
Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας οδεύει να καταγράψει χρονιά νέας αύξησης-ρεκόρ ως προς την παραγωγική δυναμικότητά του, με 593 γιγαβάτ (GW) επιπλέον ν’ αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί εντός 2024, αποκαλύπτει σήμερα Πέμπτη το ινστιτούτο μελετών Ember, ειδικευμένο στα ενεργειακά ζητήματα.
Πρόκειται για «μεγέθυνση κατά 29% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, τη διατήρηση σθεναρής ανάπτυξης μετά την εκτιμώμενη αύξηση (της παραγωγικής δυναμικότητας) κατά 87% το 2023», σημειώνει το ινστιτούτο σε μελέτη που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.
H Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Γερμανία και η Βραζιλία αντιπροσωπεύουν το 75% της αύξησης δυναμικότητας
Το Ember λογαριάζει ότι μέχρι τον Ιούλιο, εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πλαίσια ικανά να παράγουν επιπλέον 292 GW, ποσότητα ενέργειας 29% μεγαλύτερη από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Ανθρακας: Η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την κατανάλωση
«Για ακόμη μια φορά, η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν, καθώς καθιερώνεται ως η φθηνότερη πηγή ενέργειας παγκοσμίως», τόνισε ο Γιούαν Γκρέιαμ, αναλυτής δεδομένων για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ember.
«Στη σθεναρή ανάπτυξη στις αγορές όπου ήταν ήδη καθιερωμένη προστίθεται η ταχεία ανάπτυξη αλλού, κάτι που οδηγεί σε αυξήσεις της δυναμικότητας (παραγωγής ηλιακής ενέργειας) υψηλότερες παρά ποτέ».
Στη μελέτη του, το Ember σημειώνει ότι «οι αυξήσεις της δυναμικότητας της ηλιακής ενέργειας το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τη συνολική αύξηση δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρισμού με (την καύση) άνθρακα παγκοσμίως από το 2010», ή αλλιώς τα 540 GW.
Ηγείται η Κίνα
Το ινστιτούτο μελετών καταγράφει ότι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Γερμανία και η Βραζιλία αντιπροσωπεύουν το 75% της αύξησης δυναμικότητας του τομέα ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως το 2024.
Η Κίνα συνεχίζει να ηγείται σε διεθνή κλίμακα, με τις εγκαταστάσεις να αυξάνουν τη δυναμικότητα κατά 28% τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης.
«Με αυτόν τον ρυθμό, η Κίνα οδεύει να εγκαταστήσει 334 GW δυναμικότητας παραγωγής ηλιακής ενέργειας, που αντιπροσωπεύει το 56% των αυξήσεων δυναμικότητας παγκοσμίως το 2024», υπολογίζει το Ember.
Στην Ινδία, οι αυξήσεις δυναμικότητας κατά τη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών της χρονιάς ήταν υψηλότερες από 77% αυτής της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Με τον τρέχοντα ρυθμό, η Ινδία θα έχει εγκαταστήσει 23 GW εντός της χρονιάς, εκτιμά το ινστιτούτο.
Στις ΗΠΑ, οι αυξήσεις δυναμικότητας ανήλθαν σε 20 GW από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, ήταν 55% υψηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.
Η Γερμανία ξεπέρασε ήδη τον στόχο της για την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ηλιακής ενέργειας το 2024 και, με τον τρέχοντα ρυθμό, πλησιάζει στην επίτευξη του νέου στόχου της για το 2026 που ορίστηκε στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.
Πηγή: ΑΠΕ


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων