυτόματης επαλήθευσης του λογαριασμού ΙΒΑΝ από τον εκάστοτε πάροχο πληρωμών του εσωτερικού.

Τα κράτη που εντάσσονται στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) είναι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο Άγιος Μαρίνος, το Βατικανό, το Γκερνσεϊ, η Ελβετία, η Ισλανδία, το Λιχτενσταϊν, το Μονακό, η Νήσος του Μαν, η Νορβηγία και το Πριγκηπάτο της Ανδόρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax